Când sancțiunile fac jocul Kremlinului: avorturile timpurii ar putea să dispară în Rusia

Eficiența sancțiunilor împotriva Rusiei, negociate cu scârț, stă demult turtită sub semnul întrebării. De exemplu, cele impuse în 2014, după anexarea Crimeei, nu au avut mare efect. 

În același timp, chiar dacă ar putea avea impact pe termen lung, pe termen scurt acestea servesc intereselor lui Putin uneori. În primul rând pentru că scot la iveală atât lipsa de unitate a țărilor din Vest – Serbia aproape că îl susține direct, Ungaria se ocupă cu pusul bețelor în roate – cât și lașitatea, pe alocuri, atunci când vesticii se tem să impună sancțiuni Alinei Kabaeva sau Patriarhului Kiril. 

Unele sancțiuni ajung și mai departe, servind direct intereselor Kremlinului. Unul dintre aceste domenii este sănătatea reproductivă. Peste 80% din produsele de contracepție din Rusia sunt importate sau realizate din materiale de import. Atunci când situația economică a cetățenilor va deveni tot mai proastă, acestea vor fi, probabil, unele dintre primele cheltuieli care vor dispărea de pe listă. 

În afară de asta, în curând în Rusia nu va mai fi disponibil avortul medicamentos în primele săptămâni ale sarcinii, conform Moscow Times. Substanța activă pentru aceste medicamente, mifepriston, era importată din Franța și nu are un echivalent produs în Rusia. Dacă acum se găsește în spitale tot mai greu, în câteva luni acesta ar putea dispărea complet, iar asta înseamnă că medicii vor fi nevoiți să revină la metodele vechi, mecanice, pentru avortul în stadii incipiente, care sunt mult mai invazive și chiar dăunătoare pentru sănătatea fizică și mintală a pacientelor. 

Această problemă pentru populație, însă, se înscrie perfect în retorica autorităților rusești din ultimii câțiva ani – Putin a depus nenumărate eforturi pentru creșterea demografică a Federației, iar descurajarea avorturilor este una dintre armele lui principale. Invocând „întărirea valorilor familiale”, Guvernul Rusiei a aprobat chiar toamna trecută un set de măsuri menite să reducă în jumătate numărul avorturilor până în 2025. Documentul, parte a eforturilor deja existente, presupune ca 80% din femeile care aleg să facă avort să fie nevoite să aibă o „conversație cu doctorul”, cu scopul de a-i influența decizia de a avorta. În multe din discursurile sale adresate națiunii, Putin declară că declinul populației este una dintre cele mai mari probleme ale țării și promite să descurajeze activ femeile să facă avort. 

Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, eforturile antiavort au devenit și mai puternice. Puterea de la Kremlin nu are decât să profite de pe urma crizei de produse contraceptive și a dispariției de pe piață a medicamentelor necesare, așa că a scos de la naftalină și o campanie anti-avort mai veche, realizată de grupuri religioase, adăugându-i simbolul Z și sloganul războiului actual. Mai multe grupuri sociale rusești au fost împânzite de bannere ca cele de mai jos: 

Cu alte cuvinte, embrionii de azi ar putea deveni soldații de mâine, iar sloganul #своихнебросаем (din rus.: nu-i abandonăm pe ai noștri) este reutilizat pentru a descuraja avorturile. 

Deși originea campaniei nu este oficial legată de politicile statului, aceasta se înscrie perfect în discursul militarist și obiectivele lui Putin, iar în acest caz sancțiunile impuse de țările vestice nu fac decât să-i dea o mână de ajutor.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.