După doi ani, formatul de negocieri 5+2 pentru reglementare transnistreană se reia joi la Berlin

Pentru prima dată în ultimii doi ani, formatul de negocieri 5+2 pentru reglementare transnistreană se reia joi, 2 iunie, la Berlin. Biroul pentru Reintegrare a informat că delegaţia Republicii Moldova va fi condusă de viceprim-ministrul Gheorghe Bălan şi se va deplasa astăzi la Berlin.

Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri “5+2”)  va avea loc în perioada 02-03 iunie.

Relansarea negocierilor în acest format se datorează eforturilor depuse de autoritățile moldovenești, care pledează pentru purtarea unui dialog consecvent, în spirit constructiv, fără careva precondiții.

“Apreciem, de asemenea, implicarea considerabilă în acest proces a partenerilor internaționali, reprezentanților mediatorilor și observatorilor în formatul “5+2”, în particular, a Reprezentantului special al Preşedinţiei germane a OSCE, E.S. ambasadorului Cord Meier-Klodt”, se arată în comunicatul Biroului pentru Reintegrare.

Agenda de lucru cuprinde subiecte de actualitate și interes major pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului, abordate în cadrul platformelor existente de dialog dintre Chișinău și Tiraspol, care în ultima perioadă s-au activizat.

Reamintim că, formatul de negocieri “5+2” este reprezentat de Chişinău şi Tiraspol, Federația Rusă, Ucraina și OSCE, precum şi, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană (observatori).

Ultima rundă de negocieri în formatul “5+2” a avut loc la Viena, în iunie 2014.

Foto: ipn.md

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.