După 11 ani, Lavrov îi reproşează lui Voronin respingerea „Memorandumului Kozak”

“Afirmaţia că Rusia ar fi interesată de crearea în Ucraina a unei „a doua Transnistrie” este o inepţie. Se pare că cei, care ne impun această pretenţie, reies din faptul că statutul Transnistriei ne convine. Este o încercare atât de lipsită de scrupule, încât nici nu vreau să vorbesc”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov într-un interviu pentru ”TV-Centr”.

Şeful Diplomaţiei de la Moscova a spus că „acum nimeni nu îşi aduce aminte, că în 2003 anume Rusia a pregătit „Memorandumul Kozak”, care a fost parafat de preşedintele de atunci Vladimir Voronin şi conducerea Transnistriei”.

„Dimineaţa acordul Kozak trebuia să fie semnat, iar noaptea târziu în ajun Javier Solana, în numele UE, l-a sunat pe Voronin şi l-a convins să nu semneze acest document, pentru că acesta nu corespunde intereselor cooperării între UE şi R.Moldova”, a spus Lavrov.

Potrivit lui, „temerile precum că în acesta era prevăzut un termen prea mare de staţionare pentru trupele de pacificare ruseşti, erau la momentul actual date uitării, pentru că acum această perioadă de staţionare s-ar fi sfârşit”. „A te gândi că noi am blocat reglementarea diferendului transnistrean şi că noi intenţionăm să facem aceeaşi şi în Ucraina putea face doar „un creier inflamat pentru un public prostit””, a spus Lavrov.
Moldova.ORG reaminteşte că „Memorandumul Kozak” este un proiect de document, numit aşa după numele vicepremierului rus de atunci Dmitri Kozak, care propunea o modalitate de reglementare a conflictului transnistrean. Documentul din 2003 viza soluționarea conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric.

Memorandumul presupunea ca regiunea transnistreană să aibă statut egal în federație cu restul țării. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani , adică până în 2023.

De asemenea, în memorandum se propunea între altele crearea unui parlament bicameral format dintr-o cameră inferioară, aleasă prin reprezentare proporțională.

În jurul istoriei Memorandumului Kozak încă există multe necunoscute. Astfel, în seara zilei de 24 noiembrie vicepremierul rus Kozak , după o întâlnire cu preşedintele Vladimir Voronin, anunţase că R.Moldova va semna acest document. După care, Kozak plecase imediat la Tiraspol, unde urma să discute şi cu liderul separatist Igor Smirnov. În dimineaţa zilei următoare însă Vladimir Voronin la întâlnirea cu vicepremierul rus a anunţat că nu va semna acest document.

Proiectul a stârnit demonstrații mari la Chișinău. Mai multe forţe politice au organizat proteste în faţa Preşedinţiei, unde fruntaşii ai PPCD au ars fotografia preşedintelui Vladimir Putin.

În 2005, președintele Vladimir Voronin a făcut o declarație cu privire la respingerea „Memorandumului Kozak” în care a explicat că acesta vinea în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, care definește Republica Moldova ca un stat neutru. Astfel, R.Moldova nu putea permite trupe străine pe teritoriul său.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.