Dungaciu: După recunoașterea Crimeii, Chișinău trebuie să își gândească viitorul european fără Transnistria

Republica Moldova va trebui să-și gândească, cel puțin implicit, viitorul european fără Transnistria, după recunoașterea Crimeii. Opinia aparține lui Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române.

“După recunoaşterea Crimeii, indiferent cum se va solda acesta, Chişinăul va trebui să îşi gândească, cel puţin implicit, viitorul european fără Transnistria, pentru că e greu de imaginat că trupele ruseşti se vor (mai) retrage vreodată de acolo, iar o soluţionare a conflictului s-ar putea produce în interesul Republicii Moldova. Nistrul este perceput de Moscova ca frontieră de război şi va rămâne aşa de aici încolo”, a spus acesta într-o analiză pentru Adevărul.

În același context, Dungaciu a menționat că așa numita soluție  „a paşilor mici” asumată acum oficial de către Chişinău nu face decât să întărescă regimul transnistrean. “Astăzi, deşi cu un guvern proeuropean la putere, Chişinăul continuă acelaşi joc de temporizare, acceptând oficial în formatul 5 plus 2 că „cele două părţi din conflict” sunt Moldova şi Transnitria, exonerând, în realitatea, Federaţia Rusă de rolul acesteia”, menționează acesta.

Totuși, sociologul susține că integrarea cu succes a regiunii transnistrene în Federația Rusă este un scenariu puțin probabil în acest moment. “Pentru ca să integreze cu succese Transnistria, Rusia trebuie să preia toată aria sud-estică a Ucrainei, să ajungă la gurile Dunării şi să lase Ucraina controlată nemijlocit de Kiev fără ieşire la mare”, explică acesta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.