DRUMUL DE FIER CAHUL-GIURGIULEŞTI VA FI UNUL DE INTERES NAŢIONAL

Chişinău. Guvernul a declarat că construcţia drumului de fier Cahul-Giurgiuleşti are o importanţă socială, iar sectorul de cale ferată este de interes naţional. Cabinetul de Miniştri a adoptat proiectul de lege respectiv în şedinţa de miercuri, 21 noiembrie.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Alexand Banicov, directorul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, a informat că proiectul de lege a fost elaborat după ce unii deţinători de terenuri, pe care va trece drumul, au refuzat să le vîndă. Agenţia a elaborat un contract tip de vînzare-cumpărare a terenurilor de la 537 de proprietari funciari, şi l-a coordonat cu Ministerul Economiei şi Comerţului, Ministerul Finanţelor şi cu autorităţile locale. Unii locuitori ai satelor Colibaşi, Brînza, Manta, Văleni şi Cîşliţa-Prut îţi exprimă dezacordul cu eforturile guvernării pentru utilizarea raţională a Portului Liber Internaţional Giurgiuleşti şi impun condiţii ilegale de vînzare-cumpărare. Negocierile cu deţinătorii de terenuri nu au dat rezultate pozitive, fapt care periclitează executarea în termen a lucrărilor de construcţie, a spus Banicov.

Prim-ministrul Vasile Tarlev a apreciat că proiectul de lege este binevenit, pentru că trebuie mobilizate toate forţele pentru ca pînă la 1 octombrie 2008 drumul să fie inaugurat. În cazul în care proprietarii refuză negocierile şi nu doresc să vină în îmtîmpinarea statului în numele intereselor naţionale, vor fi luate deciziile de rigoare. Unele persoane, ştiind că în jurul lor au fost vîndute 500 de terenuri, cer pentru terenul lor $15 mln., a spus premierul.

Conform preţului normativ al pămîntului, statul răscumpără terenurile de la ţărani la preţuri de 35-45 mii lei pe 1 ha, în funcţie de fertilitatea solului.

Drumul de fier are o lungime de 50 km şi traversează terenurile din localităţile Cahul, Crihana Veche, Manta, Vadul lui Isac, Colibaşi, Brînza, Văleni, Slobozia Mare, Cîşliţa-Prut şi Giurgiuleşti.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.