Drepturile femeilor sunt în pericol. Trecem în revistă declinul și progresele recente

Egalitatea de gen este „la 300 de ani distanță”, conform ultimelor estimări ale UN Women. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat în fața Comisiei pentru Statutul Femeii că progresul către egalitatea de gen „dispare în fața ochilor noștri, iar speranța de a obține egalitatea de gen devine din ce în ce mai îndepărtată… Secole de patriarhat, discriminare și stereotipuri dăunătoare au creat un decalaj uriaș de gen în știință, tehnologie și nu numai. Fetele și femeile sunt abuzate, în Afganistan acestea sunt eliminate din viața publică, iar în multe țări drepturile sexuale și reproductive ale femeilor sunt anulate. Cadrele globale nu funcționează pentru femeile și fetele din lume, iar acest lucru trebuie să se schimbe”. Dacă este să facem o medie a drepturilor femeilor din întreaga lume, acestea ar constitui doar trei sferturi din drepturile legale ale bărbaților, anunță ONU. 

Pași înapoi în Afganistan

La un an de la venirea la putere, talibanii au redus dramatic drepturile femeilor din Afganistan. La sfârșitul lui 2022 aceștia au anunțat că le interzic fetelor din Afganistan să continue studiile după clasa a VI-a. 

Talibanii au limitat dreptul femeilor de a lucra în afara casei. Au impus un cod drastic vestimentar, care obligă femeile să fie acoperite din cap până-n picioare atunci când sunt în spațiul public. Le-au interzis să iasă din casă, fără a fi însoțite de vreun bărbat din familie. Mai mult, în februarie curent, ziarul britanic The Guardian scria că talibanii amenință proprietarii de farmacii și moașele, interzicându-le să recomande sau să vândă produse de contracepție. 

Potrivit unui raport Human Rights Watch, realizat încă înainte de revenirea talibanilor la putere, până la 72% dintre femeile afgane care trăiesc în sărăcie au adesea mai mulți copii decât își doresc din cauza lipsei de acces la contracepția modernă. Ministerul taliban al sănătății din Kabul nu a emis nicio declarație oficială la acest subiect. 

Proteste înăbușite în Iran

Anul 2022 a fost marcat de un val imens de proteste în Iran, după moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată de poliție pentru că nu și-ar fi purtat hijabul corect. Inițial, autoritățile au spus că tânăra a murit din cauza unui atac de cord, dar documentele din spital arată însă că forțele de ordine îi zdrobiseră craniul. 

După moartea tinerei, oamenii au ieșit la proteste în toată țara. Femeile au sfidat codul vestimentar impus de autorități. Și-au smuls hijab-urile, aruncându-le în foc. Multe și-au tăiat părul în public, în semn de protest împotriva dictaturii și a limitării drepturilor femeilor. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, peste 18.000 de protestatari au fost arestați, iar alți 500 – uciși. Majoritatea au fost împușcați în cap. 

Pe lângă protestele care continuă mai mult de 100 de zile, în ultimele săptămâni au fost înregistrate și sute de cazuri de otrăvire a fetelor care studiază. Peste 1.000 de eleve din diferite regiuni ale Iranului au fost otrăvite cu gaz. Copiii afectați s-au plâns de dureri de cap, palpitații cardiace, letargie sau imposibilitatea de a se mișca. Unii au descris un miros de mandarine, clor sau produse de curățenie. Deși, din noiembrie, cel puțin 52 de școli au raportat cazuri de otrăvire suspecte, autoritățile iraniene au reacționat recent, după ce informația a ajuns în atenția presei internaționale.

150.000 de avorturi clandestine în Polonia

Încă în 2020 Polonia a adoptat legea care interzice avorturile. Excepție sunt doar cazurile de viol, incest sau dacă sarcina reprezintă pericol fatal pentru mamă. În practică, însă, nici aceste excepții nu sunt întotdeauna luate în considerare. La începutul anului, o minoră violată s-a adresat la mai mulți medici, pentru a avorta, însă a fost respinsă până nu s-au implicat apărătorii dreptului omului. 

După înăsprirea legislației, numărul de avorturi efectuate oficial a scăzut într-un an de la 1.076 la 107. Cu toate acestea, Fundația pentru Femei și Planificarea Familiei din Polonia (FEDERA) anunță că anual sunt efectuate în afara rețelei medicale oficiale alte 150.000 de intervenții. 

„Niciun sistem restrictiv nu poate împiedica femeile să avorteze, dacă sunt hotărâte să întrerupă sarcina. Singura întrebare ține de condițiile de siguranță în care se face operația”, avertizează Krystyna Kacpura, directoarea Fundației. Potrivit Parlamentului European, la 6 noiembrie 2022, au fost înregistrate cel puțin șase femei din Polonia care au murit pentru că le-a fost refuzată procedura de avort. În ultimii șase ani, femeile poloneze au ieșit în stradă de repetate ori, însă nu au reușit să obțină nicio victorie împotriva sistemului din țara catolică.

Deși în Europa o interdicție totală a avorturilor rămâne o excepție, în Republica Malta femeile care au avortat pot fi condamnate la până trei ani de închisoare. Avortul este, de asemenea, interzis în cele două microstate Andorra și Vatican. 

Corpul femeilor a devenit câmp de luptă și pentru autoritățile din SUA. Cel puțin 12 state au adoptat legislația împotriva avortului. Asta după ce în iunie 2022 Magistrații Curții Supreme au votat un proiect de lege care oferă fiecărui stat posibilitatea de a-și adopta propria legislație cu privire la avort.

La nivel mondial, peste 25 de milioane de avorturi nesigure sunt încă efectuate în fiecare an, asta fiind a treia cauză principală a morții materne în lume. 

Femicid în Arabia Saudită

În Arabia Saudită în aprilie 2021 Hadeel Al-Harithi, în vârstă de 19 ani, a fost incendiată și ucisă de soțul și fratele ei doar pentru că avea un cont TikTok activ. De asemenea, normele sociale și morale ale țării impun ca femeia să nu interacționeze cu alți bărbați în afara casei, cu excepția anumitor circumstanțe sau zone desemnate (cum ar fi spitale sau birouri). Mai mult, femeile pot merge la poliție doar cu un tutore. Iar cel care va depune mărturie va fi anume bărbatul. În cazul în care femeia nu este de acord cu ceea ce spune tutorele, ea nu are dreptul să se plângă sau să-l contrazică. 

Potrivit Amnesty International, organizație de apărare și promovare a drepturilor omului, în ultimii ani au existat reforme care vizează îmbunătățirea stării femeilor în Arabia Saudită, dar „în ciuda acestui fapt, femeile și fetele de acolo continuă să fie discriminate atât în legislație, cât și în practică, fără a fi protejate suficient de abuzurile sexuale și de alte forme de violență”. 

Convenția de la Istanbul, fără Istanbul

La 1 iulie 2021 Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul, cât de paradoxal ar suna. Scopul Convenției este de prevenire a violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a abuzatorilor. Convenția stabilește că tolerarea și nepedepsirea unor acte de violență împotriva femeilor precum violul, violența domestică, hărțuirea sexuală, căsătoriile forțate sau sterilizarea forțată constituie încălcări ale drepturilor omului și forme de discriminare pe criteriul de gen. Astfel, decizia Turciei de a se retrage reprezintă, potrivit specialiștilor în drepturile omului, o regresie masivă pentru drepturile femeilor și fetelor din Turcia. 

Progrese în domeniul egalității de gen

Tot anul trecut Republica Moldova, Liechtenstein și Ucraina au ratificat Convenția de la Istanbul.

Pe lângă asta, în ultimii ani Moldova și-a asumat angajamente internaționale și naționale de a promova egalitatea de gen și abilitarea femeilor. În 2016 a fost introdusă legea care prevede o cotă de 40 la sută de reprezentare minimă a ambelor sexe în organele de conducere și în listele electorale, posibilitatea concediului de paternitate și interzicerea publicității sexiste. Iar în 2020 a fost printre cele opt țări care au ales în fruntea statului sau a guvernului femei.

Un progres mare pentru apărarea drepturilor femeilor l-a făcut, la începutul acestui an, și Spania. Aceasta a introdus legea care oferă dreptul femeilor de a-și lua concediu menstrual plătit, dacă suferă de dureri severe în această perioadă. De asemenea, Spania oferă minorilor de până la 16 ani dreptul de a solicita avort la orice spital din țară, fără acordul părinților. Mai mult, autoritățile spaniole au înăsprit pedepsele pentru agresiune și hărțuire sexuală. 

Țări care au extins dreptul la avort

Irlanda a legalizat avortul relativ recent, în 2018, în urma unui referendum. Avortul a fost, de asemenea, liberalizat în 2019 în Irlanda de Nord, singura parte a Regatului Unit unde a fost încă interzis, dar rămâne încă dificil de accesat. 

Noua Zeelandă nu a decriminalizat avortul decât în 2020. În Thailanda, avortul a fost permis în februarie 2021 și poate fi efectuat până la 12 săptămâni de sarcină.

Pași buni în Arabia Saudită

În ultimii ani, femeile din Arabia Saudită au câștigat tot mai multe drepturi. Printre acestea sunt dreptul de a călători în străinătate fără acordul tutorelui, dreptul de a conduce (din 2018), dreptul de a primi un salariu similar cu cel primit de către bărbați (2018), dreptul la educație și asistență medicală fără consimțământul unui tutore de sex masculin (2017). De asemenea, din iunie 2021, Arabia Saudită a permis femeilor singure, divorțate sau văduve să trăiască singure, fără permisiunea tutorelui lor de sex masculin. 

Colaj realizat de Ecaterina Buruiană

Sursa ilustrației: creasenso

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.