Convenția de la Istanbul a fost ratificată în a doua lectură. Ce înseamnă asta

Convenția de la Istanbul a fost ratificată astăzi, 14 octombrie, în lectura a doua. Ce înseamnă asta și care vor fi schimbările după acest pas important, îți povestim în acest articol. 

Ce este Convenția de la Istanbul  

Convenția de la Istanbul este un tratat juridic internațional adoptat de Consiliul Europei la 11 mai 2011. Acesta are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a abuzatorilor. Actul stabilește că tolerarea și nepedepsirea unor acte de violență împotriva femeilor precum violul, violența domestică, hărțuirea sexuală, căsătoriile forțate sau sterilizarea forțată constituie încălcări ale drepturilor omului și forme de discriminare pe criteriul de gen. Mai mult, Convenția de la Istanbul recunoaște că violența nu afectează doar femeile, ci societatea în ansamblu, fiind necesare măsuri naționale urgente pentru combaterea acestui fenomen. Astfel, documentul cere statelor să implementeze politici îndreptate împotriva acestui tip de violență. 

 

Una din trei femei din lume a trecut prin violență fizică sau sexuală de-a lungul vieții, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Deși bărbații tot pot fi victime ale violenței domestice, femeile reprezintă totuși majoritatea cazurilor. 

Analiza „Profilul femeilor victime ale violenței” arată că fiecare a șasea femeie din Republica Moldova este supusă unei forme de violență în familie. De cele mai multe ori, acestea nu raportează cazurile de violență pentru că le este frică de agresor, sunt blamate că au „scos gunoiul din casă”, nu au încredere în autorități și în sistemul de justiție sau nu au suficiente resurse financiare să plece de la agresor. 

În același timp, Convenția nu contestă în niciun fel cultura, religia și tradițiile, ci solicită eliminarea ideii că femeia ar fi inferioară bărbatului și că este acceptabil ca ea să fie „controlată” sau chiar „disciplinată” de soț sau de rudele de sex masculin.  

Republica Moldova a semnat Convenția de la Istanbul la 6 februarie 2017, dar nu s-a grăbit să o ratifice. Scuze erau multe, dar și mai multe sperietori pe care au mizat diferite partide. 

Ce se va schimba

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează:

  • ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător;
  • să fie alocate resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței;
  • linii telefonice de urgență care să fie disponibile 24 din 24 de ore;
  • adăposturi pentru victimele violenței;
  • servicii de consiliere psihologică și juridică, etc.

După ratificarea Convenției, un grup de experți independenți urmează să analizeze legile și proiectele existente privind prevenirea și combaterea violenței. Ulterior, aceștia vor veni cu recomandări clare și vor monitoriza pașii întreprinși. De asemenea, cei care lucrează la cazurile de violența împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, vor fi instruiți pentru a preveni și a identifica asemenea cazuri, pentru a evalua și gestiona riscurile, pentru a identifica și răspunde la necesitățile victimelor și pentru a le îndruma către alte servicii specializate, atunci când este cazul. 

Statul urmează să colaboreze și mai strâns cu organizațiile neguvernamentale care ajutau până acum victimele violenței fizice sau sexuale, dar și să deschidă mai multe centre de reabilitare prin toată țara. Astfel, victima va putea accesa un adăpost în cel mai apropiat oraș, în orice moment al zilei sau al nopții, unde va putea sta împreună cu copiii săi, dacă este necesar. De asemenea, adăposturile vor fi echipate cu personal calificat, pentru a putea oferi ajutor. Siguranța și confidențialitatea victimelor va fi asigurată.

Dacă până acum cazurile de violență psihologică sau violență domestică care nu se soldau cu vătămări corporale rămâneau, în cea mai mare parte, neinvestigate, iar agresorii erau scutiți de orice răspundere, acum aceștia vor trebui să fie trași la răspundere, iar ancheta să se desfășoare într-un termen rezonabil. Victima va putea solicita despăgubiri de la făptuitori pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute de Convenție. 

În perioada 19-21 octombrie, va avea loc prima ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie, cu participarea a 40 de vorbitoare și vorbitori de rang înalt, experte valoroase internaționale și naționale din domeniu, donatorilor, activistelor inspiraționale, oameni din cultură și mass-media. În cadrul evenimentului vor fi căutate modalități și soluții pentru combaterea acestui fenomen. Conferința se va desfășura în format online.

Tratatul de la Istanbul a fost semnat de 45 de țări, iar, ulterior, ratificat de 34. Însă, anul trecut, autoritățile turce, la miez de noapte, au semnat retragerea din Convenție, scutindu-se astfel să prezinte date privind numărul femeilor supuse violenței. Polonia, țara care anul trecut a interzis aproape în totalitate avorturile, a declarat că va începe pregătirea procesului formal de retragere din tratat.

Sursa imaginii: news.un.org

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.