Doi profesori români, reţinuţi în Turcia: Au fost bănuiţi că ar fi participat la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie

Doi români, profesori la Universitatea din Karabuk, au fost reţinuţi în Turcia pe 13 august şi au stat închişi până marţi,. Aceasta în cadrul campaniei de identificare a celor care au participat la tentativa de lovitură de stat, ei fiind eliberaţi fără a fi puşi sub acuzare.

Cei doi cetăţeni români se numesc Augustin Chifane şi Cristina Chifane şi locuiesc în Turcia, fiind angajaţi ca lector şi respectiv asistent la Universitatea din Karabuk, au declarat surse oficiale pentru agenţia Mediafax.

Cazul celor doi români este confirmat şi de Ministerul Afacerilor Externe. Într-un răspuns la solicitarea Mediafax, ministerul anunţă că misiunea diplomatică le-a pus la dispoziţie celor doi un avocat şi un traducător.

“Ambasada României la Ankara are în atenţie cazul celor doi cetăţeni români, încă din data de 13 august, dată la care aceştia au contactat misiunea diplomatică solicitând asistenţă consulară. La data de 16 august, ca urmare a demersurilor întreprinse de misiunea diplomatică pe lângă Poliţia din Karabuk, autorităţile turce au comunicat faptul că cei doi cetăţeni români au fost eliberaţi, fără a fi acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni.

Misiunea diplomatică s-a asigurat că cetăţenii români au beneficiat de serviciile unui avocat din oficiu şi de cele ale unui traducător autorizat. Totodată, li s-a recomandat cetăţenilor români să coopereze cu autorităţile poliţieneşti în procedurile de verificare derulate de acestea. Ambasada României la Ankara monitorizează cazul şi este în contact cu autorităţile turce şi cu cetăţenii români”, se arată în răspunsul MAE de la Bucureşti.

Tentativa de lovitură de stat din Turcia a avut loc la 15 iulie, organizată deun aşa zis Consiliul Păcii, un grup de militari din cadrul Forțelor armate ale Turciei. Peste 290 de persoane au fost ucise la Ankara și Istanbul în timpul confruntărilor.

După eșecul puciului, dute de mii de persoane au fost arestate, acuzate că au participat la organizarea loviturii de stat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.