Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT

După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne, prim-ministrului și primarului de Chișinău să sfințească oficiile lor pentru „să scoată duhul rău”.

Totuși, în Republica Moldova, legea supremă separă cultele religioase de instituțiile de stat. Așadar, ne-am propus să identificăm și să-i recomandăm președintelui Dodon și persoanelor menționate/vizate/interesate să viziteze opt lăcașe sfinte în care se practică „scoaterea duhurilor rele”.

PE LUNG

Pe 15 septembrie 2019, ministrul de Interne de atunci, Andrei Năstase a instalat un crucifix în holul Ministerului. „Acest crucifix va aduce aminte angajaților din cadrul MAI că oastea e creștină”, a declarat el.

Însă, cu două zile în urmă, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a stabilit că instalarea crucifixului în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de convingeri. Și a solicitat ca fostul ministru de Interne Andrei Năstase să aducă scuze publice, iar Ministerul să-l scoată din holul instituției

Drept urmare, politicianul a răspuns că „niciun consiliu nu îl poate obliga să se lase de Dumnezeu”.

Astăzi, după ședința de lucru a președintelui Igor Dodon cu Zinaida Greceanîi și cu Ion Chicu, Dodon a declarat că actualul ministrul de Interne Pavel Voicu, prim-ministrul, dar în mod special primarul, când au intrat pentru prima dată în oficiu, trebuiau să sfințească locul, așa cum a făcut-o el la Președinție. 

Igor Dodon a menționat că ministrul de Interne nu are de gând să scoată crucifixul. „Dar trebuia să sfințească locul. Mai ales după fostul ministru, trebuiau să scoată tot duhul rău de acolo. Poate o fac acum, de Bobotează”, a declarat Dodon.

Totuși, se pare că președintele Republicii Moldova, precum și alți demnitari, uită că legea supremă specifică foarte clar separarea cultelor religioase de stat. În același timp, Constituția noastră spune că orice cult religios din Moldova este liber și poate fi organizat potrivit statutelor proprii, în condițiile legii. Cu astea în gând, propunem președintelui și reprezentanților instituțiilor de stat care planifică „să scoată tot duhul rău”, să o facă în instituții abilitate, precum:

  1. Mănăstirea Saharna
  2. Mănăstirea Căpriana
  3. Mănăstirea Ciuflea din Chișinău
  4. Mănăstirea din s. Sagaidacul Nou, Cimișlia
  5. Mănăstirea Cușelăuca din Șoldănești
  6. Mănăstirea din Nicoreni, Drochia
  7. Biserica din s. Stoicani, Soroca
  8. Biserica din s. Hrustovaia, Camenca

De asemenea, recomandăm persoanelor menționate mai sus să meargă la orice biserică sau mănăstire miercuri sau vineri și să roage parohii să le citească molitfele Sfântului Vasile cel Mare sau ale Sfântului Ioan Gura de Aur care sunt considerate, în rândul creștinilor, cele mai puternice rugăciuni împotriva duhurilor necurate din oameni și case.

Fragment din molitfele Sfântului Vasile cel Mare:

Te blestem pe tine, începătorul răutăților și al hulei, căpetenia împotrivirii și urzitorul vicleniei. […] Te blestem pe tine și pe toată puterea cea căzuta ce a urmat voința ta. Te blestem pe tine, duh necurat…

În același timp, dacă Igor Dodon vorbind despre duhuri rele s-a referit la corupție, incompetență și alte metehne, recomandăm să se apeleze la Centrul Național Anticorupție, Agenția Națională de Integritate și Procuratura Generală.

Societate dezbinată

Parohul Maxim Melinte spune că în situația respectivă trebuie să păstrăm calmul și „să nu ne lăsăm provocați și tulburați de niște spirite interne sau externe”.

„Eu cred că suntem oameni înțelepți și o să ajungem la un numitor comun, ca să nu creăm precedente și conflicte în societatea noastră și așa dezbinată, care nu știe de unde vine și încotro se duce. Mă voi ruga ca nouă, tuturor, Dumnezeu să ne dea înțelepciune în toată istoria asta și să nu ajungem în extreme”, a menționat parohul. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.