Dodon este împotrivă! Socialiștii propun alegerea președintelui prin vot direct, şi nu în Parlament

Preşedintele Partidului Socialiştilor Igor Dodon anunţă că socialiştii nu vor susţine iniţiativa formaţiunilor pro-europene de a organiza în toamnă un referendum constituţional privind alegerea şefului statului, în urma căruia preşedintele va fi ales în Parlament, în trei paşi. Aceasta pentru că, în opinia socialiştilor, președintele țării trebuie să fie ales prin votul direct al cetățenilor.

“Parlamentul nu mai are credibilitatea să aleagă un preşedinte, mai ales cu 51% din voturi, cum propune coaliția oligarhică. Oligarhii și unioniștii vor să aleagă un președinte din tagma lor, legat cu acorduri secrete și cu jurăminte pe saci cu bani și pe sânge. Cetățenii trebuie să aleagă președintele, nu clanurile din Parlament”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Dodon.

În acest context, liderul socialiştilor a declarat că formaţiunea sa propune să fie inclusă o altă opţiune în cadrul referendumului din toamnă- de alegere a președintelui prin votul direct a cetăţenilor. Mai mult decât atât, socialiştii vor iniția o campanie națională pentru a promova această idee.

Reamintim că astăzi liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că în această toamnă în Republica Moldova se va desfășura un referendum constituțional în urma căruia urmează să se stabilească o nouă modalitate de alegere a președintelui. “Vom merge prin organizarea în toamnă a unui referendum constituţional în vederea modificării Constituţiei, astfel încât preşedintele republicii să fie ales în trei paşi – 61 de mandate, 57 mandate şi, dacă nu se reuşeşte, 51 de mandate”, a declarat Vlad Filat.

În prezent, potrivit articolului 78 din Constituția Republicii Moldova, preşedintele țării este ales de Parlament prin vot secret, cu susţinerea a 61 de deputaţi.

Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.