Despre ce nu vrea Igor Dodon să vorbească, astăzi?

PE SCURT

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, Basarabia a cunoscut infernul. Începând cu ora 02.00 și până la ora 20.00 a avut loc operațiunea denumită conspirativ „IUG”.

Cu toate că este o zi de doliu național, iar drapelul din fața Guvernului a fost coborât în bernă, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, nu a venit cu niciun mesaj despre această zi nici pe pagina oficială a preșidenției, nici pe pagina lui de Facebook (unde, de obicei, este foarte activ).

PE LUNG

Ultima postare de astăzi a șefului statului pro-rus este despre un pui de căprioară pe care l-a găsit în pădure. Deși astăzi, este zi de doliu național și oamenii își amintesc despre cele 35.050 de persoane care au fost deportate, în vagoane pentru vite, în regiuni din Siberia, Extremul Orient și Kazahstan, totuși Dodon preferă să nu vorbească despre cei care se fac vinovați de această tragedie.

Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, operațiune denumită conspirativ „IUG”, s-au făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467 cc din 6 aprilie 1949 „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

Hotărârea, care prevedea deportarea în Kazahstan, Asia Centrală și Siberia, era însoțită de un act adițional în care se specifica că „deportarea categoriilor menționate să se facă pe vecie”.

Conform documentelor de arhivă, la această operațiune au participat 4496 de „lucrători operativi” ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, 13.774 de ofițeri și soldați și 4705 de activiști de partid din Moldova.

Pentru asigurarea transportului intern a celor ce au fost ridicați au fost mobilizate 4069 autovehicule, iar pentru transportarea basarabenilor în Siberia și RSS Kazahă au fost pregătite 30 de eșaloane de tren, respectiv 1573 de vagoane de vite.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.