Din culisele ediției a zecea a Convenției Moldo-Americane/ Interviu cu Elena Dragalin

Convenția Moldo-Americană a ajuns la ediția a zecea. Prin ce va fi diferită această ediție aniversară de celelalte de până acum?

 Da, anul acesta vom marca a zecea ediție a Convenției Moldo-Americane, care va fi și diferită, dar, în acelas timp, va păstra aceleași principii și valori ca până acum: consolidarea comunităților de moldoveni din SUA și Canada prin comunicare și implicare activă, atât în țările noastre de resedință, cât și în Republica Moldova. Modelul pe care l-am ales acum zece ani, de a ne aduna anual în diferite orașe, cu același scop: să ne cunoaștem, să identificăm oportunități de colaborare, să ne ajutăm unii pe alții și să ne unim eforturile pentru a face lucruri frumoase împreună, lucrează. La fiecare ediție avem participanți din 15-20 de state ale SUA și câteva provincii din Canada, numărul variază de la 200 la 350 de persoane, cum a fost anul trecut la Chicago, acolo unde bate inima diasporei din SUA.

 Anul acesta, fiind ediție aniversară, am decis să alegem Biblioteca Congresului SUA drept spațiu gazdă. Prin aceasta vrem să subliniem importanța și potențialul diasporei din America care face diferența atât aici, pe continentul american, cât si acasă, în Moldova. Diaspora noastră e tânără și puternică, avem profesioniști remarcabili și o comunitate  solidă de oameni de afaceri. Harnici și darnici, săritori la nevoie și empatici, cu a apreciere deosebită pentru oportunitățile pe care le avem aici și cu o dragoste nemărginită pentru Moldova.

 Sunteți printre organizatori de la prima ediție. Care-i motivația care-i aduce pe atâți moldoveni din SUA în același loc, ce-i face să se ofere voluntari, sponsori, să vină ca participanți de la mii de kilometri pe banii proprii?

 Prima ediție, care a avut loc tot în Washington DC, a fost planificată ca un eveniment unic, necesar la momentul de atunci. Chiar în timpul evenimentului, co-organizatorii de atunci, Vlad Spînu, Lilian Gaibu și cu mine, am remarcat interesul și entuziasmul comunității și am luat o decizie ad-hoc, de a organiza și a doua ediție în anul următor, la Chicago, pe care am și anunțat-o public. Primele ediții au fost mai mici, dar încetul cu încetul, tot mai multă lume a auzit despre eveniment si s-a alăturat. Convenția este organizată în bază de voluntariat și este sponsorizată de comunitatea de afaceri din SUA, iar participanții își achita singuri călătoriile. Mai mult ca atât, la ultimele șase ediții se organizează colectări de fonduri pentru diferite proiecte în Moldova.

 Avem un grup destul de mare de participanți constanți, care vin la fiecare ediție pentru că le place să fie într-o atmosferă prietenoasă, alături de alți conaționali. Voluntarii noștri investesc foarte mult timp în organizare, remunerarea însă este pe măsură – satisfacția că ești parte a unui eveniment comunitar. Sponsorii fac acest eveniment posibil și nu neapărat pentru că obțin publicitate, dar mai degrabă, cred eu, pentru aceeași satisfacție de a fi alături de comunitate și a face împreună lucruri frumoase. Noi toți facem parte din aceeași familie extinsă, familia MAC.

 Care sunt temele/subiectele principale ale acestei ediții?

 Anul acesta, în primul rând, ne propunem să sărbătorim aniversarea, să facem bilanțul celor zece ani de activitate, să recunoastem faptele bune și impactul pe care l-a avut acest eveniment timp de un deceniu. MAC10 are un program mai extins ca precedentele ediții, include mai multe segmente anume pentru a celebra împreună. Dar ziua a doua va fi dedicată integral unui forum de afaceri. Anul trecut am avut o secție separată despre afaceri și a fost atât de populară, încât lumea stătea în picioare. De fapt, la fiecare ediție am atins subiectul, dar în măsură mai mică, iar anul acesta am decis să atragem o atenție deosebită și să dedicăm o zi întreagă discuțiilor despre viitorul afacerilor, investițiilor, diversificării, despre rolul mediului de afaceri în educație, despre ceea ce poate face comunitatea de afaceri pentru a avea un impact social mai mare.

 La fiecare ediție aveți invitați din Republica Moldova, activiști, demnitari de stat. De ce e important să păstrați tradiția asta și poate ne puteți da câteva nume de invitați de la Chișinău care se vor regăsi în programul de anul acesta

 Numărul invitaților din Moldova la MAC crește cu fiecare an, iar domeniile de activitate ale invitaților sunt tot mai diverse. Politicieni, artiști, oameni de afaceri, activiști civici, reprezentanți ai partenerilor externi, presa, diplomați, directori de școală, primari, elevi și studenți… Convenția Moldo-Americană construiește poduri, facilitează colaborări, acordă ajutor și leagă prietenii.

 Fără participanții din Moldova, MAC ar fi Convenția Moldovenilor din SUA și ar avea alte obiective. Pentru noi este foarte important să ne întărim ca și comunitate aici, în partea asta de ocean, dar și să contribuim acasă, în Moldova prin expertiza pe care o avem și o putem oferi, prin reîntoarcerea acasă ca să punem umărul, prin investiții, prin deschidere de locuri de muncă, prin a susține educația și arta, a contribui în domeniul social. Pentru a reuși toate acestea, trebuie să păstrăm legătura și să comunicăm permanent cu cei de acasă.

 Anul acesta printre invitați se numără Prim-Ministrul, Dorin Recean, Natalia Bejan, Directoarea Angenției de Investiții, Ana Calinici, Secretară de Stat în cadrul Cancelariei de Stat, Sergiu Cumatrenco și Ion Bors, Ion Sturza, Vasile Tofan și Victoria Morozov, care fac parte din familia MAC și cu care avem o colaborare deosebită. Mariana Cotoman din Mălăiesti, Criuleni, școala căreia s-a evidențiat în cadrul unui concurs anunțat la ediția precedentă MAC pentru cea mai bună perfomanță academică și implicare civică atât a elevilor, cât și a profesorilor.

 Ce inițiative/proiecte/schimbări s-au materializat în urma edițiilor MAC precedente?

 MAC este un eveniment anual și nu implementează proiecte, dar impactul pe care îl are poate fi măsurat cu inițiativele și proiectele implementate de către participanții nostri. Este deosebit de plăcut să vezi poze postate pe Facebook cu mențiunea: Casa de Cultura din Chistelnița, Telenesti până si după Convenția Moldo-Americană. Sau să vezi cum o gunoiște din satul Badragii Noi, Edineț se transformă într-un parc rural datorită MAC. Sau atunci când mergi la filmul Carbon să vezi logoul Convenției pe ecranul mare.

 Recent, a fost dat startul unui ONG în Moldova, DHub, care ne va ajuta să trecem la următoarea etapă a Convenției. Pentru un impact mai mare, vom implementa proiecte în comun. DHub și-a început activitatea prin consolidarea eforturilor în douăzeci de localități din Republica Moldova, în care colaborăm atât cu instituțiile de invățământ, cât și cu primăriile. Până în prezent, s-au organizat lecții publice, seminare, cursuri pe diferite teme, s-au organizat evenimente, vizite de lucru în România, s-a oferit consultanță și sprijin financiar. Printre acestea se numără seminarul pentru elevi “ABCdar financiar”, în derulare; seminarul “Activismul civic”; lecția publică “Atitudine pozitivă”; cursuri de IT pentru profesori; premii pentru excelență academică și activism civic oferite elevilor și alte evenimente organizate în fiecare dintre cele douăzeci de școli.

 Cum ar putea autoritățile să valorifice mai mult potențialul diasporei din SUA și dorința sinceră a comunităților de acolo de a pune umărul în schimbările de acasa?

 Potențialul nostru este mult mai mare decât este valorificat în prezent. Practica de a invita oficiali din Moldova la MAC a început anume pentru a atrage atenția autorităților și a le demonstra dorința noastră sinceră de a contribui, fie prin expertiză, prin investiții, prin donații si know how, iar în ultimul timp tot mai des se vorbește și despre reîntoarcere.

 La MAC noi prezentăm ce putem oferi, dar deja depinde de autorități dacă vor pregăti terenul ca aceste lucruri să fie valorificate. Mereu auzim că nu ajung cadre calificate și mai mulți dintre noi s-ar reîntoarce, auzim că e necesar de a face investiții și mulți ar porni o afacere, dar este oare gata Moldova să ne primească si să ne accepte? Dacă ne întoarcem, copiii noștri sunt înscrisi cu o clasă în urmă în școli, diplomele noastre de peste hotare sunt puse la îndoială, funcțiile noastre din țările străine sunt luate in derâdere, se face haz pe seama accentului nostru sau a greselilor pe care le facem in limba română. În afară de aceasta, cei reveniți par a fi incomozi pentru că au cerințe mari, țin la valori care deranjează status quo, nu tolerează lucrurile strâmbe etc. 

 Moldova mai are cel mult vreo cinci ani ca să valorifice potențialul pe care îl poate oferi diaspora. Fără o atenție deosebită, care să mențină flacăra dorinței de implicare aprinsă, nostalgia, dragostea și dorul se vor stinge treptat. Iar odată cu asimilarea în alte țări, se va încheia și robinetul la remitențe, investiții, cumpărat de apartamente, cheltuieli de bani acasă si vot, oricât ar fi acesta de accesibil.

 Convenția Moldo-Americană împreuna cu DHub abordează aceste aspecte, comunică și sperăm că autoritățile vor ține cont de sugestiile diasporei și va crea condiții mai favorabile pentru a valorifica potențialul.

 Ce mesaj aveți pentru moldovenii din SUA care nu au participat la alte ediții, dar ar dori să se alăture anul acesta

 Convenția este urmărită extensiv in fiecare an online. Dar va asigur că nimic nu poate înlocui experiența participării în personă. Pregătiți-vă să plângeți și să râdeți în hohote; să faceți schimb de experiență și de opinii; să aveți cele mai inteligente discuții și să râdeți la cele mai banale glume în acelasi timp; să cântati Galbenă gutuie; să ascultați Ciocârlia, să urmăriți cel mai spectaculos fashion show; să dansați valsul lui Doga pe cel mai minunat parchet de la Biblioteca Congresului; să găsiți un mentor, un îndrumător; să vă simțiți ca acasă în familia noastră exitnsă –  familia MAC. 

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare