„Poate să încerc și eu?” Alicia Valcov, despre cum creștem numărul femeilor cu afaceri

În urmă cu nouă ani, Alicia Valcov împreună cu alte mămici a decis să creeze un spațiu online sigur în care femeile să facă schimb de informații despre cum să-și crească copilul după propria experiență și a specialiștilor. Așa a apărut comunitatea Ask a Mom, care acum este formată din aproape 74 de mii de membri din Republica Moldova. În această perioadă, creșterea comunității și dezvoltarea grupului s-a transformat într-o afacere care îi permite atât Aliciei, cât și celorlalte fondatoare, să-și crească copiii, să ajute pe alți părinți, dar și să inspire femeile să se implice și să-și lanseze propriile afaceri. 

Cum a venit ideea de a fonda o comunitate destinată mămicilor?

Ask a Mom a apărut ca o necesitate, în urmă cu aproape nouă ani. Am născut primul copil și aveam nevoie de cineva care să mă ghideze și să mă ajute să-mi cresc copilul. Toți spun că mama știe totul. Dar, de fapt, la început, nu știe nimic și are nevoie de un grup de suport care să-i răspundă la unele întrebări, dar și să existe un schimb de experiență. De la această idee am pornit. În toți acești ani, am încurajat mamele să-și descopere pasiunile și să-și lanseze propriile afaceri, chiar și în timp ce-și cresc copiii. Noi credem că asta este posibil. Da, este greu, dar nu și imposibil. 

A crescut sau nu, pe parcursul anilor, numărul femeilor/mamelor din comunitate care au decis să se implice în afaceri?

Înainte, mamele care erau în concediu de maternitate nu prea știau cum și ce afacere să-și lanseze, singura soluție fiind revenirea la precedentul serviciu, care, de cele mai multe ori avea un program fix, care nu le oferea suficient timp pentru familie. Însă, lucrurile s-au schimbat cu cinci ani în urmă. Mamele au început să se gândească la lucrurile care le plac și de care ar putea avea nevoie societatea: Poate mă pricep să croșetez? Poate gătesc niște prăjituri delicioase?

S-au gândit că pot să facă mai mult și au încercat să lucreze pentru ideile lor, să le dezvolte. Este dificil să te lansezi, este dificil să menții afacerea, mai ales în acești ani când sunt foarte multe incertitudini în jur și multe situații dificile. Dar, femeile cred în ele, femeile își dezvoltă afacerile și numărul acestor femei crește de la an la an. 

Care sunt direcțiile de antreprenoriat preferate de femei?

În mare parte este ceva legat de copii sau de educație: grădinițe private, centre de dezvoltare, after school, hăinuțe pentru copii, lenjerie pentru copii, magazine cu produse destinate copiilor. Cred că multe creează servicii și produse care le-au lipsit în timp ce-și creșteau copiii. Astfel, prin afacerile lor încearcă să completeze lacunele. 

Trăim într-o perioadă cu foarte multe incertitudini. Am avut pandemia, iar în momentul când ne gândeam că încă puțin și scăpăm de aceasta, ne trezim cu un război activ și dur în țara vecină. Cum se descurcă antreprenoarele din comunitate acum, când nu au siguranța zilei de mâine și nu știu dacă ar putea să rămână cu absolut nimic din ceea ce clădesc și în ce investesc bani și energie?

Eu mă gândesc că mulți au pus afacerile pe pauză, să vadă cum vor evolua lucrurile. Dar ele nu au renunțat, cel puțin femeile de afaceri pe care le cunosc. Cred că un lucru înțelept este să nu iei decizii pripite și să închizi afacerea, ci să iei o pauză, să vezi ce se întâmplă și să te adaptezi. 

Care sunt cele mai frecvente provocări la care trebuie să facă față o femeie de afaceri?

Cea mai complicată etapă este finanțarea. Ai ideea, poate chiar ți-ai format și o echipă, dar de unde iei banii pentru a pune ideea în practică? Apoi, este greu să înțelegi cum funcționează lucrurile: cum îți înregistrezi afacerea, ce faci și cum să faci ca totul să fie corect și conform legii? După ce ai trecut de aceste etape, începi să te întrebi cum să-ți promovezi produsul/serviciul și cum atragi oamenii. Sunt multe întrebări la care trebuie să cauți răspunsuri sau pe niște mentori buni care să vină cu recomandări concrete. Iar un ajutor indispensabil în această situație este Queen Innovation Challenge.

Ce este, de fapt, Queen Innovation Challenge?

Queen Innovation Challenge este un program de instruiri gratuite pentru femeile antreprenoare. Recent, a fost lansată a doua ediție a acestui proiect. 

În prima ediție, autorii inițiativei și noi ne-am propus să identificăm 12 femei care aveau idei de afaceri  și să le ajutăm să le lanseze, fiind ghidate de mentori și de speak-eri motivaționali din Estonia. Iar ediția din acest an este o continuare a celei din 2021, doar că acum vor fi selectate 10 femei care deja și-au lansat propriile afaceri, iar cei mai buni mentori din Polonia le vor ajuta să își dezvolte afacerile și să o facă de durată. 

Dar pentru a face training-urile și mai utile, este nevoie ca femeile să completeze formularul din aplicație și să menționeze de ce sfaturi au nevoie. Iar aceste răspunsuri ne vor ajuta să identificăm pe cei mai buni mentori care vor veni cu soluții concrete. 

În Polonia, numărul antreprenoarelor este aproape identic cu cel al antreprenorilor, lucru care nu se întâmplă încă și la noi. De aceea, avem ce învăța de la mentori și trebuie doar să ne înscriem până la 30 aprilie. Cu acest mesaj am venit și în comunitatea Ask a Mom și am îndemnat femeile să se înscrie în acest proiect minunat, unde suntem parteneri de comunicare. 

De ce este important să încerci să lansezi o afacere și să devii antreprenoare?

Fiind antreprenoare ai posibilitatea să-ți dezvolți propria idee de afaceri, să fie așa cum vrei tu, să faci ceva mai bun decât găsești pe piață. Îmi place Ask a Mom, mă identific cu această comunitate și îmi place că îmi oferă posibilitatea să cunosc oameni noi.

De asemenea, propria afacere îți oferă un program flexibil, creștere intelectuală, faptul că poți să pui umărul la dezvoltarea societății și să le oferi oamenilor servicii și produse de calitate.

Iar când vezi că femeile din alte țări reușesc să fie și mame bune, și femei de afaceri, atunci te întrebi ce ne oprește pe noi să ne realizăm visele și să ajungem să lucrăm la propriile afaceri? Femeile se dezvoltă și vor să învețe, iar eu consider că oferind posibilitatea de participare la astfel de proiecte, vom încuraja și mai multe femei să se gândească: Poate să încerc și eu?

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare