De ce l-a ignorat Putin pe Nicolae Timofti la reuniunea şefilor de state CSI

La începutul acestei săptămâni, la Moscova a avut loc reuniunea informală a şefilor de state CSI. Deşi e prima vizită a preşedintelui Nicolae Timofti la Moscova, serviciul de presă al Preşedinţiei, la revenirea acestuia în ţară, a informat jurnaliştii doar despre întrevederea preşedintelui moldovean cu cel azer, Ilham Aliev.

Politologul Dionis Cenuşă consideră că reuniunea de la Kremlin a elucidat o prestaţie slabă şi lipsită de confidenţă a preşedintelui moldovean, dar şi o ignoranţă vizibilă din partea Moscovei.

“Preşedinţia de la Chişinău nu a apreciat în niciun fel rezultatele vizitei lui Timofti la Moscova. Această tăcere este explicabilă dacă ne reamintim că preşedintele moldovean nu are experienţă diplomatică, mai ales în relaţionarea cu Moscova. Comparativ cu liderii europeni care l-au tratat pe Timofti cu indulgenţă şi înţelegere, se pare că Putin a fost mai distant şi mai puţin primitor”, precizează Dionis Cenuşă pe blogul său.

Dionis Cenuşă mai precizează că noul-vechi lider rus, Vladimir Putin, nu şi-a dat măcar interesul pentru o simbolică întrevedere cu preşedintele moldovean. Mai mult, Nicolae Timofti nici nu figurează în baza de date a portalului oficial al Kremlinului, acesta fiind unicul lider de ţară din cadrul CSI, fără carte de vizită pe www.kremlin.ru, în poftida faptului că a fost inaugurat câteva luni în urmă.

Politologul a precizat că ruşii nu văd în Timofti un politician cu legitimitate şi credibilitate slabă, supus influenţelor forţelor pro-româneşti şi incapabil de a se impune în faţa partidelor politice moldoveneşti. “Statutul său de “preşedintele tehnic” este ceea ce deranjează Moscova, care are nevoie de un interlocutor al cărui putere politică are extindere clară asupra executivului şi legislativului”, adaugă Dionis Cenuşă.

“Problema transnistreană, gazele naturale, emigranţii moldoveni, sunt compartimente vitale în relaţiile moldo-ruse, de care depinde securitatea naţională şi nu doar. De aceea, Timofti trebuie să decidă dacă vrea să participe la rezolvarea lor sau doar să-l asiste taciturn pe premierul Vlad Filat, care deşi este apreciat de exponenţii puterii de la Kremlin, riscă să părăsească fotoliul puterii în urma viitoarelor procese electorale”, concluzionează politologul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.