Dan Dungaciu: „Ne putem aştepta la o scădere a procentelor PCRM”

Rezultatele Barometrului Opiniei Publice, lansat ieri la Chişinău, au suscitat atenţia formaţiunilor politice, a presei, dar şi a specialiştilor în materie.

Sociologul Dan Dungaciu de la Universitatea Bucureşti consideră că sondajul de opinie „este o fotografie şi nimic mai mult, iar calitatea imaginii depinde atât de performanţele aparatului (instrumentarul tehnic: eşantionul, calitatea operatorilor etc.), cât şi de cea a terenului (deschiderea populaţiei faţă de un asemenea instrument, teama de a nu fi deconspirat când se exprimă împotriva autorităţilor)”. „Cred că, din această perspectivă, o problemă ar putea fi construcţia eşantionului în condiţiile ambiguităţii cifrelor electorilor din RM”, constată Dan Dungaciu.

„Sondajul arată o tendinţă descrescătoare evidentă a PCRM. Dacă alegerile s-ar fi desfăşurat peste două-trei luni, problema participării PCRM la guvernare nu s-ar mai fi pus. Dar faptul că sondajul s-a realizat la începutul campaniei electorale, fără să poată releva efectele crizei sau confuzia prestaţiei actuale a PCRM, interne şi externe, ne sugerează că la momentul 5 aprilie tendinţa descrescătoare a PCRM va fi şi mai pronunţată. Din această perspectivă, mi se pare că sondajul nu a prins şi o anumită dinamicitate a PL şi PLDM, chiar şi o creştere sau, cel puţin, o estompare a tendinţei descrescătoare a AMN care a putut fi sesizată în campanie. Există toate premisele ca aceste trei partide cu şanse (AMN se află în marja de eroare, totuşi!) să acumuleze mai mult până pe 5 aprilie. Procentele sondajului arată limpede că restul competitorilor nu au şanse, decât teoretice, deşi rata mare de nehotărâţi ar putea sugera surprize. Dar nu cred că aceste partide vor fi capabile să culeagă nehotărâţii – aceştia sunt convinşi să facă pasul la vot prin mesaje clare, de forţă, mesaje de învingător. Dar niciunul dintre partidele fără şanse în sondaj nu poate face asta. Istoricul rezultatelor preelectorale furnizate de-a lungul timpului de IPP sugerează ponderarea lor. Şi din această perspectivă, ne putem aştepta la o scădere a procentelor PCRM la momentul alegerilor”, menţionează dan Dungaciu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.