Cum şeful CEC Iurie Ciocan a devenit acţionar la DAAC – Hermes

„Acţiunile de la DAAC- Hermes le-am obţinut în 1995 datorită bonurilor patrimoniale, când acestea au fost schimbate pe acţiunile unui fond de investiţii, care se chema la acea etapă DAAC- Invest. Ulterior, după mai multe reorganizări acest subiect de drept a devenit DAAC- Hermes”, a menţionat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, la emisiunea TV de la Unimedia.

El a spus că anume aşa a ajuns pe lista acţionarilor DAAC-Hermes, lucru despre care nu a ştiut 18 ani. Totodată, Ciocan a spus că din punct de vedere juridic este acţionar la acest grup de holding, dar că nu a ridicat dividende în urma acestui statut.

” Declar cu toată seriozitatea că nu am obţinut bani în urma acestui statut, la fel ca şi alte multe mii de acţionari care şi-au schimbat bonurile patrimoniale pe acele acţiuni”, a menţionat el. DAAC- Hermes este unul din cel mai mari grupuri de companii din Moldova ce se profilează pe comerţul auto, servicii, cosmetice, imobiliare, ş.a.

La aceeaşi emisiune, şeful CEC a precizat că este fondator al unui centru necomercial de drept, înregistrat în Republica Moldova. Potrivit lui, sursa sa de venit îl reprezintă salariul de la şefia CEC-ului şi serviciile în domeniul consultanţei electorale prestate în afara ţării.

Iurie Ciocan, căruia în 2013 CNI i-a reproşat că nu şi-a declarat toată averea, a menţionat între altele că e mulţumit de verificările CNI pentru că a scos în alb toată averea, chiar şi pe „cea care a uitat-o”. „De exemplu, un automobil, pe care l-am cumpărat în 95-96, când eram holtei şi care pe atunci avea 10 ani şi pe care l-am vândut în baza unei procure, aşa cum făceau toţi atunci. Am şi uitat de el, dar s-a constatat că este la evidenţă pe numele meu. Şi deşi nu l-am văzut 15 ani, am aflat că este al meu şi am fost nevoit să-l declar”, a spus Iurie Ciocan.

Moldova.ORG reaminteşte că în toamna anului trecut Comisia Națională de Integritate, care verifică declarațiile de avere ale demnitarilor, a depus o sesizare la Procuratura Generală împotriva președintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Acesta a fost acuzat de tăinuirea unei părți a averii. În studioul Unimedia, Iurie Ciocan a anunţat că acest dosar a fost clasat. Am prezentat la Procuratura actele doveditoare solicitate iar apoi am fost informat despre lipsa cauzei iniţierii unui dosar penal, a spus preşedintele CEC.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.