Cum a reușit un bărbat să lase o țară întreagă fără internet

Un hacker englez a reușit să lase o țară întreagă fără internet, în urma unui atac orchestrat de la distanță, cu mii de dispozitive pe care le controla. Inițial, hackerul a vrut să compromită o singură companie, dar lucrurile au scăpat de sub control, iar internetul a picat în totalitate în Liberia, timp de mai multe zile.

Britanicul fusese angajat de o persoană dintr-o companie rivală pentru a compromite concurența, dar în final, nimeni din țara africană nu a mai putut să acceseze internetul, relatează BBC News citată de Libertatea.ro.

Hackerul a fost plătit cu 10.000 de dolari pe lună de un angajat al companiei rivale de telecomunicații, Cellcom, să lanseze atacuri care ar fi determinat întreruperi ale serviciilor Lonestar și implict, migrarea clienților către concurență. Hackerul a fost prins în 2017, când se întorcea dintr-o vacanță și condamnat la 32 de luni de arest.

Amploarea atacului a fost însă atât de mare, încât a paralizat accesul la internet al întregii țări vizate. Informaticianul amator, care a spus că a dobândit singur toate cunoștințele necesare, a creat un virus pe care l-a numit ‘Mirai #14.

Cu ajutorul acestuia a obținut controlul unui număr impresionant de camere de supraveghere aflate în funcțiune în China, exploatând o breșă de securitate.

Atacul pe care l-a folosit se numește DDOS- Distributed Denial of Service și este destul de comun în lumea cyber – criminalilor. Este însă pentru prima dată când a fost folosit la o scară atât de vastă astfel încât să lase o țară întreagă fără internet.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.