Cum economisim energia electrică? 10 recomandări și o doză de inspirație

Când prețurile la gaz și energie electrică cresc lunar, ne gândim tot mai des cum să raționalizăm consumul și să reducem din cheltuieli. De aceea, am adunat câteva modalități care să ne ajute să economisim energia electrică pe care o consumăm.

1. Stinge lumina

Una dintre cele mai evidente și ușoare modalități de a economisi energia electrică este să stingem lumina de fiecare dată când ieșim din încăpere.

Cat Turns GIF - Find & Share on GIPHY

2. Senzori de mișcare

Utili sunt și senzorii de mișcare, instalați pe scara blocului sau la intrare în curte. Astfel, lumina va fi conectată doar cât ești prin preajmă.

3. Becuri LED

Becurile LED au o durată de „viață” mai lungă, consumă cu 85% mai puțină mai puțină energie electrică decât becurile incandescente tradiționale și sunt mai puțin ofensive pentru sănătatea ochilor. Potrivit specialiștilor Agenției pentru Eficiență Energetică, becurile LED fac parte din clasa A++, produse considerate cele mai econoame. Astfel, costul final al energiei consumate se reduce cu 80-90% din prețul anual achitat după folosirea unui bec incandescent. Becurile LED luminează imediat după aprindere la putere maximă, deci nu este perturbat de aprinderi sau stingeri frecvente.

4. Electrocasnice deconectate

Știai că poți plăti în plus energie electrică, dacă lași electrocasnicele în priză atunci când nu le folosești? Conform companiilor care activează în domeniul energiei electrice, un aparat în stand-by poate consuma între 40% și 70% din energia pe care ar consuma-o în timpul funcționării. La fel, este bine să nu lăsăm încărcătorul de la telefon conectat atunci când nu-l folosim. 

5.  Mașina de spălat

Mașina de spălat trebuie să fie plină. Asta ajută nu doar la economisirea energiei electrice, dar și a apei. Mai mult, cu cât temperatura de spălare este mai mică, cu atât se reduce consumul de energie. 

Lilo And Stitch Clothes GIF by Disney - Find & Share on GIPHY

Citește și „cum să economisești apă

6. Electrocasnice „sănătoase”

Bine întreținute, aparatele electrice funcționează eficient și nu consumă mai multă energie electrică decât ar trebui. De asemenea, este extrem de important ca la procurarea electrocasnicelor să optezi pentru cele din clasa A++ (clasa energetică), care pot consuma cu 25% mai puțină energie decât electrocasnicele din celelalte clase. 

7.  Cuptor cu microunde

În bucătărie, dacă ai de ales între un aragaz electric sau un cuptor cu microunde, optează pentru cel din urmă. Acesta folosește doar o treime din energie, în comparație cu aragazul electric. 

8. Frigiderul curat

Poți economisi energia electrică respectând anumite reguli de utilizare a frigiderului, cum ar fi: 

  • Curăță de praf partea din spate a frigiderului;
  • Amplasează frigiderul la o distanță de 5-10 cm de perete, pentru a preveni încălzirea acestuia;
  • Nu pune alimente calde în frigider;
  • Ține-l cât mai puțin timp deschis.

9. Apă pentru o cană de ceai

Încălzește doar atâta apă cât planifici să folosești. Acest lucru te va ajuta să economisești energia electrică și să plătești mai puțin pentru factura lunară.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

10. Duș scurt

Redu timpul de duș, dar și temperatura de încălzire a apei, care poate fi reglată în cazul în care ai boiler sau cazan. 

Obținerea energiei, alternative

În ultimii ani, tot mai mulți își pun mințile la bătaie pentru a descoperi modalități simple și cât mai ieftine de a obține energie electrică. În timp ce în deșert apar câmpuri enorme cu panouri solare, ferme de eoliene masive atât pe uscat, cât și în mări și oceane, sunt și cei care caută energia alternativă, scrie restartenergy.ro.

Puterea corpului uman de a produce căldură

Mai multe orașe din lume s-au orientat către captarea căldurii în sistemul de metrou. Călătorii și trenurile produc foarte multă căldură, iar aceasta poate fi transformată în energie electrică ieftină sau termică pentru locuințe și întreprinderi. De această descoperire beneficiază deja peste 500 de case din Londra, birouri aflate în vecinătatea metroului din Stockholm sau un bloc de locuințe din Paris. 

Fail Cosmo Kramer GIF - Find & Share on GIPHY

Un alt exemplu este Clubul Watt din Rotterdam, Olanda, care  utilizează energia cinetică generată de dans. Cu ajutorul tehnologiei de recoltare piezoelectrice, clubul încălzește întreaga clădire. Această tehnologie se dorește a fi implementată în zone cu mult trafic de pietoni, precum: aeroport, stații de tren, arene sportive și centre de shopping. Recoltarea de acest tip este realizată și de căile ferate din Israel. În colaborare cu Universitatea Technion și compania Innowatech, aceștia au instalat 32 de dispozitive de captare a energiei piezoelectrice de-a lungul unei secțiuni de cale ferată. Captarea a peste 120 kWh este suficientă pentru a susține cu energie electrică atât semnalizatoarele, dar și iluminatoarele din zonă.

Compania americană SolePower, care produce haine și încălțăminte care acumulează energia obținută de mișcare, a inventat un mijloc de generare a puterii electrice prin mers pe jos. Energia este acumulată prin intermediul branțurilor într-o baterie externă. După câțiva km de mers sau de alergat, îți poți încărca liniștit telefonul sau alte dispozitive mai mici. 

Season 6 Friends GIF - Find & Share on GIPHY

Cutii de bere

Iar mai nou, un profesor de matematică și de tehnologii informaționale din Serbia, Darko Milićević, a folosit vechile cutii de bere pentru a construi un panou solar care transformă temperatura exterioară de -5 C în +52 C în interiorul casei. Sistemul de încălzire reprezintă un panou solar creat din două sticle între care sunt aranjate peste 40 de cutii de aluminiu de la bere.  Deși acest panou nu poate încălzi decât o suprafață mică din casă, este simplu de făcut și ne arată că imaginația și inventivitatea nu are margini. 

Aceste metode de economisire a energiei electrice, dar și posibilitățile inovative de obținere a acesteia sunt tot mai actuale acum, pe fondul incertitudinilor privind livrările de gaz rusesc la iarnă. Anume de aceea, tot mai multe state europene iau măsuri ca să reducă consumul de energie și să facă rezerve pentru sezonul rece: Germania oprește apa caldă în clădirile publice; Franța impune închiderea ușilor în locurile unde e instalat un aparat de aer condiționat; Italia impune temperaturi minime și maxime în clădirile publice; iar Țările de Jos – dușuri care să nu dureze mai mult de 5 minute. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.