Fără cravată, pulovere de la stat și maxim 19℃ în încăperi. Cum se pregătesc unele țări europene de iarnă

În octombrie 2021, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban îndemna, într-o emisiune TV, consumatorii să reducă consumul zilnic de gaze naturale. „De ce să fierbeți tot timpul un ceainic plin cu apă, când vine vorba de a face doar o ceașcă cu ceai sau cafea?”, întreba retoric șeful de la „Moldovagaz”. Întrebarea a devenit una virală, devenind subiect de glume în spațiul public.

Acum, însă, peste un an, când Rusia șantajează cu sistarea livrărilor de gaze, iar întreaga Europă se pregătește de o iarnă complicată, îndemnul lui Vadim Ceban pare unul rațional. Aceasta mai ales în contextul în care, din cauza creșterii prețurilor la gaze în Europa, autoritățile din diferite țări vin cu diverse metode, uneori mai puțin obișnuite, de economisire a energie electrice și de gaze.

Moldova.org a răsfoit prin presa internațională pentru a vedea ce îndemnuri și metode extraordinare și radicale de economisire anunță țările din Europa.

Germania 

„Setați temperatura la 19 grade în birouri și spălați-vă mâinile cu apă rece”

Guvernul federal, încă în luna iulie, a aprobat un set de măsuri de economisire a energiei, unele dintre care au intrat în vigoare la 1 septembrie 2022, pentru o perioadă inițială de șase luni. Acestea vizează companiile, instituțiile publice, precum și consumatorii. 

Astfel, a fost interzisă încălzirea piscinelor private interioare, exterioare și supraterane cu electricitate sau gaz de la rețea. Se aplică o excepție dacă încălzirea este necesară în scopuri terapeutice. În plus, încăperile publice în care oamenii nu stau permanent, cum ar fi coridoarele sau foaierele, nu mai pot fi încălzite. 

În perioada rece, temperatura în birouri nu va trebui să depășească 19 grade. De asemenea, în clădirile publice, încălzitoarele instantanee de apă sau rezervoarele descentralizate de stocare a apei calde trebuie oprite dacă sunt folosite pentru spălarea mâinilor. 

În unitățile comerciale a fost interzis să se țină ușile deschise permanent, astfel încât să nu se piardă căldură, iar iluminarea exterioară a clădirilor sau a monumentelor a fost interzisă.  

Ministrul Economiei Robert Habeck a declarat că scopul acestor acțiuni este de a economisi 20% din consumul de gaze, o bună valoare de 10,8 miliarde de euro. Pe lângă măsurile pe termen scurt, la 1 octombrie urmează să fie adăugate reglementări suplimentare pentru o perioadă de 24 de luni.

Finlanda

„Citiți la felinare și faceți dușuri scurte”

În Finlanda, autoritățile naționale au decis să apeleze la sentimentele de patriotism și „grija față de vecin” ca modalitate de a trece peste sezonul rece. Acestea au lansat campania „Un grad mai jos”, care-și propune ca trei din patru finlandezi să-și reducă propriul consum de energie în următoarele luni de iarnă și speră că obiceiurile adoptate vor fi permanente.

Astfel, Guvernul le cere oamenilor nu doar să scadă încălzirea acasă, ci și să folosească mai puține surse de lumină. „Să citim o carte la lumina unui felinar. Uneori poate fi distractiv să faci asta cu copiii”, spun autoritățile. 

De asemenea, autoritățile îndeamnă populația să facă dușuri de maxim 5 minute. Deocamdată nu a fost anunțată nicio limită de timp reală a dușurilor. „Dar dacă aveți un adolescent care locuiește acasă, poate după cinci sau zece minute ați putea să vă duceți să bateți la ușa băii de duș”, recomandă autoritățile.

Între timp, operatorul național de energie electrică Fingrid a avertizat populația că, în cazul unei penurii de curent, vor fi anunțate întreruperi de curent de până la două ore. Întreruperile vor fi programate în avans și se vor face prin rotație. 

Iar Fin Väre, una dintre zecile de companii de vânzări de energie electrică din Finlanda, a declarat că primește zilnic de la companii solicitări cu privire la posibilitatea de a comuta contractele de la consumul de energie electrică în timpul zilei la consumul de noapte. Astfel, acum autoritățile explorează posibilitatea muncii de noapte din cauza prețurilor la electricitate.

Elveția

Depozitați lumânări și lemne de foc”

Președintele Comisiei Federale Elvețiene pentru Electricitate (ElCom), Werner Luginbühl, le-a cerut concetățenilor să se aprovizioneze cu lumânări și lemne de foc. El a avertizat cetățenii să se aștepte la o iarnă aspră și că întreruperile de curent nu sunt excluse.

„Toată lumea ar trebui să se gândească la ce va face în cazul unei pene de curent pentru câteva ore”, a spus el. În acest sens, el a subliniat că este de dorit să existe un număr suficient de lumânări în casă. În plus, locuitorii țării care au o sobă pe lemne „ar trebui să se asigure că au suficient lemn de foc”. El a adăugat că are, la el acasă, mai multe lemne de foc, lanterne și baterii decât oricând, subliniind că „Europa este expusă riscului unei penurii grave de energie și gaz”.

De asemenea, în cazul unui deficit „se pot dispune restricții de consum, de exemplu restricții privind încălzirea clădirilor neocupate”. „Trecerea la biocombustibil ar putea fi impusă prin ordonanță”, a avertizat ministrul Economiei, Guy Parmelin.

Între timp, ministra Energiei Simonetta Sommaruga a declarat că Elveția ar putea preveni o penurie de energie prin alinierea la un plan al Uniunii Europene de reducere a consumului de gaz cu 15% în această iarnă.

Franța 

„Stingeți panourile publicitare și închideți routerul WiFi” 

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat încă pe 14 iulie că guvernul pregătește un „plan de sobrietate energetică” pentru a face față riscului de penurie legat de războiul din Ucraina, solicitând „o întoarcere colectivă la o logică a sobrietății”.

Imediat după aceasta, supermarketurile franceze au convenit asupra unui plan de „economisire a energiei” – se vor opri indicatoarele de iluminare „de îndată ce magazinul se închide” – spre deosebire de o oră de la închidere cum este în prezent, se va „reduce sistematic intensitatea luminii” în zonele de vânzare, cu 50% înainte de venirea publicului și cu 30% în „orele de vârf de consum”.

Totodată, autoritățile franceze au anunțat că instituțiile publice vor fi, de asemenea, obligate să seteze termostatele mai ridicate vara și mai scăzute iarna, iar angajații vor trebui să-și închidă routerul WiFi și televizorul atunci când sunt plecați și să stingă luminile în încăperile pe care nu le utilizează.

Ca parte a planului, care vizează reducerea consumului de energie electrică din Franța cu 10% în decurs de doi ani, autoritățile mai spun că panourile de publicitate iluminate vor fi stinse între orele 01:00 și 6:00 peste tot, cu excepția gărilor și aeroporturilor.

 Spania

„Instalați uși în clădirile și spațiile cu intrare directă din stradă” 

La finele lunii iulie, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, s-a prezentat la o conferință de presă  fără cravată și cu gulerul cămășii descheiat și a atras atenția presei asupra acestei ținute. „Mi-ar plăcea să observați că nu port cravată. Asta înseamnă că putem cu toții să facem economii din punct de vedere energetic.”  El le-a cerut miniștrilor, altor oficiali de stat și i-a îndemnat pe conaționalii săi să îi urmeze exemplul și să nu mai poarte cravată, pentru a economisi energie prin reducerea consumului cu aerul condiționat. 

Ulterior, Guvernul de la Madrid a adoptat poate cel mai amplu set de reguli de conservare a energiei. Astfel, instituțiile  publice, precum și magazinele, restaurantele, cafenelele, supermarketurile, nodurile de transport și spațiile culturale vor trebui să mențină temperaturile la aerul condiționat de cel mult 19 grade, în sezonul rece.

Toate spațiile cu intrare directă din stradă au timp până pe 30 septembrie să instaleze un sistem de uși care rămân închise atunci când nimeni nu intră sau nu iese. În plus,trebuie să posteze informații despre temperaturile interioare și măsurile luate pentru economisirea energiei. Iluminatul public va rămâne neschimbat, dar iluminatul vitrinelor și clădirilor publice care nu sunt folosite va trebui să fie oprit începând cu ora 22:00.

Lista „măsurilor cu efect imediat” va fi dezvoltată în coordonare cu guvernele regionale și autoritățile locale, executivul spaniol garantând că va aproba un „plan de urgență” mai complet în septembrie.

Marea Britanie

„Vom cumpăra pulovere pentru copiii mai săraci”

Pentru că are propriile rezerve de gaze, Marea Britanie este acum mai puțin preocupată de livrările de gazul rusesc, ci mai mult de creșterea facturilor la utilități care ar putea propulsa multe gospodării în sărăcie în această iarnă.

Directorii școlilor din regat au avertizat că ar putea fi nevoiți să cumpere pulovere pentru copiii mai săraci, deoarece facturile la energie cresc, o soluție care ar putea fi mai ieftină decât pornirea încălzitorului. „Școlile pot cere copiilor să aducă pulovere, dar avem mulți elevi din grupuri socio-economice sărace. Deci trebuie să oferim pulovere”, spun directorii.

La fel, gospodăriile din Marea Britanie vor începe să primească o reducere în valoare totală de 400 de lire sterline (478 de euro) la facturile lor de energie din octombrie. Pachetul de sprijin va ajunge la 1.200 de lire sterline (1.430 de euro) pentru cele mai sărace gospodării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.