Cum economisim apa pe timp de secetă? Recomandări și păreri

Să faci dușuri rapide, să stingi robinetul când te speli pe dinți, să aduni apa de ploaie sunt câteva dintre practicile pe care le-am auzit sau le-am folosit ocazional, ca să nu irosim apa. Acum, însă, aceste practici ajung să pară vitale, în contextul în care această vară este deosebit de secetoasă, iar scurtele ploi nu rezolvă problema. Vezi mai jos ce recomandă patru activiști de mediu: Dina Zaiaț, Ilia Trombițchi, Eugen Camenșcic și Gabriela Isac.

Temperaturile înalte și lipsa precipitațiilor timp de mai multe săptămâni duce atât la incendii, cât și la secarea lacurilor de acumulare și a râurilor, ne atenționează Serviciul Hidrometeorologic de Stat. 

Sistarea – o soluție?

Am ajuns în pragul unei crize de apă, ne anunță Ministerul Mediului. Motiv pentru care a venit cu o serie de recomandări atât pentru populație, cât și pentru agenții economici. O recomandare au primit și furnizorii – să minimalizeze presiunea apei din conducte, dar și să revadă graficele de livrare cu apă și, după caz, să introducă livrarea pe ore, pentru refacerea rezervei de apă în condiții de secetă.

Mi se pare o măgărie să se stingă apa pentru blocuri, atâta timp cât marii consumatori de apă sunt piscinele și unele afaceri”, ne spune jurnalista Dina Zaiaț. 

Ecologistul Ilia Trombițchi susține că astfel de veri secetoase și fierbinți am avut în 1994, 2015 și 2016.

„La fel ca acum, autoritățile nu au avut o reacție eficientă. Reacția ad-hoc este imposibilă și nu poate fi eficientă. Decizia trebuie să fie mai generală: adaptarea la schimbările climatice prin revizuirea utilizării terenurilor în favoarea împăduririi, iar în privința apelor transfrontaliere este nevoie de o politică coordonată și de planuri comune de management bazinal”, subliniază Trombițchi. De asemenea, el spune că încearcă să folosească mai puțină apă și de aceea preferă dușurile scurte

În același sens, activistul civic Eugen Camenscic recomandă oamenilor să schimbe capul de la duș, la care să poți regla intensitatea șuvoiului de apă.  De asemenea, el este de părere că sistarea periodică a apei nu ar fi sustenabilă. „Desigur, trebuie redus consumul de apă, dar și pierderile din sistemul de aprovizionare trebuie oprite”, punctează Camenscic.

Iar activista Gabriela Isac recunoaște că o practică eficientă și extrem de simplă la care apelează deja de câțiva ani este să stropească plantele de cameră cu apa în care spală fructele și legumele

Ce putem face

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 22-29 iulie, în râurile Nistru și Prut s-a menținut o scurgere scăzută a apei, circa 30% din valorile medii multianuale lunare, iar unele sectoare ale râurilor Delia, Nîrnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogîlnic, Cula, Cușmirca, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul au secat.

E un semnal de alarmă pe care nu-l putem ignora. De aceea, îți prezentăm câteva practici simple care ne ajută să nu irosim apa. Acestea sunt: 

  • Cu apa rămasă de la spălatul fructelor și legumelor se pot uda florile;
  • Mai bine faci un duș scurt de 4-5 minute, astfel vei folosi jumătate din apa necesară pentru o baie în cadă;
  • Verifică robinetele și vasele de veceu. Un robinet care picură consumă aproximativ 17 litri într-o singură zi, iar o toaletă, aproximativ 40 de litri;
  • Evită în această perioadă spălarea mașinilor, trotuarelor, umplerea piscinelor etc.;
  • Dacă ai casă la sol, alege să stropești plantele seara sau dimineața devreme, când temperatura și viteza vântului sunt mai mici, ceea ce va reduce viteza de evaporare;
  • Acoperă pământul din jurul plantelor cu rumeguș de lemn sau crengi mărunțite, pentru a păstra umiditatea în sol;  
  • Nu lăsa robinetul deschis în timp ce te speli pe dinți sau te bărbierești; 
  • Redu presiunea apei;
  • Încarcă la maximum mașina de spălat rufe. Spălând mai multe haine în același timp, economisești energie și apă;
  • Gătește mâncarea în cât mai puțină apă posibil. Acest lucru ajută, de asemenea, la păstrarea mai multor substanțe nutritive.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.