Energia Regenerabilă: Soluția pentru Schimbările Climatice? Interviu cu Irina Apostol, Expertă Green City Lab Moldova

În cadrul proiectului Verde Play, aproximativ 600 de elevi din 30 de școli din Moldova se implică activ în rezolvarea problemelor de mediu din comunitatea lor, una dintre cele 3 verticale ale proiectului fiind energia regenerabilă. Conform International Energy Agency (IEA), în 2021, 44% emisiile globale de CO2  au venit din sectoarele de generare a energiei.

Pentru a explora potențialul soluției oferite de energia regenerabilă în combaterea schimbărilor climatice, atât la nivel global, cât și în contextul național, am discutat cu Irina Apostol, Dezvoltatoare a Sistemului Informațional de Management Energetic la Green City Lab Moldova și asistentă universitară la Universitatea Tehnică a Moldovei. 

Care este diferența dintre energia regenerabilă și eficiența energetică?

Energia regenerabilă înlocuiește sursele convenționale, cum ar fi petrolul și gazele naturale, în timp ce eficiența energetică vizează reducerea consumului curent, fără a sacrifica confortul uman. Deși sunt distincte, ele se pot completa.

Ce este atunci energia regenerabilă?

Energia regenerabilă provine din surse inepuizabile sau care se reînnoiesc rapid, cum ar fi soarele, vântul, mareele și biomasa, și este valorificată folosind panouri solare, turbine eoliene,  centrale termice pe bază de biogaz și altele.

Care sunt avantajele economice ale energiei regenerabile pentru o locuință, o afacere sau o instituție?

În timpul crizei energetice, majorarea tarifelor pentru contorizarea netă a condus la o creștere semnificativă a capacității instalate a surselor regenerabile în Republica Moldova, care a crescut de 6 ori în ultimii 2 ani. În 2023, puterea centralelor fotovoltaice cu contorizare netă a crescut de 4 ori într-un singur an, consolidând independența energetică a țării.

Creșterea prețurilor la energie a făcut energia regenerabilă mai atractivă. Spre exemplu, instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de 5-50 kW, la un cost de 1000 euro/kW, permite recuperarea investiției în 5 ani, asigurând ulterior o sursă de energie gratuită, ceea ce reprezintă un avantaj considerabil în comparație cu alte proiecte de investiții. 

În Republica Moldova, sunt disponibile trei scheme de sprijin pentru energiile regenerabile: contorizarea netă pentru consumatori care au scop să-și acopere consumul propriu din surse regenerabile, tariful fix și prețul fix pentru cei ce doresc să comercializeze energia produsă. De asemenea, ODA oferă sprijin financiar de până la 50% din investiția totală pentru întreprinderile mici și mijlocii care doresc să investească în surse regenerabile, reducând semnificativ perioada de recuperare la aproximativ 2.5 ani.

Energia regenerabilă este ecologică?

Avantajul principal al surselor regenerabile este înlocuirea energiei provenite din combustibili convenționali, precum gazele naturale, petrolul și cărbunele, reducând emisiile de CO2.

Dacă mai multe locuințe și întreprinderi trec la surse regenerabile, impactul asupra mediului devine semnificativ. În plus, sursele regenerabile nu produc poluare locală, de exemplu, renunțând la centralele termice pe combustibili fosili, se reduc emisiile de gaze de ardere.

Cum contribuie energia regenerabilă la dezvoltarea sustenabilă și creșterea economică în Moldova?

Pe lângă reducerea emisiilor de CO2, sursele regenerabile asigură producția descentralizată a energiei, reducând pierderile în transport și distribuție, și sprijinind autonomia producătorilor locali. De asemenea, contribuie la diversificarea mixului energetic și independența energetică mai mare pentru Moldova. Aceasta reduce nevoia de a plăti pentru importul de combustibili și permite folosirea resurselor financiare în sprijinul instalării surselor regenerabile în țară, ceea ce are un impact semnificativ pe termen lung asupra independenței energetice naționale și a reținerii resurselor financiare în țară.

Cum influențează energia regenerabilă prețurile la energie pentru cetățenii din Moldova?

Energia regenerabilă nu impactează semnificativ prețurile pentru consumatorii din Moldova. Un studiu al Ministerului Energiei arată că o creștere a capacității de energie regenerabilă la 400 MW ar duce la o majorare a tarifelor pentru consumatori finali de aproximativ 10%, adăugând doar 20 de bani la tariful actual de 2.57 lei pe Wh/oră pentru zona de Centru și Sud și 3.20 pentru zona de Nord.

Dar și această majorare de tarif nu umbrește beneficiile semnificative ale energiei regenerabile în Moldova, inclusiv îmbunătățirea eficienței energetice, creșterea locurilor de muncă și a independenței energetice, contribuind la menținerea resurselor financiare în țară.

Cât de dificilă este tranziția la energia regenerabilă pentru persoane individuale, comunități, școli și țară și care sunt pașii practici implicați?

Tranziția la energia regenerabilă, precum panourile fotovoltaice, este simplă și constă în 3 pași.

*calculele pot fi realizate automat pe Green City Lab 

Poate distribuitorul de energie să refuze cererea de aviz de racordare?

În Moldova distribuitorul este obligat să ofere aviz de racordare cu excepția cazurilor în care nu este posibil din punct de vedere tehnic, de exemplu rețeaua electrică învechită sau care nu suportă putere atât de mare, în aceste cazuri distribuitorul poate cere să se îmbunătățească rețeaua electrică din contul solicitantului ca apoi să ofere permisiunea.

Cât timp poate dura tranziția de la energie din surse convenționale la cea regenerabilă?

După ce obținem permisiunea pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu o capacitate de până la 200 kWh în 10 zile lucrătoare, procesul complet, inclusiv pregătirea documentației, durează în medie până la 2 luni.

Care sunt proiectele de succes în domeniul energiei regenerabile realizate în Moldova până acum?

Poate fi remarcat proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare care s-a desfășurat între anii 2011-2018 și a avut un buget de aproximativ 500.000.000 MDL fiind cel mai grandios proiect pe domeniul promovării biomasei. În cadrul acestuia s-au instalat cazane pe biomasă în peste 400 de școli, aproximativ 250 obiecte rezidențiale și au fost create peste 70 companii care produc biomasă.

La Green City Lab, la fel, am implementat câteva proiecte axate pe sursele regenerabile, spre exemplu am instalat panouri fotovoltaice cu puterea de 50 kW la un internat din Cărpineni, 30 kW la un azil de bătrâni din Sculeni și 84 kWh la spitalul raional din Sîngerei.

Sunt și proiecte în care tânăra generație are un impact considerabil?

Am fost membru în juriul concursului FIRST Lego League și am fost impresionată de creativitatea copiilor în ceea ce privește dezvoltarea durabilă. Un proiect care m-a impresionat a fost cel al unei școli care a propus instalarea unei roți de apă pe un râuleț local, care ar fi generat energie electrică și ar fi colectat deșeurile din apă, oferind o soluție simplă și ingenioasă pentru problemele de mediu actuale.

Încă un proiect remarcabil a fost prezentat de o altă echipă, care a creat o machetă a panourilor fotovoltaice care se rotesc la 360o conform mișcării soarelui și au dezvoltat un software care gestionează acest proces. Această inovație reprezintă o soluție atrăgătoare și promițătoare în domeniul energiei solare, contribuind la maximizarea captării energiei solare pe tot parcursul zilei.

Eu sunt sigură că și în proiectul Verde Play se va reuși să se atingă aceleași rezultate, deoarece, pe lângă faptul că și profesorii sunt instruiți – despre dezvoltare durabilă și cum să devenim mai eficienți energetic, copiii la fel vor fi puși în situația să genereze soluții la problemele pe care le au în localitățile sale sau în instituțiile sale. Ulterior, sperăm aceste soluții să ajungă la implementare și să aducă rezultate frumoase în comunitățile din care fac parte.

Cum se pot implica elevii din clasele a 8-a sau a 11-a în acțiuni benefice pentru energia regenerabilă, acum sau pe viitor?

Elevul, în primul rând, poate convinge și influența administrația școlii în care învață, sau părinții săi, să implementeze surse regenerabile și măsuri de eficiență energetică. Pentru cei interesați de aceste domenii, le recomand să-și continue studiile la Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice din Moldova, unde pot învăța în detaliu despre aceste sisteme și cum să le implementeze, având potențialul de a avea un impact semnificativ la nivel național și internațional.

Ce perspective globale există pentru energia regenerabilă și vor fi acestea implementate în Moldova?

Perspectivele globale privind energia regenerabilă sunt promițătoare, însă există încă o dezbatere cu privire la posibilitatea de a acoperi întreg necesarul energetic 100% din surse regenerabile. Se consideră că anumite surse convenționale vor fi menținute pentru a echilibra cerințele energetice la nivel global. 

În Moldova, ca energia regenerabilă să aibă succes, este esențială alocarea resurselor financiare, îmbunătățirea infrastructurii și eforturi pe termen lung. De asemenea, eficiența energetică și reducerea consumului joacă un rol cheie în combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră și schimbările climatice, motiv pentru care aceste aspecte trebuie să fie prioritare.

Energia regenerabilă este cea mai bună metodă pentru a încetini schimbările climatice?

Trebuie să înțelegem că energia regenerabilă nu este panaceul sau cheia opririi schimbărilor climatice. 

Energia regenerabilă reprezintă o alternativă la sursele convenționale. Pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, începem prin reducerea consumului actual de energie prin managementul energetic, economisind 10-15% din energia consumată practic fără investiții, doar cu schimbarea de comportament. Apoi, luăm măsuri economice, cum ar fi înlocuirea iluminatului și corectarea izolației ferestrelor. Investițiile mai semnificative în eficiența clădirilor vin în următoarea fază, acestea pot fi termoizolarea pereților și acoperișului, schimbarea ușilor și ferestrelor. Abia după aceasta venim cu integrarea surselor regenerabile.

Ce acțiuni putem realiza acum pentru a deveni mai eficienți energetic zi de zi?

Nu există o singură soluție simplă pentru a face o locuință, școală sau întreprindere mai eficientă din punct de vedere energetic. Eficiența energetică poate fi îmbunătățită prin măsuri precum deconectarea dispozitivelor neutilizate, reglarea sistemelor de încălzire, ventilarea adecvată și schimbarea obiceiurilor, economisind până la 15% din consumul de energie, fără cheltuieli semnificative. 

După această etapă, puteți considera investiții mai mari, cum ar fi înlocuirea iluminatului sau modernizarea sistemelor de încălzire. Pe termen lung, puteți evalua instalarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură sau a cazanelor pe biomasă pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic și a reduce impactul asupra mediului.

Ce mesaj cheie trebuie să cunoască cei care au citit acest interviu?

Banii sunt cea mai ușor regenerabilă resursă, iar timpul și Terra, nu. Prioritatea trebuie să fie promovarea surselor regenerabile și a eficienței energetice pentru reducerea emisiilor de CO2, creșterea independenței energetice a țării și a eficienței energetice, înaintea economisirii banilor din factură.

Proiectul „Verde Play” este lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, MoldControl, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat „Dreamups” și Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.