Cum a rezolvat Finlanda problema persoanelor fără adăpost

În Finlanda, numărul persoanelor fără adăpost a scăzut brusc. Motivul: țara aplică programul „Locuința, în primul rând”. Cei fără case primesc un mic apartament și consiliere – fără nicio precondiție. În acest mod, 4 din 5 persoane afectate revin la o viață stabilă. Crearea și dezvoltarea acestui program sunt mai ieftine pentru autorități decât menținerea persoanelor fără adăpost pe stradă.

Finlanda este singura țară din Europa unde numărul persoanelor fără locuință este în scădere.

În 2008, puteai să vezi corturi amenajate în parcurile orașului Helsinki. Oamenii fără adăpost au construit case improvizate în mijlocul capitalei Finlandei, unde erau expuși la condiții meteo dure. 

Începând cu anii 80, autoritățile finlandeze au încercat să reducă numărul persoanelor fără adăpost, au fost construite adăposturi temporare. Cu toate acestea, persoanele fără adăpost „cu stagiu” continuau să fie lăsate afară. Erau prea puține adăposturi de urgență și multe persoane afectate nu reușeau să obțină o locuință. Acestea nu puteau să obțină un loc de muncă  fără locuință. Iar fără un loc de muncă, acestea nu puteau găsi o locuință – un cerc vicios. Mai mult, persoanele fără adăpost aveau probleme cu ridicarea indemnizațiilor sociale. În final, oamenii fără adăpost s-au trezit prinși într-o capcană. 

Dar, în 2008, guvernul finlandez a introdus o nouă politică pentru persoanele fără adăpost, programul „Locuința, în primul rând”. De atunci numărul persoanelor afectate a scăzut brusc. 

Acum Finlanda este singura țară din UE unde numărul persoanelor fără adăpost este în scădere.

Fiecare are un loc în Finlanda

În Finlanda există ONG-uri precum „Fundația Y”, care oferă locuințe pentru persoanele nevoiașe. Acestea se ocupă de construcția locuințelor, cumpără apartamente din sectorul privat și renovează apartamentele existente. Apartamentele au până la două camere. În plus, fostele adăposturi de urgență au fost transformate în apartamente, care sunt oferite pe termen lung.

„Era clar pentru toată lumea că vechiul sistem nu funcționa; am avut nevoie de schimbări radicale”, a declarat Juha Kaakinen, directorul Fundației Y.

Astfel, oamenii fără adăpost se transformă în chiriași cu contract, care plătesc și utilitățile. Asistenții sociali care au birouri în aceste clădiri îi ajută în soluționarea problemelor financiare, cum ar fi depunerea actelor pentru indemnizațiile sociale.

Fundația Y este ONG-ul care primește împrumuturi preferențiale de la stat pentru a cumpăra locuințe. În plus, asistenții sociali care au grijă de persoanele fără adăpost și de viitorii chiriași sunt plătiți de stat. Loteria finlandeză, pe de altă parte, sprijină ONG-ul atunci când cumpără apartamente pe piața locuințelor private. Fundația Y primește și împrumuturi periodice de la bănci. Ulterior, ONG-ul folosește veniturile din chirii pentru a rambursa împrumuturile.

„A trebuit să scăpăm de adăposturile de noapte și cele pe termen scurt pe care le aveam atunci. Aveau o istorie foarte lungă în Finlanda și toată lumea a văzut că acestea nu ajutau cu adevărat oamenii. Am decis să schimbăm metoda”, a povestit Juha Kaakinen, directorul Fundației Y.

Cum funcționează programul „Locuința, în primul rând”

Programul aplicat de autoritățile finlandeze schimbă complet modul în care sunt ajutate persoanele fără adăpost. În multe cazuri, victimele trebuie să caute de lucru și să scape de problemele psihologice sau de dependențe. Abia atunci primesc ajutor în găsirea locuinței.

„Locuința, în primul rând”, pe de altă parte, schimbă modalitatea de adăpostire a oamenilor străzii, din termen scurt – pe termen lung. Persoanele fără adăpost obțin un apartament – fără nicio precondiționare. Asistenții sociali le ajută să solicite indemnizațiile sociale și sunt disponibili pentru consiliere generală. Într-o situație nouă, sigură, este mai ușor să își găsească de lucru și să aibă grijă de sănătatea lor fizică și psihică.

Rezultatul este impresionant: 4 din 5 persoane fără adăpost pot să-și păstreze apartamentul pentru o perioadă mai lungă de timp  și să aibă o viață mai stabilă.

În ultimii 10 ani, programul a furnizat 4.600 de locuințe în Finlanda. În 2017, pe străzi mai rămâneau aproximativ 1.900 de oameni, dar pentru ei era suficient spațiu în adăposturile temporare, astfel încât cel puțin să nu mai fie nevoiți să doarmă afară.

Beneficii economice

Crearea locuințelor pentru oameni costă bani. În ultimii 10 ani s-au cheltuit 270 de milioane de euro pentru construcția, achiziționarea și renovarea de locuințe în cadrul programului „Locuința, în primul rând”. Cu toate acestea, Juha Kaakinen observă că această sumă este cu mult mai mică decât soluționarea problemei oamenilor fără adăpost prin alte metode. Pentru că atunci când oamenii se află în situații de urgență (atacuri, răni, defecțiuni) este chemată să intervină poliția, asistența medicală și justiția – și aceste servicii publice costă bani. Cu ajutorul acestui program, statul cheltuie cu 15.000 de euro mai puțin pe an pentru o persoană fără adăpost decât înainte.

Sursa: Pressenza.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.