Cornel Ciurea: “CCA moare, dar nu se predă!

De Nina Cotorobai

Potrivit expertului, IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea, raportul CCA respins de către, Corina Fusu, a provocat din nou conflicte între CCA şi Parlament. Ciurea consideră că, confruntările politice dintre o parte a membrilor CCA şi majoritatea parlamentară reprezintă deja o constantă. De asemenea, coliziunile dintre ambele părţi se transformă într-o bătălie între viaţă şi moarte.

Potrivit autorului studiului “Un exemplu poate servi recenta decizie a Curţii de Apel prin care a fost anulată hotărârea CCA din 6 noiembrie, 2009, care aplica o amendă de 5400 de lei unui post TV, pentru lipsa pluralismului de opinie ”, se exprimă Cornel Ciurea.

Expertul crede că, astfel, autorităţile pierd din ce în ce mai des procesele de judecată, iar deciziile lor devin extrem de contestabile. „Aceste cazuri pierdute de CCA în instanţă pot fi privite sub două aspecte – ca o lipsă de profesionalism a instanţelor de judecată în ceea ce priveşte luarea unor decizii în cazul disputelor informaţionale, sau – ca o tendinţă de a favoriza posturile de televiziune împotriva autorităţilor, ţinând cont şi de faptul că posturile de radio şi televiziune sunt mult mai motivate în obţinerea unor hotărâri favorabile lor”, adaugă Ciurea.

Analistul consideră că pluralismul de opinie şi culorile politice duc la confruntările dintre membrii CCA şi Parlament. “Starea de precaritate a CCA rezultă în mod special din neconcordanţa dintre culoarea politică a actualei guvernări şi menţinerea componenţei vechi a CCA, derivate din voinţa politică a fostei guvernări comuniste.”

După ce preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Corina Fusu, a declarat că Raportul prezentat de preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, nu dă răspuns în ce măsură sunt respectate atribuţiile şi obligaţiile CCA, conform Codului Audiovizualului, o parte din membrii CCA au reacţionat negativ. Patru din cei opt membri ai CCA au acuzat-o pe Fusu de „tentative de imixtiune în activitatea CCA, de presiuni în adresa membrilor Consiliului Coordonator şi de poziţie ostilă faţă de instituţia respectivă”.
După respingerea raportului, acesta urmează să fie prezentat Parlamentului, în varianta modificată.

Pe de altă parte, grupul nemulţumit de activitatea Corinei Fusu consideră ca respingerea raportului în cauză “poate fi utilizat drept pretext pentru responsabilizarea membrilor CCA şi eventuala lor demitere.”
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.