Corjova ameninţată de separatişti

Mai multe ONG-uri din Transnistria au declarat, în ziarul „Zaria Pridnestrovii”, precum că nu vor permite ca, la 5 aprilie, în com. Corjova, r-l Dubăsari, să aibă loc alegeri parlamentare. Doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, care s-au deplasat luni la faţa locului, au declarat, ieri, că în această comună situaţia e foarte complicată. Se exercită presiuni atât asupra membrilor biroului secţiei de votare, care sunt chemaţi şi intimidaţi la procuratură şi la miliţie, cât şi asupra populaţiei.

Cu toate acestea, autorităţile locale din Corjova nu vor să cedeze şi fac tot posibilul pentru ca, în ziua scrutinului, alegătorii să poată vota la Corjova, şi nu la Cocieri, precum li s-a sugerat. Prima încercare de a destabiliza situaţia a avut loc la 19 martie, când vameşii transnistreni au sechestrat urnele de vot destinate secţiei electorale din Corjova.

Ieri, CEC-ul a lansat un apel prin care solicită intervenţia guvernului şi preşedinţiei RM în vederea asistării autorităţilor locale din Corjova în desfăşurarea procesului electoral şi pentru a preveni şi stopa incidentele provocate de către forţele separatiste de la Tiraspol. CEC mai solicită Misiunii OSCE, Delegaţiei Comisiei Europene, Oficiului Reprezentantului Special al UE să asigure prezenţa maximă a alegătorilor la secţia de votare.

Ion Popuşoi, directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Corjova, ne-a declarat că în ziua alegerilor ordinea publică trebuie să fie menţinută de forţele pacificatoare. „Să nu se întâmple ca în 2007. Atunci, aceştia au venit, au stat două ore şi au plecat, după care miliţia a tăbărât asupra liceului, provocând multe pagube materiale”, a menţionat Ion Popuşoi.

Vă reamintim că alegerile locale din Corjova, din 3 şi 17 iunie 2007, au eşuat din cauză că forţele separatiste au blocat desfăşurarea scrutinului. Atunci, mai mulţi săteni, dar şi poliţişti au fost molestaţi de miliţia transnistreană. Pentru prima dată o secţie de votare a fost închisă cu forţa.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.