Conflictul înghețat în Transnistria: o analogie potrivită pentru războiul hibrid al Ucrainei?

Atât Transnistria cât și regiunea ucraineană Donbas se identifică puternic cu istoria sovietică și sunt ambele centre industriale. Totuși, conflictele etnice nu au fost un factor în niciuna. Transnistria a fost mereu populată de aceleași grupuri etnice ca și Moldova, pe când Donbas a fost întotdeauna casa acelorași grupuri ca și în restul Ucrainei.

Ambele conflicte au ajuns la cel mai rău nivel de violență atunci când Moscova s-a implicat direct: armata a 14-a în cazul Moldovei și trupele rusești și rebelii susținuți de ruși în estul Ucrainei.

Inițial, Rusia a mobilizat localnicii cu istorii despre străinii misterioși care vor să invadeze regiunile respective. În cazul Transnistriei, accentul de vază al propagandei Kremlinului a fost pe pericolul român. În Donbas, propagandiștii au fost mai creativi, speriind localnicii cu avertizări despre arsenalul NATO și “valorile imorale” ale Europei post-moderne.

Totuși ciocnirile violente au dus la pierderea suveranității de facto asupra regiunilor separatiste iar Moscova, deși a provocat ambele conflicte, a participat cinic la negocierile despre încetarea focului, jucând rolul de pacificatori. În ambele cazuri Rusia a încercat, și mai încearcă, să impună un model de federalizare care ar da eventual separatiștilor drept de veto asupra oricăror decizii pro-vestice a Moldovei și Ucrainei, astfel asigurând influența rusă continuă asupra Chișinăului și Kievului.

Totuși, Rusia probabil nu va fi mulțumită cu opțiunea “conflictului înghețat” în Donbas la fel cum a făcut-o în Transnistria. Dimpotrivă, va încerca să-și întărească controlul asupra întregului teritoriu al Ucrainei în timp ce își planifică lupta mai mare pentru influența asupra întregii Europe, folosindu-și arsenalul vast de arme ale războiului hibrid. În timp ce realismul defensiv al Rusiei a dat Moldovei 20 de ani status quo, expansionismul revoluționar îi dă Ucrainei mult mai puțin timp să găsească o soluție și să devină puternică.

Sergiy Gerasymchuk este un membru al Grupului de studii strategice și de securitate din Kiev, Ucraina.

Sursa: Atlantic Council

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.