Comunistii au ucis mai multa lume decit nazistii

Europarlamentarul suedez Goran Lindblad, cel care va prezenta la Strasbourg raportul privind condamnarea internationala a crimelor comunismului (va fi dezbatut la APCE la 25 ianuarie, la 16.30, ora Chisinaului – n.n.) a declarat pentru RFI ca in tarile unde nu mai exista nici un partid comunist guvernele pot lua initiativa si pot stabili o data la care ar putea fi comemorate victimele comunismului. „Manualele scolare ar trebui desigur sa le spuna copiilor ce s-a intimplat cu adevarat”, a precizat el pentru sursa citata.

Goran Lindblad a subliniat ca elaborarea acestui raport a fost decisa de Consiliul Europei, iar parlamentarii spera sa faca „un fel de restituire a adevarului” si sa obtina „o consolare morala pentru victimele regimurilor comuniste care sunt inca in viata, dar si pentru rudele acestora, toti fiind intr-un fel loviti de crimele teribile comise de regimurile comuniste”. „Un alt obiectiv important este sa pastram discutia in desfasurare pentru ca exista inca puteri comuniste in China, Cuba, Coreea de Nord, Etiopia. in unele din aceste tari regimurile comuniste sunt foarte dure, iar oamenii sufera in continuare din cauza acestor regimuri opresive. De aceea, nu trebuie sa uitam niciodata despre ce este vorba”, a declarat Lindblad.

intrebat daca se poate pune semnul egal intre comunism si nazism, acesta a raspuns ca desi in raport nu se incearca sa se puna acest semn, „regimurile comuniste trebuie „recunoscute” conform „meritelor” proprii, „merite” teribile de altfel”. „E adevarat, comunismul a ucis mai multa lume decit au facut-o nazistii sau oricare alt regim. Dar cred ca intr-un fel este imposibil sa compari ororile comise de un regim sau altul. Sigur, si comunismul, si nazismul au o trasatura comuna definitorie, sunt regimuri totalitare care provin din acelasi fel de gindire. Exista insa si diferente importante – aveau scopuri cu totul diferite, la fel de ingrozitoare, dar diferite”, a adaugat europarlamentarul.

Referindu-se la Rominia si Republica Moldova, deputatul suedez a spus: „Daca in Rominia nu mai exista nici un partid comunist, inseamna ca situatia din aceasta tara este mai buna decit cea din altele, inseamna ca Rominia e o tara mai sanatoasa decit alte state europene. (…) Cit priveste Moldova, se pare ca partidul care se autoproclama comunist si care e la putere de citiva ani, nu pune in aplicare intocmai ideologia comunista si tocmai de aceea, ar fi potrivit ca acest partid sa adopte o pozitie contrara violentelor petrecute in timpul dominatiei sovietice”, a conchis Goran Lindblad pentru RFI. / Adriana Iepure // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.