Codul Electoral, modificat după decizia Curții Constituționale

Un grup parlamentar de lucru va elabora un proiect de modificare a Codului Electoral care să-l adapteze la decizia Curții Constituționale din 4 martie, ce prevede alegerea preşedintelui prin vot direct.

Grupul de lucru va fi format din șase deputați, câte unul din partea fiecărei fracțiuni sau grup parlamentar, cu excepția comuniştilor, care au refuzat să-și delege reprezentanți. Grupul va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a elabora modificările la legislaţia electorală.

Potrivit proiectului, prezentat de democratul Sergiu Sârbu, odată cu hotărârea Curţii Constituționale au fost reactivate prevederile Codului Electoral de până în anul 2000, respectiv, aceste prevederi trebuie actualizate, astfel încât să nu contravină altor norme din legislația electorală.

Proiectul a fost trezit polemici aprinse în plenul Parlamentului, fiind criticat în special de deputaţii comunişti şi cei socialişti.

Astfel, liderul PCRM Vladimir Voronin a propus ca decizia din 4 martie curent a Curţii Constituţionale să fie ignorată de forul legislativ.

“De ce stăm aici toți, 101 deputați, pentru ca patru persoane care trebuie să apere Constituția, să o schimbe? Ei cine-s, acești patru cetățeni ai României? Nu sunt de acord categoric”, a declarat ferm liderul comuniştilor Vladimir Voronin.

La rândul său, liderul socialiştilor Igor Dodon a menţionat că „ar fi fost bine ca această modificare a Constituţiei să fi fost votată de Parlament cu votul a 67 de deputați sau prin referendum”. „Ar fi bine să avem audieri parlamentare la acest subiect. Să invităm Curtea Constituțională să vedem ce facem, pentru că, în ultimii ani, au fost mai multe decizii controversate”, a spus socialistul Dodon.

Preşedintele Partidului Democrat (PDM) Marian Lupu a declarat însă că: “fiecare din deputaţi poate avea opiniile sale referitoare la această decizie, dar că trebuie să fie adoptată o decizie odată ce ne confruntăm cu aşa o situaţie.”

În final, deputaţii au votat decizia privind constituirea acestui grup parlamentar.

Moldova.ORG reaminteşte că magistraţii de la CC au decis la 4 martie 2016 că modificarea Constituţiei în anul 2000 s-a operat cu încălcări şi şeful statului urmează a fi ales direct de către cetăţeni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.