Cine a comandat sondajul IMAS, care avantajează PD și PSRM

Compania IMAS a publicat astăzi, 14 noiembrie, rezultatele sondajului „Dinamica percepțiilor cu privire la mediului social, economic și politic din Republica Moldova 2016-2018”. Sondajul a fost realizat în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie 2018, la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă.

Fundaţia pentru o Democraţie Modernă a fost lansată în urmă cu un an, pe data de 2 octombrie 2017. Directoarea Fundației este Cristina Bălan, vice-președinta Partidului Democrat din Moldova, care acum ocupă funcția de ambasadoare a R. Moldova la Washington.

„Nu pot să spun că acest sondaj nu ar prezenta niște date veridice, dar trebuie să ne uităm la comanda cui a fost realizat acesta. Asta nu înseamnă că rezultatele nu sunt credibile, dar lucrul acesta ne dă de bănuit că întrebările, la un moment dat, ar putea fi influențate de către acest partid”, opinează sociologul Petru Negură.

Potrivit sondajului prezentat de IMAS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru formațiuni politice – PSRM, PDM, PPDA și PAS.

Astfel, potrivit cercetării, Partidul Socialiștilor ar acumula 27, 1 la sută din voturi, Partidul Democrat – 15,7%, Platforma DA – 7,1%, iar PAS – cu 6,4 la sută.  Cele patru formațiuni politice ar fi urmate de PCRM, Partidul Şor, PL, PPEM care ar acumula însă insuficiente voturi pentru a accede în Legislativ.

Același sondaj mai arată că politicienii care au activitatea cea mai apreciată de către respondenți sunt:  președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și liderul PCRM Vladimir Voronin. În top se regăsesc primarul de Orhei Ilan Șor, care este urmat de liderul PDM Vlad Plahotniuc și bașcanul Irina Vlah.

Liderii opoziției extraparlamentare Andrei Năstase și Maia Sandu sunt incluși în partea a doua a raitingului, ei fiind depășiți de președinta PSRM Zinaida Greceanîi, fostul primar Dorin Chirtoacă și președintele Parlamentului Andrian Candu, arată sondajul IMAS.

Potrivit sociologului Negură, sondajele nu reflectă mereu realitatea, pentru că rezultatele depind mult de felul în care este pusă întrebarea. „Acest sondaj îmi trezește anumite suspiciuni, pentru că este mult prea optimist, deși eu văd realitatea altfel: cu mult pesimism și dorința de a pleca din țară. Este bine să așteptăm vreun sondaj realizat de un institut independent și dezinteresat, ca să facem o comparație”, spune expertul.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.475 respondenți, în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie și are o marjă de eroare de +/- 2,5%.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.