Sondaj IMAS: PSRM, PDM, PPDA și PAS ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri
-
În drum spre Nisporeni, membrii OccupyGuguță, opriți de poliție. Li se cer acte pentru tobe// VIDEO
-
Promo-LEX nu va prezenta în ziua alegerilor rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului
-
Un avion de instrucție s-a prăbușit în România. O persoană a murit// VIDEO
-
Maia Sandu și Andrei Năstase: „Există suspiciuni rezonabile că am fost otrăviți cu mercur”// VIDEO
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru formațiuni politice – PSRM, PDM, PPDA și PAS, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de IMAS.
Astfel, potrivit cercetării, Partidul Socialiștilor ar acumula 27, 1 la sută din voturi, Partidul Democrat – 15,7%, Platforma DA – 7,1%, iar PAS – cu 6,4 la sută. Cele patru formațiuni politice ar fi urmate de PCRM, Partidul Şor, PL, PPEM care ar acumula însă insuficiente voturi pentru a accede în Legislativ.
Același sondaj mai arată că politicienii care au activitatea cea mai apreciată de către respondenți sunt: președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și liderul PCRM Vladimir Voronin. În top se regăsesc primarul de Orhei Ilan Șor, care este urmat de liderul PDM Vlad Plahotniuc și bașcanul Irina Vlah.
Liderii opoziției extraparlamentare Andrei Năstase și Maia Sandu sunt incluși în partea a doua a raitingului, ei fiind depășiți de președinta PSRM Zinaida Greceanîi, fostul primar Dorin Chirtoacă și președintele Parlamentului Andrian Candu, arată sondajul IMAS.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.475 respondenți, în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie și are o marjă de eroare de +/- 2,5%. Datele au fost colectate de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS-INC, la comanda Fundaţiei pentru o Democraţie Modernă.
Politică
Scrutinul parlamentar din Republica Moldova riscă să aibă un rezultat neclar, prelungind criza politică

Scrutinul parlamentar din Republica Moldova, programat duminică, riscă să aibă un rezultat neclar, care ar putea genera o nouă criză politică de amploare, afectând orientarea ţării spre Uniunea Europeană.
Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău, situaţie care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate.
„Faptul că socialiştii proruşi sunt pe primul loc cu 49% în unele sondaje nu ar trebui să fie o surpriză, dat fiind că guvernele occidentale au fost afectate de dispute interne, de corupţie şi de scandaluri politice începând din 2009 (…). Cu toate acestea, pentru socialişti nu va fi uşor să formeze guvernul dacă nu obţin o majoritate clară”, comentează Institutul Carnegie Europe.
Preşedintele ţării, Igor Dodon, un politician prorus şi fost lider al Partidului Socialist, le spunea marţi susţinătorilor să se pregătească pentru proteste masive dacă Partidul Democrat vrea să fie la putere.
Compania americană Facebook a anunţat săptămâna trecută că a respins o tentativă de influenţare a alegătorilor din Republica Moldova. „Chiar dacă doar 44% dintre cetăţenii moldoveni cred că scrutinul va fi liber şi corect, nu există riscuri majore privind fraude masive. Liderii Republicii Moldova trebuie să păstreze măcar aparenţa democraţiei, altfel riscă situaţia catastrofală de a nu fi recunoscut rezultatul de către Uniunea Europeană”, subliniază Institutul Carnegie Europe.
„Rezultatul alegerilor riscă să amplifice clivajul din Republica Moldova între forţele prooccidentale şi cele proruse, într-un moment în care preocupările privind corupţia şi starea democraţiei au afectat relaţiile cu Republica Moldova”, notează agenţia de presă Reuters, avertizând că rezultatul scrutinului parlamentar riscă să menţină Republica Moldova în „zona gri” aflată între Occident şi Rusia.
„R.Moldova a devenit o zonă gri, un teritoriu al nimănui situat între Orient şi Occident. Iar elitele aflate acum la putere sunt foarte bucuroase pentru această situaţie, întrucât pot stabili regulile şi nu sunt trase la răspundere nici de Bruxelles, nici de Moscova”, argumentează, potrivit Reuters, analistul Vladislav Kulminski, directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, cu sediul la Chişinău.
„Alegeri parlamentare în Republica Moldova – O ţară mică în faţa unor decizii majore”, observă postul german Deutschlandfunk. „Salarii, nivelul de trai, corupţie – acestea sunt temele dominante în campania electorală din Republica Moldova. Sondajele de opinie arată că pe primul loc vor fi socialiştii proruşi. Dar aceştia nu prea au parteneri pentru coaliţie de guvernare, iar problemele ţării rămân”, subliniază Deutschlandfunk.
Sursa: Mediafax
Alegeri
Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament, anunță Expresul.md.
„În baza cererii depuse de mine, ieri, printr-o hotărâre de judecată, am fost retras din cursa electorală în circumscripția numărul 16 Ungheni.
A fost o decizie asumată pe care am luat-o din considerentul că actualul scrutin este unul dintre cele mai murdare de interese obscure”, a arătat fostul candidat..
Alexandru Brînză a menționat că în calitate de vicepreședinte al raionului Ungheni a realizat mai multe proiecte, având drept obiectiv permanent realizarea proiectelor transfrontaliere, semnarea acordurilor de înfrățire cu localitățile de peste Prut, a declarațiilor de Unire.
„Mi-am apreciat șansele ca să trag o singură concluzie: mă retrag în favoarea candidatului care va promova în Parlamentul de la Chișinău aceste proiecte. Voi pune personal umărul pentru a le materializa spre binele oamenilor”, a mai spus el.
Cine sunt candidații în circumscripția nr.16 și portretele acestora, aflați AICI.
Politică
Va fi creată Celula pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare

Premierul Pavel Filip a dispus astăzi crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare din 24 februarie, a anunțat Guvernul. De notat că premierul este candidat în circumscripția nr.20, Strășeni.
Celula va funcționa începând cu deschiderea secțiilor de votare și până la prezentarea rezultatelor finale ale scrutinului și va asigura implicarea instituțiilor vizate pentru eliminarea eventualelor deficiențe.
Din componența acesteia fac parte persoane cu funcții de decizie din mai multe instituții ale statului: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Protecție și Pază de Stat, Agenția Servicii Publice, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.
De asemenea, a fost instituită linia fierbinte pentru apeluri 022 250888, 022 255063, unde cetățenii vor putea semnala situațiile care periclitează buna desfășurare a scrutinului.
Comisia Electorală Centrală are un Centru de apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ, cu numărul unic de telefon 022 880101, la care alegătorii pot afla răspunsuri la întrebările legate de procedurile de vot.