CFM: Propunerile Transnistriei sint provocatoare

Propunerile Transnistriei de reluare a traficului feroviar pe sectorul Căuşeni-Bender-Cuciurgan sînt provocatoare şi denaturează iniţiativele Preşedintelui Vladimir Voronin privind reconsolidarea căilor ferate, a apreciat Miron Gagauz, directorul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), într-un interviu acordat ziarului „Nezavisimaia Moldova”.
„Numai după ce CFM îi vor fi restituite bunurile ei legale, pe care administraţia lui Smirnov le-a acaparat în august 2004, este posibilă funcţionarea normală a căii ferate (…) Noi nu ne-am opus niciodată nici distribuţiei proporţionale a veniturilor din exploatarea ei celor două maluri. Încă pînă la acaparare, fusese elaborat mecanismul acestei distribuţii, coordonat de ambele părţi. Marţinko însă (Serghei Marţinko, directorul „Căii Ferate din Transnistria” – nota I.) în declaraţia sa reduce problema reunirii căilor ferate la reluarea traficului la sector, ceea ce nu reprezintă acelaşi lucru. Totodată, nu se spune nici un cuvînt despre returnarea către întreprinderea noastră a bunurilor acesteia, care sînt incluse în balanţa noastră şi se evaluează la 560 mln. lei ($49,8 mln.”, a spus Gagauz, citat de Agenţia INFOTAG.
Potrivit responsabilului, declaraţiile lui Serghei Marţinko sînt o adevărată provocare, în condiţiile în care respectivul nu este factor de decizie oficial, împuternicit să lanseze asemenea propuneri. „Toate discuţiile despre proprietate, despre modul de funcţionare a căii ferate în situaţia creată nu ţin nici de competenţa lui Gagauz, nici de cea a lui Marţinko. Asemenea înţelegeri trebuie încheiate la un nivel mai înalt – de minister şi Guvern. Apelul lui Marţinko de reluare a traficului deplin pe sectorul transnistrean din considerente de avantaj economic reprezintă o tentativă a autorităţilor Transnistriei de a redobîndi pîrghiile de influenţă asupra situaţiei din Moldova şi posibilitatea de impunere a condiţiilor proprii, blocînd circulaţia mărfurilor la staţia Bender. Am mai trecut prin toate acestea. Republica a plătit scump, de multe ori, pentru demersurile liderului transnistrean. Doar ultima reţinere în Transnistria, în 2006, a trei garnituri cu vagoane aparţinînd Rusiei, Ucrainei, Bielarusului şi Kazahstanului, a costat CFM peste 1 mln. de franci elveţieni”, a amintit Miron Gagauz.
El a mai spus că toate garanţiile pentru integritatea mărfurilor agenţilor economici moldoveni şi pentru ajungerea acestora la destinaţie reprezintă nişte „vorbe deşarte”, deopotrivă cu propunerea de reluare a traficului de pasageri prin Transnistria pe direcţia Odesa, fără asigurarea controlului din partea Republicii Moldova. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.