CEC despre posibilitatea lui Igor Dodon de a participa la alegerile parlamentare din februarie 2019

Comisia Electorală Centrală a anunțat astăzi că se va expune dacă există sau nu interdicții pentru candidarea președintelui Igor Dodon la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, doar în ședință publică.

„CEC la moment NU a examinat subiectul înregistrării candidaților pentru acest scrutin și se va expune vizavi de subiectul dat DOAR în ședință publică, prin votul membrilor CEC”, a anunțat organul electoral.

Declarația a fost făcută după ce președintele Igor Dodon a anunțat că nu exclude posibilitatea participării sale la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe lista Partidului Socialiștilor. Șeful statului a spus că va lua decizia după 20 ianuarie și că dacă va fi una favorabilă, atunci va fi cap de listă a candidaților PSRM.

Anunțul președintelui a fost criticat de mai mulți exponenți politici, care au declarat că Igor Dodon nu trebuie să se implice în procesul electoral, deoarece șeful statului trebuie să fie o figură politică neutră.

Mai mult, potrivit președintelui Parlamentului Andrian Candu, dacă președintele Igor Dodon va candida pe lista Partidului Socialiștilor la următoarele alegeri, s-ar putea ca formațiunea să fie sancționată.

În acest context, CEC a precizat că potrivit alin. (2) art. 13 din Codul Electoral, nu pot fi aleşi în funcții elective: persoanele care nu dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani; persoanele lipsite de dreptul de vot prin hotărârea definitivă a instanței de judecată; militarii cu serviciul în termen; persoanele care sunt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Totodată, potrivit alin. (3) art. 13 din Codul Electoral, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, POT CANDIDA, însă din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, aceștia îşi SUSPENDĂ activitatea în funcţia pe care o deţin. Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sînt:

a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului;

    b) conducătorii autorităţilor publice centrale;

    c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;

    d) primarii şi viceprimarii;

    e) pretorii şi vicepretorii.

Reamintim că la 24 februarie 2019 în Republica Moldova vor avea loc alegerile parlamentare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.