Ce trebuie să știi despre prezervative, cea mai veche metodă de contracepție

Prezervativul este cea mai veche și cea mai populară metodă de contracepție, aproape 30 de miliarde de prezervative fiind vândute anual în întreaga lume. Chiar dacă piața mondială de prezervative a avut de suferit în 2020 ca urmare a pandemiei și restricțiilor, în 2021 suma totală din comercializarea prezervativelor a ajuns la 9,4 miliarde de dolari și este în continuă creștere.

În acest articol îți prezentăm un mic ghid al prezervativelor.

Un pic de istorie

Prezervativele sunt mult mai vechi decât ai fi crezut. În antichitate, pe post de prezervative erau utilizate diverse materiale, începând de la un fel de „teacă” utilizată pentru acoperirea unei părți din penis și fabricată inclusiv din metal sau coarne de animale, până la papirus îmbibat cu ulei sau intestine de miel, capră sau porc. Astfel de prezervative erau reutilizabile și puteau să scadă riscul unei sarcini, nu însă și a bolilor sexual transmisibile. Deoarece intestinele de animale s-au dovedit cele mai eficiente și mai comode, ele au devenit cele mai populare pe parcursul Evului Mediu și începutul Epocii Moderne.

Prezervativ din intestin de oaie, circa 1800. Credit foto: Alamy

Descoperirea procesului de vulcanizare a cauciucului a revoluționat producția de prezervative. Primul prezervativ de cauciuc a fost produs în 1855, iar în următorii ani aceste prezervative au început să fie produse în masă. Unul din principalele avantaje, în afara faptului că erau eficiente pentru prevenirea sarcinii și a bolilor sexual transmisibile, era rezistența, ceea ce permitea reutilizarea lor. Totuși, mulți continuau să opteze pentru prezervative din intestinele animalelor pentru că ofereau o mai mare sensibilitate. Deci, să nu vă mire că astfel de prezervative „naturale” sunt comercializate și în prezent, dar mereu cu mențiunea „pentru cupluri monogame”, pentru că nu protejează de infecții.

Citește și: Cât de prietenoase mediului sunt prezervativele 

Până în sec. XX, prezervativele stârneau multe dispute. Pe deoparte, erau recomandate pentru prevenirea infecțiilor și bolilor sexual transmisibile, iar pe de altă parte, riscau să fie interzise din motive religioase și morale.

O altă revoluție în industria contraceptivelor de barieră s-a produs în 1920, când au fost fabricate primele prezervative din latex. Acestea erau mai ușor de produs, erau mai rezistente, mai subțiri și aveau un termen de valabilitate mai mare decât cele din cauciuc – 5 ani, în comparație cu trei luni.

Primul prezervativ lubrifiat a fost produs în 1957, ceea ce a făcut experiența utilizării lor mult mai plăcută. Iar prima publicitate TV la prezervative a fost difuzată în 1975 în SUA.

Popularitatea prezervativelor a cunoscut boomul la mijlocul în anii ‘80, odată cu epidemia HIV. Contracepția de barieră era activ promovată atât de companiile producătoare, cât și de mass media și instituțiile de stat. La mijlocul anilor ‘90 au fost produse primele prezervative pentru femei.

Citește și: Ce metode de contracepție există și ce ar trebui să știi despre ele

Tipuri de prezervative

Industria prezervativelor a evoluat mult pe parcursul a peste 100 de ani și continuă să se dezvolte și în prezent. Acum pe piață pot fi găsite prezervative pe orice gust și la prețuri accesibile, cele mai populare fiind cele fabricate din latex. În același timp, cercetătorii continuă să caute tehnologii și materiale noi pentru a crea prezervative mai rezistente și mai subțiri. Pentru a atinge aceste obiective, un grup de cercetători lucrează la fabricarea prezervativelor din grafen, un material extrem de rezistent, cu o grosime de doar un atom. În combinație cu un polimer, grafenul poate face prezervativele cu 60% mai rezistente și cu 20% mai subțiri. Dar până vor apărea prezervative din aceste materiale revoluționare, iată ce alternative există acum și la ce trebuie să fii antent/ă.

  • Prezervative fără latex. Aproximativ 4,3 % din oameni sunt alergici la latex. Această alergie poate apărea și după o perioadă de utilizarea a prezervativelor din latex, încă acesta nu este un motiv să renunți la protecție. Există alternative fără latex, fabricate din poliuretan sau poliizopren. Aceste materiale permit fabricarea unor prezervative foarte subțiri și mai rezistente, însă mai puțin elastice. Din păcate, însă, astfel de prezervative sunt mai greu de găsit.

  • Prezervative cu arome. Aceste prezervative sunt în special destinate sexului oral (protecția este necesară și în timpul sexului oral). Prezervativele cu arome nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere pentru penetrare, întrucât pot provoca alergie, arsuri și iritații.

  • Prezervativele cu spermicide. Spermicidele, ceea ce ne sugerează și denumirea, sunt substanțele ce pot „ucide” spermatozoizii. Spermicidele sunt eficiente în prevenirea sarcinii, însă există riscul ca spermicidele să deterioreze latexul din care este fabricat prezervativul sau să provoace iritații.

  • Prezervativele cu efect de încălzire sau răcire. Acest tip de prezervative pot oferi experiențe noi și palpitante pentru ambii parteneri. Totuși, nu sunt potrivite pentru toți. Substanțele utilizate pentru a crea efectul de încălzire sau răcire, cum ar fi mentolul, pot dăuna microflorei vaginale și provoca alergii.

  • Prezervative cu anestezice. Anestezicele locale, cum ar fi lidocaina, de exemplu, sunt plasate pe partea internă a prezervativului pentru a prelungi erecția. Asta se întâmplă pentru că au un efect de amorțire și scade sensibilitatea.

  • Prezervativele texturate și nervurate. Aceste timp de prezervative pot spori plăcerea la penetrare, totuși trebuie să renunțați la ele la cel mai mic disconfort, iar experiența va fi mai plăcută dacă utilizați lubrifiant.

  • Prezervativele fluorescente. Astfel de prezervative conțin pigmenți fluorescenți ce fac ca prezervativele să lumineze în întuneric. Nu există recomandări speciale pentru utilizarea lor, poate doar în cazul unui sex „tematic”.

Prezervativele pot oferi o protecție de peste 90% de sarcini și boli sexul transmisibile doar în cazul în care sunt alese și folosite corect. Nu este un secret că prezervativele trebuie să fie alese corespunzător mărimii penisului. Dacă prezervativul este mai mic, poate provoca nu doar un mic disconfort, ci și se poate sparge în cel mai nepotrivit moment. În același timp, un prezervativ mult prea mare poate aluneca în timpul penetrării. Fiți atenți atunci când alegeți prezervativele și analizați bine ambalajul pentru a vă asigura că mărimea este potrivită.

Să utilizați lubrifiantul este mereu o opțiune bună, iar de multe ori necesară. Chiar dacă majoritatea prezervativelor sunt din start lubrifiate, de multe ori acest lubrifiant nu este suficient. Lubrifiantul este necesar pentru a diminua fricțiunea și deci a face sexul mai plăcut și mai sigur. Totuși, trebuie să alegeți lubrifiantul corect. Cele pe bază de ulei nu sunt compatibile cu prezervativele din latex, căci pot duce la apariția fisurilor. Nu utilizați pe post de lubrifiant nici un tip de ulei și nici vaselina, acestea pot deteriora latexul, dar și dăuna microflorei vaginale. Cea bună alegere pentru orice tip de prezervativ, dar și pentru sănătatea partenerilor, este lubrifiantul pe bază de apă. Unicul dezavantaj al acestuia este că oferă alunecare pe o perioadă mai scurtă de timp.

Chiar dacă utilizați lubrifiant, este necesar să schimbați prezervativul o dată la aproximativ 15 min, pentru a evita deteriorarea.

Sperăm că acest articol te va ajuta să alegi mai bine prezervativele, dar și să nu ai nici un dubiu în a le utiliza.

Vezi și: Contraceptive gratuite pentru tineri și grupuri vulnerabile. Totuși, de ce avem cazuri ca cel de la Hâncești?

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.