Connect with us
"
"

Sănătate

Contraceptive gratuite pentru tineri și grupuri vulnerabile. Totuși, de ce avem cazuri ca cel de la Hâncești?

Publicat

pe

PE SCURT

De pe 16 iunie, deja 12 categorii de persoane primesc contraceptive gratuite. Printre ele: tinerii de până la 24 de ani, persoanele sărace și altele. Unii tineri sunt reticenți să se adreseze la centrele prietenoase tinerilor sau la medicii de familie pentru a lua prezervative gratuite, alții pot să-și depășească limitele. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca aceste prezervative să fie plasate în spațiile publice, pentru că centrele sunt departe sau ei s-ar simți rușinați să ceară.

Am vorbit cu directoarea Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita”, Galina Leșco, despre ce mai avem de făcut ca societate la capitolul educație sexuală și contracepție.

PE SCURT

Recent, Ministerul Sănătății a modificat lista persoanelor care pot beneficia de contraceptive gratuite, astfel 12 categorii din grupurile de persoane vulnerabile vor avea acces la ele.

Iată care sunt categoriile:

 1. tinerii de până la 24 de ani
 2. femeile din grupul de risc obstetrical
 3. femeile din grupul de risc somatic
 4. femeile care au avut un avort la cerere în ultimul an
 5. persoanele HIV pozitive și cele din grupurile cu risc sporit de infectare cu HIV
 6. victimele/supraviețuitoarele abuzului sexual, pentru a beneficia de contracepție de urgență
 7. victimele și supraviețuitorii traficului de ființe umane
 8. supraviețuitorii situațiilor excepționale de criză umanitară sau urgențe de sănătate publică, persoanele cu statut de refugiat, de beneficiar de protecție umanitară în R. Moldova, solicitanții de azil, apatrizii, migranții
 9. persoanele cu dizabilități, inclusiv cele din cadrul instituțiilor rezidențiale
 10.  persoanele cu probleme de sănătate mintală, aflate de evidența medicului specialist
 11. consumatorii de droguri și alte substanțe psihotrope, care se află la evidența medicului narcolog
 12. persoanele cu venituri mici sau fără venituri.

Cei menționați pot cere următoarele metode de contraceptive: contraceptive orale combinate/doar cu progestativ; contraceptive injectabile cu progestativ; dispozitive intrauterine; prezervative, pilule pentru contracepția de urgență.

Contraceptivele pot fi găsite la medicii de familie și la asistenții medicali din cadrul instituțiilor de asistență medicală primară; personalul medical din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor; personalul medical din cadrul Cabinetelor de Sănătate a Reproducerii.

Asigurarea grupurilor vulnerabile cu contraceptive

➡️ Începând cu 16 iunie 2020, 12 categorii de persoane din grupurile vulnerabile ale populației Republicii Moldova, pot beneficia gratuit de contraceptive, indiferent dacă sunt asigurate sau neasigurate‼️UNFPA MoldovaSuntparinte.md

Geplaatst door Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova op Vrijdag 17 juli 2020

„Această modificare e un pas mare înainte, centrele prietenoase tinerilor erau dependente de donații”, spune Galina Leșco, directoarea Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita”. Ea zice că mai este nevoie de lucru la acest capitol.

Doina Dragomir, o tânără activistă a mişcării Occupy Guguţă şi a comunităţii WatchDog, a comentat la filmulețul de mai sus, pe pagina de Facebook a ministerului de resort: 

Inițiativa e bună, dar… Referitor la prezervative, mi se pare că condiția de a merge la unul din acele centre de sănătate pentru a lua prezervative este un impediment pentru tineri. De ce nu e posibil să mergi la farmacie ca să beneficiezi de prezervativ gratis? Farmaciile sunt la fiecare colț, centrele nu. Și să fim sinceri, cu educația sexuală stăm prost, din acest motiv, în jurul sexului circulă o mulțime de tabu-uri și rușine. Tinerii se simt rușinați să meargă la centrul de familie ca să ceară prezervative. Faceți acest lucru cât mai accesibil pentru tineri. Întrebați-i pe ei unde și cum le este mai comod să ceară prezervative.

Galina Leșco este de acord că opiniile tinerilor trebuiesc ascultate, însă susține mai puțin ideea de distribuire gratuită în spațiul public dintr-un simplu motiv: de ele ar putea să beneficieze oamenii care au resurse să-și procure prezervative și mai puțin tinerii care ar avea mai puțini bani.

Pentru distribuirea contraceptivelor există o soluție pe care Galina a văzut-o în Suedia: așa cum sunt aparatele de cafea sau de băuturi și alte produse, este nevoie de aparate de vânzare a prezervativelor, a unor produse igienice, la un preț accesibil pentru tineri. „Dacă își permite seara să-și ia două beri, tinerii pot să renunțe la o bere și să cumpere câteva prezervative în loc”, spune ginecologa. Asta nu anulează distribuirea gratuită în continuare a prezervativelor în centrele prietenoase tinerilor sau în locurile mai sus menționate. Soluția aparatelor cu contraceptive, gratuite sau la un preț foarte redus, vine pentru satele îndepărtate unde tinerii cu greu pot ajunge la centrele care se află în orașe și pentru satele în care nu există punct medical cu medic de familie.

10% din adolescenți au solicitat cursul opțional „Educația pentru sănătate” în 2018-2019

Faptul că tinerii trebuie să ceară de undeva prezervative și să fie auziți de oamenii care stau în rând, în spatele lor, îi face reticenți să intre, de exemplu, în farmacie sau la medicul de familie pentru contraceptive. Prin urmare, ONG-urile care promovează educația sexuală au cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să găsească împreună cu partenerii privați o soluție de a amplasa aparate cu contraceptive în barurile din sate. Asta ar exclude interacțiunea cu vânzătorii și rușinea de care se tem tinerii. De asemenea, se solicită ca în punctele medicale din localități să fie plasate cutii cu prezervative ca să nu fie nevoie ca tinerii să interacționeze cu cineva pentru a le obține. „Dacă este sex, este protejat; dacă este copil, este planificat”, adaugă Galina, menționând cât de importantă este educația reproductivă în școli. În perioada pandemiei de coronavirus, Centrul Neovita a pus cutia cu prezervative la ușă ca să nu fie nevoie ca beneficiarii să intre în clădire. „Se golesc imediat”, spune amuzată și totodată mândră directoarea centrului, menționând că anual distribuie peste 10 mii de bucăți.

Citește și reportajul: „În dulapul din clasă avem absorbante și prezervative”

În contextul în care contraceptivele pentru persoanele sărace erau gratuite și pâna acum, iar o femeie de la Hâncești și-a abandonat nou-născutul în câmp, am întrebat-o pe medica obstretician-ginecologă ce sistemul nu a funcționat în acest caz. 

„Lipsa de cultură generală și de educație sexuală”, răspunde Galina scurt.


Femeia asta nu este vinovată, ea este reflectarea societății noastre. Este cel mai ușor să o învinovățim. Ea este un produs al societății noastre care nu se ocupă de educație sexuală, unde sunt relații foarte violente în familie, unde la școală nu se face programe reale de deprinderi de viață.

Citește și reportajul: „Satul în care minorii nu devin părinți”

Potrivit specialistei, este nevoie de educație sexuală încă de la o vârstă fragedă, când trebuie să le explicăm copiilor că acestea sunt părțile corpurilor lor, acestea sunt organele genitale și nimeni nu are voie să le atingă. „De asemenea, este important ca copilul să fie învățat să-și asume responsabilitate față de propria viață, că dacă o să educăm o generație de jertfe că «de mine nu depinde nimic, nimeni nu m-a ajutat, nimeni nu mi-a adus acasă», noi nu schimbăm nimic”, explică Galina Leșco.


În Republica Moldova există 40 de centre de sănătate prietenoase tinerilor: câte unul în fiecare raion și 5 în Chișinău. Centrele sunt fondate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și oferă tinerilor servicii de consiliere, informare, servicii de sănătate sexuală și reproductivă, dar și alte servicii medicale.

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Citește mai departe
Advertisement
Advertisement

Ultimele știri

Economie7 ore în urmă

Startup Moldova „Digital IMPACT”: soluții digitale pentru dezvoltarea sectoarelor economiei naționale

Comunitatea TIC vine în ajutorul sectorului de afaceri din Moldova, aflat în impas, în special din cauza restricțiilor impuse de...

Externe9 ore în urmă

Criză după criză. Războaiele, sărăcia, virusul și explozia din Liban

Libanul se confrunta până ieri cu o criză care durează decenii. Țara a ieșit la începutul anilor 90 dintr-un război...

Preț de Piață12 ore în urmă

Cât costă să-ți amenajezi un birou acasă

Este a 146 zi de când muncesc de acasă. Da, am numărat. Prin aprilie, cât era frig afară, mă trezeam,...

Social15 ore în urmă

5 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 442 persoane sunt în stare gravă și 13 au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Cine joacă la loterie? Oamenii care dau ultimii bani pe bilete

Statisticile spun că mai mult de jumătate dintre moldoveni cheltuie o mare parte din salariu pe mâncare, lucru caracteristic pentru...

EducațieO zi în urmă

Cum să fii un tată mai bun: „Organul sexual nu este cocoșel și păsărică, ci penis și vagin”

În noul episod din seria „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm” Adriana Boroș, consilieră educațională și parentală, fondatoarea...

LifestyleO zi în urmă

10 conturi pe TikTok pe care-ți recomandăm să le urmărești

Se estimează că Tik Tok are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume. Conținutul publicat pe această platformă se...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31