Perspectivele integrării soluțiilor tehnologice în domeniul sănătății au fost discutate în cadrul Digital Health Forum 2024 

Peste 200 de specialiști din domeniile medicină și tehnologie și-au dat întâlnire la Digital Park unde a fost organizat Digital Health Forum 2024. Evenimentul a fost împărțit în două paneluri de discuții. Primul a vizat provocările și oportunități în digitalizarea domeniului sănătății și  al doilea – tehnologiile digitale și inovații medicale.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a subliniat, în deschiderea evenimentului, importanța inovației tehnologice pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din Moldova. 

Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și UKAid, susține activ autoritățile în implementarea priorităților vis-a-vis de  digitalizarea sectoarelor pentru a construi o economie puternică. 

Șeful Diviziunii Democrație și Guvernare, USAID, Willian Trigg a precizat că afacerile mici și startup-urile, precum și companiile cu vechime care încearcă să aplice tot felul de tehnologii inovative și să-și continue activitatea constituie pilonii rezilienței economice.

„Republica Moldova trebuie să cultive un climat antreprenorial eficient, valorificând tehnologiile pentru a  îmbunătăți serviciile oferite comunităților anterior marginalizate. În domeniul medical, tehnologiile pot crea soluții pentru practicieni, pentru medici și pot crea diferența enormă vis-a-vis de pacienți”, a spus Trigg.

Telemedicină, robotică medicală, analiza datelor mari pentru predictibilitatea bolilor, diagnosticare și personalizarea terapiilor.

În cadrul Digital Health Forum, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Alexandru Gasnaș,  a declarat că includerea conceptului de sănătate digitală contribuie scoaterea automatismelor din lucrul medicilor. Totuși, autoritățile din domeniul sănătății spun că au viziune cu privire la implementarea mai multor strategii de dezvoltare. 

„Noi avem o mulțimi de sistemul informaționale. Sistemul de astăzi este focusat mai mult pe spitale și mai puțin pe medicina primară. Noi încercăm să asigurăm un acces echitabil la servicii, să mergem mai aproape de pacient. Noi am făcut o analiză, iar din câteva sute de aplicații și sisteme am rămas la 48 care așteaptă să fie conectate la ceva. Noi trebuie să găsim o abordare holistică a acestei probleme prin componenta de telemedicină. Noi acum lucrăm ca să avem un flux de procese, suntem în proces de introducere a legii telemedicinii, iar la final de mai sperăm să fie votată această lege și să avem acces la acest serviciu”, a spus Gasnaș. 

În cadrul Forumului a fost remarcat faptul că multe dintre startup-urile din Moldova activează în domeniul healthtech. Reprezentantul Ministerului Sănătății dă asigurări că fondatorii de startup-uri pot conta pe sprijinul statului:

„Încurajăm startup-urile, iar noi, ce ține de partea de guvern le vom încuraja pentru ca ele să treacă mai ușor de toate procedurile birocratice”, a spus Secretar de Stat de la Ministerul Sănătății, Alexandru Gasnaș.

Elena Oprea, co-fondatoarea Selftalk, a prezentat la  Digital Health Forum a vorbit despre o aplicație digitală inovatoare pentru sănătatea mintală.Această aplicație aduce terapia cognitiv-comportamentală direct pe telefon, oferind un „terapeut personal” pentru a gestiona emoțiile dificile. 

Ana Niculaeș, fondatoare și CEO Respiro.md, un startup axat pe sănătatea mintală a împărtășit experiența creării unei platforme care să ofere terapie online eficientă și suport psihologic de calitate. 

Geta Rasciuc a prezentat, în premieră,  startup-ul, Hugs+Kisses, un proiect inovator cu un sistem haptic. 

Octavian Valcov, fondatorul EasyPlan.pro a vorbit despre inovațiile semnificative pe care le-a adus în industria stomatologică. Misiunea EasyPlan este de a asigura funcționarea clinicilor stomatologice la performanța maximă, prin gestionarea eficientă a proceselor cu ajutorul unui sistem de management unic.

Un alt startup care prezentat în cadrul Forumului a fost Doctor Chat, platforma medicală care redefinește accesul la consultații medicale. CEO-ul Doctor Chat, Mihael Iarmenco, a vorbit despre soluția care transformă complet modul în care pot fi accesate consultațiile medicale în Republica Moldova.

Baby Medy este un startup care oferă dispozitive #smartthermomether care permit monitorizarea în timp real a temperaturii clinice și oferă alerte de febră direct pe smartphone. Aceste soluții contribuie la îmbunătățirea serviciilor medicale și la asigurarea unei monitorizări mai eficiente a sănătății copiilor din Moldova și nu numai. Maricela Bejan, CMO a startup-ului BaBy Medy a povestit din experiența sa. 

O soluție care poate revoluționa cercetarea medicală prin automatizarea sarcinilor, analiza datelor și generarea noilor idei este inteligența artificială. Fondatoarea Technovator, unul dintre organizatorii Digital Health Forum 2024, spune că inteligența artificială ar trebui inclusă în toate planurile de dezvoltare pe care le fac autoritățile de nișa.

„Noi recomandăm ca în toate caietele de sarcini care vor urma în procesul de lucru să fie implicată inteligența artificială. Doar așa, nu vom aștepta până în 2030 ca o strategie sau un sistem să fie funcțional”, a declarat CEO și fondatoare la Technovator, Mary Nemciuc.

În prezent, țara noastră are nevoie de o platformă de susținere a integrării tehnologiei în medicină, iar Digital Health Forum 2024 este un eveniment care prezintă o gamă largă de inovații care transformă modul în care este practicată și înțeleasă sănătatea.

Integrarea tehnologiei în medicină și rolul acesteia în îmbunătățirea calității îngrijirii medicale a fost unul dintre subiectele discutate pe larg în cadrul Forumului.

„Acum doi ani am avut posibilitatea să interacționez mai mult cu domeniul medical și cu cel guvernamental și vreau să spun că avem multe provocări. Dar pe lângă dificultăți avem și oportunități. Dacă să comparăm alte domenii de digitalizare, în Moldova avem o dezvoltare destul de mare, dar totuși rămânem în urmă pe acest domeniu”, a declarat expertul în digitalizarea medicinei, Stanislav Cobilețchii. 

Participanții din cadrul Forumului au beneficiat, de asemenea, de expertiza lui Kirill Goncharuk, CEO CheckEye, care a venit în special la eveniment de la Kiev, în cadrul sesiunii „Cum poate inteligența artificială să îmbunătățească cercetarea medicală”, alături de Victor Iapascurtă, Anesteziolog și Data Scientist care a adus o perspectivă valoroasă pentru specialiștii din domeniile healthtech, biomedicină și biotehnologie. 

Digital Health Forum 2024 este organizat de Startup Moldova și Technovator – Growing talent to innovate cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și UKAid, Programului „Tech Clusters powered by Moldova Innovation Technology Park”; Partener General: Orange Systems; Parteneri: Medpark, INVITRO, CorLab Tech, Farmacia Familiei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.