Cât de înțelept este pasul lui Igor Grosu de a se întâlni cu Mitropolitul? Explicăm

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit pe 2 august cu noul președinte al Parlamentului Igor Grosu. Poza de la întrevederea, publicată atât pe site-ul mitropoliei Moldovei, cât și pe site-ul Parlamentului, a stârnit mai multe reacții negative din partea unor susținători ai PAS, dar și din partea jurnaliștilor, care au ținut să reamintească de existența tradiției prin care guvernarea „prietenește” uneori prea bine cu Mitropolia Moldovei și, în special, cu mitropolitul.

În primul rând, este normal ca autoritățile unui stat să colaboreze cu reprezentanții cultelor religioase. Totuși, în cazul Republicii Moldova, dar și în Europa de Est, în general, necesitatea unei bune relații dintre politică și biserică a fost de mai multe ori pusă sub semnul întrebării.

„În partea asta de lume, […] Biserica este și a fost întotdeauna percepută ca și aliat al guvernării. A fost un fel de relație «o mână spală pe alta» –  ceea ce e total greșit și din partea unora, și din partea altora. […] Un partid politic sau statul, în general, nu trebuie să vadă într-un cult religios un instrument de a capitaliza politic, deoarece Constituția țării spune clar: Republica Moldova este un stat laic. Iar statutul BOM, la fel de clar, spune că Biserica este separată de stat”, explică teologul Victor Gotișan.

Scurtă istorie a relației de dragoste politica+religia

Potrivit sondajelor de opinie, biserica se menține în topul instituțiilor în care oamenii au cea mai mare încredere. Anume această încredere este deseori folosită de conducerea bisericii și, ocazional, și de unii politicieni.

În perioada comunistă, Vladimir Voronin și-a făcut PR prin intermediul Bisericii, făcându-se ctitor de unele mănăstiri, cum ar fi Curchi și Căpriana. Acestea au fost restaurate atât din donațiile companiilor deținute de fiul său, Oleg Voronin, cât și în urma unor telemaratoane la televiziunea de stat.

Tradiția a fost continuată de Vlad Filat. În 2011 și 2012, acesta a sponsorizat zborul charter al mitropoliei pentru a aduce Focul Haric de la Ierusalim. În 2012, din delegație făcea parte și ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

În 2016, deja Mitropolia îndemna alegătorii să voteze „un familist” – pe Igor Dodon, singurul din acea cursă electorală care era căsătorit și avea copii. De-a lungul anilor, Dodon a întreținut o relație cel puțin călduroasă cu Mitropolia.

În ultimii ani, mai ales în 2020, în cadrul campaniei prezidențiale, Mitropolia Moldovei părea să înțeleagă care sunt noile tendințe electorale și nu a ținut să se implice sau să vină cu îndemnuri clare către enoriași. Însă, în aprilie 2020, mitropolitul a avut totuși o întrevedere cu Maia Sandu, care a încercat și a reușit să convingă Biserica să susțină vaccinarea. „Împreună trebuie să depunem eforturi pentru a opri pandemia și a avea grijă de cetățeni – să rugăm oamenii să poarte mască și să păstreze distanța, să-i îndemnăm să evite grupurile mari și să aibă grijă de cei aflați la nevoie”, spunea Maia Sandu după întrevedere. Anterior, clericul moldav transmitea mesaje de antivaccinare, în care îl menționa și pe Bill Gates.

De ce Mitropolia s-ar implica în politică

„Răspunsul simplu, mai ales dacă ne referim la Republica Moldova. Majoritatea acestor întruniri sunt electorale, de publicitate politică și un semnal clar dat către un segment de alegători. Or, Biserica Ortodoxă este în continuare cea mai credibilă și populară instituție în rândul societății”, explică Victor Gotișan această situație.

În cazul întrevederii cu Igor Grosu, expertul este de acord că nu cei de la PAS ar avea de câștigat. „Eu, cel puțin, nu prea văd beneficii electorale din această coabitare. Și, sincer să fiu, nu prea am înțeles acest pas al PAS-ului. Au câștigat prezidențialele și parlamentarele fără a avea drept partener și a beneficia de susținerea BOM. De ce ar avea nevoie de ea acum, la început de mandat?”, se întreabă expertul.

Totodată, acesta pune la îndoială dacă în general are rost așa o întâlnire, mai ales că nu s-a anunțat ce s-a discutat. „Am încercat să justific această întrunire bilaterală prin faptul că s-ar putea să se fi discutat despre aspectele ce țin de colaborarea dintre Biserică și stat pe subiecte sociale, de exemplu: procesul de vaccinare anti-Covid-19, violența domestică sau altele. Însă, evenimentele de azi din centrul capitalei – protestul unui grup de clerici împotriva vaccinării anti-Covid-19 – m-au făcut să îmi schimb părerea”, explică acesta.

Respectiv, Gotișan susține că poate ar fi fost cazul ca Igor Grosu să organizeze o întâlnire cu reprezentanții tuturor religiilor, și nu doar cu ai celei majoritare.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.