Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT
Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul și fracțiunea democrate și urmează să creeze un grup parlamentar separat. Dacă urmează a fi format și un nou partid, nu se știe. Candu a rugat jurnaliștii să-și permită să fie surprinși.

PE LUNG
Această dimineață, fostul speaker Andrian Candu a anunțat în cadrul unui briefing de presă că părăsește Partidul Democrat și fracțiunea parlamentară alături de alți 6 colegi.

Pentru că mesajele din discursul lui Andrian Condu s-au repetat pe alocuri, l-am deconstruit mai jos:

DE CE ERAU ÎN PARTID

„Partidul Democrat a fost un partid pentru oameni și pentru republica Moldova. A fost o forță ce a jucat mereu un rol extrem de important pentru viitorul țării. O forță ce a asigurat echilibrul pe scena politică din țară și a înclinat balanța spre dreapta, determinând R.Moldova să se semneze Acordul de Asociere cu UE și să meargă pe calea integrării europene. PDM a fost o echipă puternică și profesionistă și a demonstrat eficiența în guvernare prin fapte și nu prin vorbe. Partidul cu cel mai mare număr de primari și cea de-a doua fracțiune parlamentară, astăzi, cu regret, își pierde de eficiență, importanță și devine practic invizibil, intrând într-o amorțeala din care nu se mai trezește.”

DE CE PĂRĂSESC PARTIDUL

„Evoluțiile din partid și din fracțiunea parlamentară, dezamăgesc oamenii care și-au dat votul pentru PD, dezamăgesc societatea, membrii, prin lipsă de inițiativă, reacție, poziționare. Sunt multe disensiuni în PDM, formațiunea datorează multe societății. PD trebuie să-și asume totul ce se asociază cu guvernarea PD și trebuie să facă deplină claritatea.

PD a realizat multe proiecte bune, dar am făcut și greșeli pe care trebuie să le recunoască. Cel mai recent exemplu, moțiunea simplă împotriva ministrului Ciocoi. PD trebuia să ia o poziție fermă încă de la început și să se expună trabnșant pentru semnarea moțiunii. Noi credem că declarația este una scandaloasă și nu poate trece nesancționată. În schimb, s-au dat tot felul de răspunsuri evazive că se va decide la fracțiune, că nu se dorește să influențeze părerea colegilor și așa mai departe.

COALIȚIA CU SOCIALIȘTII

„Vedem că actuala conducere a partidului preferă crearea unei coaliții de guvernare cu socialiștii, fără a purta măcar o discuție cu celelalte forțe din legislativ, fără ca să dăm șanse unor înțelegeri mai largi pentru a identifica și alte posibile alianțe. Iar modul în care se duc aceste tratative este laș. În loc să recunoască și să-și asume negocierile pe care le au, cu regret, colegii se întâlnesc pe la spate în ședințe secrete cu cei din Partidul Socialiștilor, cu premierul Chicu și cu președintele Dodon. Își strâng mâna, se îmbrățișează își fac fotografii și ne spun că au viziuni și preocupări comune. Apoi a doua zi dimineața, conducerea partidului ne trimite comunicate în care spune că nu face alianță și nu a negociat nimic. De parcă ceea ce am văzut noi ieri seara, câteva ore înainte, nu ar fi adevărat.”

Reacția lui Pavel Filip, ieri seara:
„Sunt convins că aceste zvonuri și tulburări care au apărut în spațiul public au legătură directă cu pașii de reformare a PDM. Aceste discuții au fost pornite după consiliul politic național al PDM, după ce a fost ales biroul executiv și vicepreședinții partidului. Inclusiv dl Sîrbu, care e jurist, trebuie să cunoască că există statutul PDM și organele statutare ale PDM. Nu pot fi acuzații că nu au fost informați. La întrevedere a participat întreaga conducere PDM.”

ÎNTREBĂRI RETORICE

– Este astăzi PD în opoziție sau este la guvernare?
– Dragi colegi din PD, jocul cui îl faceți? În interesul cui acționați? Al cetățenilor, al țării?
– Pe cine acum reprezentanți? Pe cei care v-au votat sau interesele personale prevalează decât cele de partid sau de țară?

PLANURI DE VIITOR

„Grupul nostru va susține plenar propunerea colegilor din blocul ACUM de a vota pentru reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic și ireversibil de integrare europeană. Noi le vom propune colegilor chiar introducerea vectorului european în Constituția RM, un deziderat care nu a fost realizat până la capăt.

În același context, vom urmări îndeaproape procesul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, vom oferi toată susținerea pentru a înfăptui o reformă în justiție, pentru ca să se facă o claritate în toate acuzațiile privind persecuțiile politice, dacă ele au existat.

Pentru ca să fie elucidat cazul privind devalizarea sistemului bancar, precum și altor activități frauduloase despre care tot se discută aprins în societate. Vom milita ca politica de stat împotriva corupției să fie una mult mai determinată și vom veni cu un proiect de lege privind crearea unei Curți de Justiție specialiată pe cazuri de corupție, un tribul anticorupție.

Vom urmări cu atenție activitatea guvernului Chicu, vom susține proiectele menite să creeze condiții normale de trai, de dezvoltare economică, a infrastructurii și de sprijin social și vom critica orice pas greșit sau făcut în detrimentul cetățenilor și a țării.”

CUM SUNT EI PENTRU CĂ AU PLECAT

„Acum vrem să ne adresăm către toți simpatizanții și merii partidului. Și în special către colegii din fracțiune care încă nu sunt gata poate astăzi să ia această decizie. O parte dintre voi sau majoritatea chiar apreciați hotărârea pe care am luat-o, alți poate ar putea să fiți supărați. Vedeți însă cu toții că astăzi lucrurile merg într-o direcție greșită, iar noi avem dorința și curajul să înotăm împotriva valului și să luăm calea corectă în interesul cetățenilor și a țării. Care este mai presus de orice ambiție personală. Noi ani de zile am muncit pentru și am muncit în această echipă. Făcându-ne orice sacrificii personale și suntem să lucrăm în continuare într-o echipă cu toți voi, cei care împărtășiți decizia noastră, cei care vreți să facem politică transparentă în Moldova, pentru istoria de succes a țării noastre. Noi nu am plecat din PD, atunci când am trecut împreună prin cele mai rele momente și chiar cei prezenți astăzi aici au luptat cu înverșunare. Au luptat inclusiv la alegerile locale pentru ca echipa PD să obțină cel mai bun rezultat și să revină încrederea zilei de mâine. Plecăm din echipa PD în momentul practic când partidul a revenit la guvernare. Nu nu trântim ușa partidului și cu siguranță nu este vorba despre vreo răzbunare. Noi rămânem fideli valorilor care ne-au adunat la o masă, în noi veți găsi un partener și nu un adversar. Ne putem așeza orcând la un dialog pentru a construi și face împreună lucruri și proiecte pentru oameni. Plecarea noastră presupune un nou capitol în colaborare. Vedem diferit modul în care trebuie să fie construită clasa politică și cum trebuie guvernată țara. Avem un alt ritm de lucru și suntem mai determinați pentru Moldova, pentru țărișoara noastră și cetățenii ei.

CINE SUNT CEI CARE AU PLECAT

Eleonora Graur este vicepreședinta Partidului Democrat. A fost președinta raionului Rezina. A studiat economia și a activat mai mulți ani ca asistent și lector la Universitatea Agrară. În perioada 2008-2011 a fost şefa de direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului, iar începând cu iulie 2011 până în 2019 îndeplineşte funcţia de preşedinte al raionului Rezina. În aprilie 2018, Moldova Curată scria că o cumnată de a ei, Alexandra Graur, și-ar fi achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. „Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere”, menționa portalul de investigații.

Coincidență sau nu, dar după ce ziarul „Cuvântul” a publicat mai multe investigații despre afacerile și averea familiei Graur, tirajul săptămânalului regional independent a fost serchestrat de către poliția locală.

Grigore Repeșciuc a fost primarul orașului Căușeni până la alegerile parlamentare din 2019. Acesta îl pregătea în perioada ceea pe ginerele său, Nicolae Poznanschi, și el membru PDM, să-i ia locul la Primăria Căușeni, după alegerile locale. Primăria Căușeni a încheiat diferite contracte cu firmele soției și socrului primarului în ultimii doi ani.

Corneliu Padnevici este deputat din 2014. În legislatura precedentă, a fost membrul Comisiei juridice pentru numiri și imunități din Parlament și președintele Organizației Teritoriale din Drochia. A studiat dreptul economic la Universitatea de Stat din Chișinău. În anul 2014, Ziarul de Gardă scria că Padnevici era administratorul firmei ÎCS „Codru” SRL, cea care administrează şi hotelul cu acelaşi nume din centrul Chişinăului. Acest hotel aparţinea liderului PDM, Vlad Plahotniuc, fiind privatizat mai mult decât suspect, printr-o firmă din Cipru, la doar 15% din preţul său real, în 2009.

Vladimir Cebotari este vicepreședinte al Partidului Democrat. A ajuns în Parlament, fiind numărul 8 pe lista formațiunii politice pentru circumscripția națională. Cebotari este fost ministru al Justiției în două guverne. Portalul de investigații Investigații.md scrie că în perioada când era ministru, Cebotari și-a dezvoltat afacerea de familie din domeniul aviației – compania Fly One. Asupra companiei există suspiciuni legate de procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Sergiu Sîrbu este deputat PDM. În vara trecută și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. În trecut, acesta a fost juristul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova unde era și membru (timp de 12 ani). Înainte de asta, Sîrbu a activat în cadrul Aparatului fostului Preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin în calitate de şef adjunct al Serviciului acte ale Președintelui și șef adjunct al Direcției drept și relației publice a Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Potrivit anticorupție.md, Sîrbu a fost, de-a lungul anilor, autor al mai multor proiecte de lege, unele dintre care au fost contestate de opoziţie şi societatea civilă. Alături de alţi deputaţi este autorul controversatului proiect de lege privind liberalizarea capitalului și amnistia fiscală, criticat dur de organismele internaţionale şi societatea civilă, dar şi de opoziţia politică.

Andrian Candu este parlamentar în 3 legislaturi consecutive, începând cu anul 2010, și vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. A fost vicepreședinte și președinte al Parlamentului. A mai deținut funcția de viceprim-ministru și ministru al economiei în Guvernul Leancă. Candu a fost vizat în investigația Rise „Candu – afacerist prin procură”. Potrivit rise, Andrian Candu a făcut afaceri prin procură în paralel cu funcția de deputat. Pe de o parte, din funcția publică reprezenta interesele cetățenilor, iar pe de alta, din umbră, acționa în interesele unui singur cetățean – oligarhul Vlad Plahotniuc, nașul lui de cununie.

Politologul Dionis Cenuşă, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, comentează situația politică a Partidului Democrat din Moldova. Democrații riscă faliment dacă nu previn anticipatele. Totodată, aflarea în opoziție devine lipsită de sens.

https://www.facebook.com/dionis.cenusa/posts/10156965854953133

Președintele Partidului Democrat a anunțat că va ține un briefing de presă astăzi, la ora 19:30. Acesta va putea fi urmărit mai jos:

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.