Cadoul de Crăciun care desparte familii și rupe relații de o viață

Testele ADN sunt la mare căutare în SUA, iar companiile care activează pe piaţă se întrec în oferte promoționale. Mii de oameni curioși să afle mai multe despre originile lor descoperă cu stupoare că părinții care i-au crescut nu sunt părinții lor biologici.

Adevărurile dificile scoase la iveală de testele ADN au devenit subiectul unui documentar realizat de BBC News.

O trusă ADN costă în jur de o sută de dolari. Aceasta constă dintr-o cutie simplă ce poate fi comandată pe internet, care conţine un tub de plastic în care se colectează salivă. Mostra trebuie returnată ulterior prin curier şi, după aproximativ o lună, rezultatele pot fi vizionate online, într-un spaţiu personal, potrivit Agerpres.

Aceste teste compară profilul genetic al unui individ cu o bază de date a populaţiilor din diferite zone ale lumii. Astfel, persoana care a făcut testul va găsi de cele mai multe ori şi o hartă a lumii care indică regiunile de origine ale strămoşilor săi şi procentul de ADN moştenit de la aceştia.

De asemenea, adesea este posibilă şi vizualizarea rutelor de migraţie ale strămoşilor săi.

Catherine St Clair a aflat, la vârsta de 55 de ani, că tatăl ei biologic fusese un bărbat pe care ea nu îl întâlnise niciodată. Însă cum mama ei murise, femeia nu a mai avut de la cine să afle răspunsurile care o măcinau.

La scurt timp, ea a înființat un grup de sprijin pentru persoanele aflate în situații similare cu a sa. Acum, grupul numit DNA NPE (Not Parent Expected) Friends numără peste 4.100 de persoane.

Majoritatea au aflat accidental că sunt rodul unei aventuri, în unele cazuri mamele lor au fost violate și au păstrat secretul, alții au fost adoptați.

Este de ținut cont de faptul că uneori testul ADN poate avea un impact major asupra vieții celui care îl face.

„Testele ADN nu sunt întotdeauna cel mai bun cadou de Crăciun”, este de părere Maarten Larmuseau, cercetător specializat în genealogie genetică la Universitatea KU Leuven din Belgia.

Cercetătorul mai spune că participanţii sunt rareori conştienţi de faptul că rezultatele primite pot fi ”neaşteptate sau sensibile”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.