Blog Victor Bunescu » Pînă unde va merge tancul?

Această postare este doar un pronostic despre cum vor evolua lucrurile în regiune. Ași dori să nu fie așa, dar lecțiile istoriei ar trebui învățate și nicidecum acceptată poziția “aвось пронесет”.

Rusia a pornit mașinăria războiului nu doar pentru Crimeea, pe masa de joc e pusă întreaga istorie și o perioadă mult mai lungă decât aceste câteva luni de conflict. Totul e planificat long-term și iluzia unora că totul se va opri cu doar câteva regiuni anexate este una stupidă. La momentul actual, nimeni nu mai aduce aminte de statului Crimeii, la fel cum peste câteva luni nimeni nu va contesta legalitatea apariției sau chiar anexării regiunilor Donețk și Lugansk, , scrie Victor Bunescu pe blogul său.

Totul va evolua în dependență de reacția Ucrainei și a a Occidentului. Dar după cum se vede și acum, Ucraina a fost trădată și urmează să dispară ca stat în forma sa actuală. Dacă reacția Occidentului va rămâne tot atât de slabă Rusia nu se va opri. Urmează tensiuni cu ulterioare formări a de Republici în Odessa, Harkov, Zaporojie, Jitomir (acestea fiind cele mai probabile, nu și unicele). În cel mai bun caz pentru integritatea teritorială a Ucrainei, ele vor face parte din statul federativ, dar anexarea lor sau formarea unul nou stat la fel e posibilă.

Moldova, cel mai probabil va deveni și ea victima acestui scenariu. O republică federală la Odessa, sau apariția unui nou stat pe teritoriul acestei regiuni implică riscuri majore pentru integritatea Moldovei. Chiar mai mult, forțele armate ale transnistrene ar putea juca un rol important în destabilizarea situației chiar înainte ca pericolul se treacă direct frontiera noastră. E evident faptul că raioanele de sud ale Moldovei vor fi și ele implicate dur în escaladarea conflictului. Și să nu va faceți iluzii ca nu are cine, referendumul care s-a petrecut câteva luni în urmă a avut o susținere mare în rândurile populației găgăuze, fiind coordonată de marea majoritate a aleșilor locali.

Cel mai trist în acest scenariu este faptul că noi nu am învățat nimic din istorie, fix ca și ucrainenii, care au fost jucători activi în același scenariu implementat pe parcursul a mai multor ani in transnistria. Acum când unica noastră prioritate strategică, lipsa graniței directe cu Rusia poate fi anihilată este doar o singură soluție, să fim pregătiți de orice, inclusiv de eliberare. Îmi pare rău să spun, dar tot ce se întâmplă azi în politica moldovenească arată clar că nimeni nu se gândește și nimeni nu analizează cele întâmplate cu noi.

Această postare este pentru PACE.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.