Avalanșă de inițiative din partea premierului Streleț și a PLDM

Inițiativele și propunerile din partea PLDM și a premierului Streleț curg una după alta. Menționăm că imediat după arestul lui Filat, prim-ministrul Valeriu Streleț declară că nu își va da demisia, și a afirmat că după cele întâmplate i s-au dezlegat mâinile.

„Sunt sigur că majoritatea colegilor mei din Guvern o să mă susțină ca să putem adopta decizii. Să fiu sincer, am sentimentul că mi s-au dezlegat mâinile. Am sentimentul că a dispărut acel element de șantaj care a fost creat și în perioada negocierii alianței, și a Guvernului, un fel de aluzii: vezi, fii mai atent, nu o lua așa tare cu Aeroportul”, a menționat Valeriu Streleț.

Astfel, putem remarca o activizare a reprezentanților PLDM care aproape zilnic organizează conferințe și vin cu propuneri.

A doua zi după arestul lui Filat, prim-ministrul Valeriu Streleț a inițiat procedura de demitere a șefului Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru. Streleț anunța că a trimis și un demers în acest sens la președinție. Premierul a mai spus că există suficiente probe că CNA a adoptat o „strategie discreționară și selectivă în procesul de combatere a corupției, soldată cu un randament foarte redus”.

În cadrul unei conferințe de presă de pe 19 octombrie premierul Streleț a făcut alte două anunțuri importante: Guvernul a instituit o comisie de selectare a unei candidaturi pentru funcția de Judecător la Curtea Constituțională și că ar putea fi reziliat contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.
„Avem legea care prevede că judecătorii CC sunt desemnați proporțional de către Președinție, Guvern și Parlament. În prezent avem vacant un mandat pentru funcția de judecător care trebuie să fie desemnat de Guvern. Pentru a evita unele speculații sau încercări de a manipula opinia publică, precum că eventualii candidați reprezintă anumite partide, eu am decis de a crea o comisie de preselecție și încurajez toți specialiștii în drept, care se încadrează în aceste condiții, să aplice”, a declarat Streleț.

Referitor la situația Aeroportului Internațional Chișinău, Streleț anunța că până pe 6 noiembrie vrea un răspuns final, cu privire la corectitudinea concesionării, de la Comisia care a analizat situația de la aeroport.
„Vă anunț că comisia care a analizat situația de la aeroport a finalizat raportul. Decizia este că concesionarul nu și-a îndeplinit pe deplin angajamentele sale. Nu au fost făcute investițiile necesare, dar și capitalul minim al concesionarului pe care trebuie să le aibă la moment este insuficient, conform condițiilor contractuale. O altă încălcare este și evaluarea volumului real al lucrărilor efectuate la aeroport, din cauză că lipsește documentația referitor la aceste lucrări. La fel este un aspect important este și experiența pe care trebuie să o aibă concesionarul, sau compania, aceasta, AviaInvest a apărut nu știu de unde”

Astăzi, 20 octombrie, deja Fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a venit cu o iniţiativă legislativă: „Vrem alegerea preşedintelui RM prin vot direct”. Deputații PLDM, inclusiv și Vlad Filat, din arest, au semnat astăzi un proiect de lege privind amendarea art. 78 din Constituţie, care stabileşte procedura de alegere a şefului statului. Anunţul a fost făcut de deputatul PLDM Tudor Deliu, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Proiectul va fi transmis Curţii Constituţionale pentru avizare. Noi ne vom pronunţa după ce vom primi avizul CC”, a adăugat deputatul.

De asemenea, Tudor Deliu a anunţat că deputaţii PLDM şi-au retras semnăturile de pe proiectul de lege care se referă la micşorarea numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui ţării, de la 61 la 51 de voturi. „Acest proiect nu răspunde doleanţelor cetăţenilor Republicii Moldova”, a subliniat Tudor Deliu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.