Andrian Candu: Cea mai mare provocare pentru autorități este recăpătarea încrederii cetățenilor

Realizările și provocările Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE, precum și evoluțiile contextului intern au fost prezentate luni de președintele Parlamentului Andrian Candu delegației Comitetului Evreiesc American (AJC), condusă de David Harris.  

Andrian Candu s-a referit la agenda politică și parlamentară curentă, precum și la sincronizarea agendelor Parlamentelor și Guvernului în implementarea reformelor prioritare. Potrivit speakerului, prioritățile legislative pentru perioada imediat următoare vizează reformele în domeniile financiar-bancar, justiție, lupta cu corupția, asigurarea securității sistemului energetic, crearea condițiilor atractive pentru mediul de afaceri și a instrumentelor de protecție pentru investitorii străini.

”Integrarea Republicii Moldova în UE nu este un proces ușor, deoarece trebuie să modificăm nu doar legislația, ci și mentalitatea oamenilor. Cea mai mare provocare pentru autorități este recăpătarea încrederii cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a reiterat importanța consolidării dialogului strategic cu SUA, inclusiv pentru a spori numărul de proiecte americane în Republica Moldova.

Totodată, speakerul a subliniat angajamentul Republicii Moldova în promovarea toleranței, nediscriminării și combaterii antisemitismului. Andrian Candu a anunțat că, din 2015, prin hotărârea Parlamentului, 27 ianuarie este declarată zi de comemorare a victimelor Holocaustului, ţara noastră alăturându-se mai multor state care comemorează victimele acestei tragedii.

Comitetul Evreiesc American marchează în acest 110 ani de activitate, fiind printre cele mai influente organizaţii evreieşti americane, care promovează combaterea antisemitismului și fenomenului discriminării, pledează pentru protejarea drepturilor minorităţilor naţionale și are un rol activ în promovarea intereselor Republicii Moldova în Congresul SUA.

candu si evreii americani

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.