Analist politic rus sustine ca Moscova, Ue si Sua concureaza pentru Republica Moldova

Directorul adjunct al Centrului Carnegie din Rusia, analistul politic Dmitrii Trenin, a declarat joi la Chisinau ca politica externa a Federatiei Ruse fata de tarile CSI, inclusiv Moldova are ca scop mentinerea influentei in zona in detrimentul UE si SUA.

Potrivit acestuia, situatia actuala nu este generata de un conflict al Rusiei nemijlocit cu Republica Moldova. Este vorba de o politica concurenta intre cele trei mari puteri pentru o zona de influenta, a sustinut el.

El a mai opinat ca problemele economice actuale dintre R. Moldova si Rusia nu sunt altceva decit mesaje politice ale Kremlinului catre autoritatile moldovenesti. "Prin aceste mesaje conducerea Moldovei este avertizata sa se abtina de la optiuni politice in defavoarea Federatiei Ruse", a precizat Trenin.

Centrul Carnegie de la Moscova a fost infiintat prin Fondul Carnegie pentru Pace in anul 1993. Aceasta organizatie are ca scop studierea problemelor politice interne, externa si din economia Rusiei. in prezent, Centrul Carnegie este prima si unica organizatie de cercetare cu aceasta tematica si de o asemenea importanta stiintifica in Federatia Rusa. Centrul organizeaza seminare, conferinte, dezbateri cu participare internationala.

Dmitrii Trenin se afla in Republica Moldova in perioada 12-17 aprilie la invitatia Asociatiei pentru Politica Externa. Doctor in istorie, Trenin este membru al Institutului International de Cercetari Strategice din Londra, al Asociatiei de Cercetari Internationale din Rusia, expert in cadrul Scolii de Studii Politice din Moscova. El este autorul mai multor carti si publicatii de specialitate. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.