Acordul de Asociere R.Moldova – UE este CONSTITUŢIONAL

Curtea Constituțională a decis joi, 9 octombrie, că Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, semnat la Bruxelles și ratificat ulterior de Parlamentul de la Chișinău, este constituţional.

CC a hotărât, în unanimitate, să respingă sesizarea fracțiunii Partidului Comuniștilor privind controlul constituționalității Acordului de Asociere RM-UE și a declarat constituțională Legea cu privire la ratificarea Acordului de Asociere RM-UE.

Decizia Curţii este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la momentul anunţării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

După pronunţarea deciziei, deputatul comunist Igor Vremea a declarat că prin această hotărâre “Curtea Constituţională şi-a asumat deopotrivă cu coaliţia de la guvernare, consecinţele ce derivă din acest acord”.

Vremea a criticat din nou guvernare pentru „netransparenţa” cu care s-a elaborat, scris şi semnat Acordul de asociere RM-UE, precizând că acesta nu este unul care serveşte “interesului cetăţenilor”.

Moldova.ORG reaminteşte că deputaţii PCRM au depus o sesizarea la 14 iulie 2014 o sesizare la CC privind constituționalitatea Legii privind ratificarea Acordului de Asociere între R. Moldova pe de o parte și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora pe de altă parte.
În sesizare se spunea că Acordul de Asociere pune în pericol fundamentele constituționale cu privire la suveranitatea și independența R. Moldova, statutul de stat unitar, indivizibil și neutru, precum și alte imperative constituționale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.