9 reportaje care îți vor prezenta Chișinăul, așa cum nu l-ai mai văzut

Într-o zi, întreaga echipă Moldova.org s-a întrebat: când a fost atestat pentru prima dată Chișinăul?

Era data de 17 iulie 1436 – o zi despre care prea puțini știm. Este o zi pe lângă care trecem cu nonșalanța potrivită unei rutine, când ne amintim de orașul cândva alb, cu ambuteiaje, primari care dau „jina” pe alții, străzi sparte, lipsa parcărilor și anexe legalizate. Chișinăul este Capitala în care vocea din troleibuz te anunță cu entuziasm că o călătorie cu transportul public te va consta mai puțin de 2 lei dacă vei face zilnic peste 6 asemenea călătorii.

Acesta este Chișinăul căruia îi cântăm. Acesta este orașul pentru care dansăm pe data de 14 octombrie, atunci când marcăm hramul Orașului – o serbare creștin-ortodoxă. Dar noi, echipa Moldova.org, vrem să inspirăm repararea acestei erori. Orașul Chișinău este Capitala unui stat laic și casa a sute de mii de persoane de diferite etnii și confesiuni religioase. Credem că Ziua Orașului Chișinău trebuie să fie o sărbătoare incluzivă, în linie cu istoria și în afara oricărei religii. 

De aceea, timp de câteva săptămâni am scris despre Chișinău. I-am descoperit trecutul, am cunoscut oamenii care au contribuit la dezvoltarea lui și locurile pe care trebuie neapărat să le vizitezi. Vrem să-ți facem poftă să uiți pentru un timp de părțile mai puțin plăcute ale Capitalei și să devii un aventurier dornic să cunoască lucruri noi.  

Dar ca să-ți fie mai ușor să descoperi ceea ce-ți place, facem totalurile campaniei noastre și îți povestim pe scurt despre lucrurile și locurile care ne-au atras atenția:    

1. Cum s-a schimbat Chișinăul pe parcursul unui secol? A fost primul lucru care ne-a interesat. Ne-am plimbat prin centrul Capitalei și-ți arătăm cum s-au schimbat unele dintre cele mai populare locuri ale Chișinăului pe parcursul anilor. Astfel, am aflat că Banca de Stat a devenit Sala cu Orgă, unele monumente au dispărut complet, iar străzile și-au schimbat denumirile de foarte multe ori. 

2. Am fost în partea veche a Chișinăului, ca să-ți facem o excursie pe internet. Hai să ne întâlnim la ora 18:00, după muncă, la intersecția străzilor Albișoara și Pușkin, lângă piatra de temelie a Chișinăului… În acest material îți vom face o excursie virtuală pe ulițele pe care ai trecut, fără să le știi „arborele genealogic”. 

3. Și dacă tot vorbim despre străzi, îți propunem să descoperi istoriile a 15 dintre ele, să vezi cum au fost botezate, redenumite și cum s-au născut aceste denumiri. 

4. Capitala nu ar fi existat fără ei – cei 59 de primari pe care i-a avut pe parcursul anilor. Unii dintre ei au adus schimbarea mult așteptată, iar alții au tot așteptat fără să aducă schimbarea. Opt dintre ei însă, au rămas înscriși în istorie pentru felul în care au plecat din funcție. Mai multe detalii găsești în acest material

5. Nu putem să uităm și despre istoria tragică și rușinoasă a Capitalei, când la finele lunii iulie 1941 a fost înființat ghetoul evreiesc. Atunci, mii de evrei din Chișinău au fost mutați forțat într-un cartier din partea de jos a orașului – transformat într-o închisoare sub cerul liber. 

6. Gălăgioase, zdruncinate, ușor rigide, pline cu oameni și praf, dar suficient de ieftine, anume așa erau călătoriile cu tramvaiele care s-au tot plimbat, zi de zi, pe străzile Chișinăului timp de 72 de ani. Care este istoria lor și ce a rămas din acestea, află aici

7. Ți-e poftă de o ceașcă de cafea aromată și o vorbă bună? Îți propunem să descoperim împreună patru localuri unde se servea cea mai bună cafea în anii `90. Ce zici, accepți invitația? 

8. După asta, putem trece prin câteva curți comune, ca să aflăm cum este viața oamenilor de acolo, ce amintiri împart între ei vecinii și de ce nu s-ar muta niciodată într-un bloc nou cu multe etaje.

9. Te-ai gândit cândva că palmierii pot crește și în Chișinău? Nu, nu este vorba de cei din serele Grădinii Botanice. Cinci palmieri înalți și frumoși se scaldă în razele soarelui care trec prin acoperișul de sticlă al Palatului de Cultură al Feroviarilor. Despre Palat, palmieri, oameni și amintiri, îți povestim în reportajul de aici.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.