3 luni de război în Ucraina. Unde s-a ajuns? Povestim

Au trecut trei luni și o zi de când Rusia a atacat cu rachete teritoriul Ucrainei. Într-o dimineață obișnuită de joi, când toată lumea dormea, înainte să plece la serviciu, la școală sau la grădiniță, în mai multe localități din Ucraina au răsunat exploziile obuzelor, iar de atunci întreaga populație a simțit gustul amar și sângeros al unui război, pe care autoritățile ruse continuă să-l numească „operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare”. 

După 91 de zile de când cuvântul „pace” a prins o nouă conotație aproape tangibilă, la care visăm cu toții, am decis să vedem ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul acestei perioade. 

  • Deteriorările infrastructurii Ucrainei au ajuns la 100 de miliarde de dolari. Din această sumă, 35% este pentru distrugerea clădirilor rezidențiale, 32% – drumuri, 11% – activele întreprinderilor, 7% – aeroporturi civile. 
  • Peste 8.000 de civili au fost uciși sau răniți. Cel puțin asta arată datele prezentate de Organizația Națiunilor Unite. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului notează că cifrele reale ar putea fi mult mai mari, deoarece în multe cazuri informațiile sunt limitate. În special, acest lucru se aplică datelor despre Mariupol, Izyum și Popasna. Cel puțin 232 de copii au murit deja în urma războiului, iar 431 au fost răniți, potrivit Procuraturii Generale ale Ucrainei.
  • Pierderile de militari și de tehnică sunt mari atât de partea rusă, cât și de cea ucraineană. Fiecare parte implicată în război prezintă date despre pierderile suportate de inamic, iar aceste cifre încă nu pot fi verificate. Ucrainenii spun că rușii au pierdut în lupte 29.050 de soldați, 1.285 de tancuri, 3.141 de vehicule blindate de luptă, 599 sisteme ale artileriei, 201 sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS, 204 avioane, 170 de elicoptere, 13 vase/bărci/nave, 2.194 de vehicule, 470 de drone, și 107 rachete de croazieră. La rândul ei, Rusia anunță că a provocat pagube masive forțelor armate ucrainene, notând: 977 de vehicule aeriene fără pilot, 174 de avioane, 125 de elicoptere, 317 sisteme de rachete antiaeriene, 408 sisteme de lansare multiplă de rachete MLRS, 1.622 de sisteme de artilerie de câmp și mortiere și 3.077 de unități de vehicule militare speciale. De asemenea, rușii susțin că au distrus peste 3000 de tancuri, în timp ce autoritățile ucrainene susțin că în total ar fi deținut doar 2.600 astfel de mașini de luptă. Partea rusă, la rândul său susține că peste 23.000 de soldați ucraineni au murit în război.  
  • 20,7% din teritoriul Ucrainei este, în acest moment, ocupat de Federația Rusă. Ceea ce constituie o suprafață de 125.000 km² din cei 603.548 km². Teritoriile temporar necontrolate de autoritățile ucrainene includ: Crimeea, părți din regiunile Donețk, Luhansk, Kharkiv, Herson, Zaporizhia și orașul Sevastopol. Dacă ar fi să calculăm, asta ar reprezenta suprafața ocupată de Republica Moldova (33.846 km²) înmulțită cu patru.  
  • Peste 14 milioane de ucraineni și-au părăsit casele de la începutul războiului, anunță Organizația Națiunilor Unite. Aproximativ 6 milioane au plecat în țările vecine, în timp ce 8 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării. Deși războiul nu s-a terminat, 1,8 milioane de ucraineni totuși au revenit în țară. 
  • Anchetatorii ucraineni au identificat peste 10.700 de crime de război și 600 de suspecți pentru comiterea acestora, anunță Iryna Venediktova, procurora generală a Ucrainei. Iar investigațiile continuă și probele sunt colectate. 

Iar mai jos, lăsăm această cronologie cu cinci evenimente care au devenit memorabile în această perioadă:

Surse foto: Reuters

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.