17.000 de moldoveni si-au redobandit cetatenia romana

In ultimii doi ani, 17.035 cetateni ai R. Moldova care au solicitat redobandirea cetateniei romane, conform legii, au depus juramantul la Ambasada Romaniei de la Chisinau si la consulatele de la Balti si Cahul, arata datele Ministerului de Externe.

Statisticile arata ca in perioada 2008-2010, pe teritoriul Romaniei au depus juramantul de credinta fata de tara 7.458 de persoane, peste 60% dintre acestea (4.599) obtinand certificatul de cetatenie dupa 1 iunie 2009, informeaza un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC), potrivit NewsIn.

In aceeasi perioada, conform datelor furnizate de Ministerul de Externe, 21.253 de persoane au depus juramantul de credinta fata de Romania la sediile ambasadelor sau consulatelor tarii noastre aflate pe teritoriile unor state din Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latina si Statele Unite ale Americii.

Potrivit MAE, la Ambasada Romaniei de la Chisinau si la consulatele tarii noastre de la Balti si Cahul au depus juramantul 17.035 cetateni ai Republicii Moldova, care au solicitat redobandirea cetateniei romane, conform legii.

Oficialii MAE au mai transmis ca in Israel au depus juramantul de credinta fata de Romania 2.688 de persoane, in SUA 255 de persoane, in Germania 237 de persoane, in Franta 197 de persoane.

Inca 304 persoane vor depune juramantul de credinta pentru dobandirea cetateniei romane luni, intr-o ceremonie care va avea loc la sediul Institutului National al Magistraturii, in prezenta presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC), Nicoleta Ecaterina Eucarie.

Conform legii, cetatenia romana se dobandeste la data depunerii juramantului de credinta. Dupa depunerea juramantului, se elibereaza certificatul de cetatenie romana, document care atesta calitatea de cetatean roman.

Presa din Germania, Marea Britanie, Franta si Italia a scris in ultima vreme ca statele Uniunii Europene se vor confrunta cu un aflux de imigranti moldoveni, avand in vedere ca Romania le acorda cetatenie cu usurinta.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat pentru Hotnews.ro ca acuzatiile lansate de publicatiile straine vizeaza sa ascunda realitatea muncii la negru in statele Uniunii Europene.

"Anul acesta Romania a acordat circa 17.000 de cetatenii cetatenilor care si-au pierdut abuziv cetatenia romana. Marea lor majoritate aveau urmatoarea problema: facusera studii in Romania, nu aveau cetatenie romana si nu se puteau angaja legal pe teritoriul Romaniei. Ei lucreaza acum la multinationale, in diverse firme.

Le Figaro si cele doua tabloide britanice confunda ceea ce ei accepta si incearca sa arunce spre cele doua tari un lucru pe care ei il accepta: Republica Moldova are circa 600.000 de cetateni care lucreaza de ani de zile in Marea Britanie, Italia, Spania; cei mai multi dintre ei sunt exploatati la negru", a comentat Basescu, la 13 august, pe marginea acuzatiilor pe care presa straina le face la adresa Romaniei legat de acordarea cetateniei romane moldovenilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.