Connect with us
"
"

Politică

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă în SUA, apoi în alte cinci state, iar sacrificiul său a rezonat cu victimele abuzurilor. Zilele acestea s-au împlinit zece ani de la moartea lui Serghei Magnițki, cel care a scos la iveală scheme de delapidare a 230 milioane de dolari din bugetul Rusiei.

De aproape doi ani, în Republica Moldova se fac încercări de a promova legea Magnițki, inspirată de legea adoptată în 2012 de către Congresul SUA, dar fără succes. Experții spun că în actuala conjunctură politică șansele ca o astfel de lege să fie adoptată sunt nule, însă precizează că aceasta ar putea fi adoptată și în viitor, pentru că nu își va pierde din actualitate încă mulți ani înainte.

PE LUNG

Cine a fost Serghei Magnițki

Avocatul rus Serghei Magnitki a fost șeful departamentului fiscal și audit la compania Firestone Duncan, o firmă care presta servicii juridice, inclusiv pentru Hermitage Capital Management, care potrivit presei ruse în anii 2007-2008 era cel mai mare investitor străin în Rusia și era înfiinţată de americanul William Browder. În 2008, Magnițki a descoperit o schemă de coruptie, în care erau implicați oficiali rusi, prin care au fost delapidați din bugetul Rusiei sute de milioane de dolari. Avocatul susținea la acea vreme că s-a creat o gaură de 230 milioane de dolari în bugetul Rusiei. Potrivit lui, schema ar fi fost pusă la cale de responsabili din Ministerul de Interne, Serviciul Federal de Securitate şi FISC, în detrimentul statului şi al Hermitage Capital.

În pofida celor prezentate, în noiembrie 2008, Serghei Magnițki a fost reținut, fiind suspectat, potrivit autorităților, că ar fi ajutat la evaziunea fiscală a companiei pentru care lucra. 11 luni mai târziu, el a murit într-un izolator din Moscova, la vârsta de 37 de ani. Potrivit versiunii oficiale, moartea a survenit în urma unor probleme de sănătate. Consiliul Consultativ pentru Drepturile Omului a declarat, însă, în 2011, că Magniţki a fost bătut cu cruzime de gardieni, înainte de moartea sa. Cu câteva săptămâni înainte să moară, acesta a scris o serie de scrisori și petitii în care descria cum a fost transferat de mai multe ori în celule cu condiții mizerabile.  În 2013 o instanță din Moscova l-a declarat pe Serghei Magniţki vinovat post mortem (un caz fără precedent în Rusia), în dosarul intentat pentru evaziune fiscală. Moartea lui Magnitki a provocat o dispută între Rusia și SUA pe tema abuzurilor în penitenciar și coruptiei.

Ce este Legea Magnițki și unde funcționează

Legea Magnitki (din engleză Magnitsky Act) a fost adoptată în șase țări. Primele care au adoptat această lege au fost SUA – în 2012, la presiunea reprezentanţilor businessului american, legislaţia fiind îndreptată iniţial împotriva funcţionarilor din Federaţia Rusă, care direct sau indirect au contribuit la moartea lui Serghei Magniţki sau au acoperit schemele de corupţie pe care acesta le-a deconspirat.

În 2016, Congresul SUA a extins „legea Magnițki”, făcând-o globală, adică a început să fie aplicată nu numai împotriva cetățenilor Rusiei implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului, ci și cetățenilor din alte țări. Astfel autorităţile Statelor Unite ale Americii au obţinut un instrument important în lupta cu persoanele care se fac vinovate de corupţie şi încălcarea drepturilor omului, indiferent de naţionalitate.

Ulterior, au fost aprobate legi asemănătoare în Estonia – în 2016, în Canada și Lituania – în 2017, precum și în Letonia – în 2018. În Marea Britanie, prima parte a Magnitsky Act, care viza înghețarea bunurilor celor care, au fost implicați în încălcări grave ale drepturilor omului, a fost adoptată în 2017. Totuși, în 2018, parlamentul britanic a aprobat un proiect de lege ce prevăde sancțiuni și în cazul spălării de bani. Acesta includea și amendamentul Magnițki, o dispoziție similară cu legile adoptate anterior și în celelalte țări.

Principalul mecanism al Global Magnitsky Act constă în interzicerea emiterii vizelor de intrare pentru cetățenii implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului. Interdicția poate fi limitată la cinci ani sau mai mult. A doua măsură –  pe teritoriul acelor țări care aprobă legea Magniţki sunt permise blocarea activelor, bunurilor, conturile bancare ale persoanelor străine implicate în derapajele menționate.

În 2018, proiectul Legii Magnițki a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova

În 2018, reprezentanții societății civile din Moldova au lansat discuții publice, în cadrul cărora au insistat ca în Republica Moldova să fie aplicată „Legea Magnițki”, declarând că un astfel de act normativ este necesar pentru a pedepsi mai aspru persoanele implicate în spălarea banilor, Inițiativa a fost semnată de Transparency International Moldova, IDIS „Viitorul”, comunitatea WatchDog și Centrul pentru Politici şi Reforme. Extertul WatchDog Sergiu Tofilat atenționa atunci că schema deconspirată de avocatul Serghei Magnițki, care ține de furtul a 230 de milioane de dolari din bugetul Federației Ruse, ține nemijlocit și de Republica Moldova. Pentru că, în 2008, când aceste mijloace au fost sustrase din bugetul Federației Ruse, peste 60 de milioane au trecut prin conturile de la Banca de Economii a două companii moldovenești.

La puțin timp după inițiativa ONG-urilor, un grup de deputați din fracțiunea PLDM și câțiva neafiliați au înregistrat, în Parlament, un proiect de lege prin care se propunea interzicerea intrării pe teritoriul țării a persoanelor care se fac vinovate de infracțiuni financiare, spălări de bani și încălcări ale drepturilor omului. Proiectul, numit Legea Magnițki, prevedea modificări la două legi – cea privind regimul străinilor în Republica Moldova și legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Deputatul PLDM Tudor Deliu declara atunci că drept motiv pentru elaborarea și înregistrarea acestui subiect a servit faptul că pe parcursul ultimului deceniu prin sistemul bancar au fost efectuate tranzații suspecte de spălare de bani. „Scopul proiectului de lege este de a crea instrumente legale atât pentru protejarea sistemului financiar bancar autohton de abuzuri, cât și a impune restricții contra persoanelor care comit acte de corupție și violare a drepturilor omului”. Deși a fost înregistrat în Parlament, proiectul așa și nu a ajuns pe agenda discuțiilor.

Legea Magnițki în pachetul de dezoligarhizare al Blocului ACUM

După alegerile parlamentare din februarie 2019, Blocul ACUM a venit cu un pachet de legi pentru dezoligarhizarea statului, cerând tuturor deputaților, cărora le pasă de cetățeni și de Republica Moldova, să-l voteze în primele ședințe ale Parlamentului. Una dintre prevederile acestui pachet includea adoptarea legii Magnițki. La întrebarea de ce ar fi necesară o atare lege, cei de la Blocul ACUM declarau că vor să îmbunătățească nivelul protecției drepturilor omului și să înăsprească  lupta cu spălarea banilor. Proiectul prevedea ca cetățenilor străini implicați în acte grave de corupție sau de încălcare a drepturilor omului să li se impună un regim de sancțiuni. În argumentarea proiectului se arăta că pentru a pedepsi dur implicarea funcționarilor publici și a demnitarilor de stat în cazuri de corupție la nivelul cel mai înalt și pentru a nu permite încălcarea drepturilor omului, trebuie impus un mecanism de sancțiuni, cunoscut în lume drept „Legea Magnitki”.

Totuși, în cadrul negocierilor pentru formarea majorității parlamentare dintre PSRM și Blocul ACUM,  socialiștii au declarat franc că nu vor susține  proiectul Legii Magnițki. Astfel, deputatul de atunci Ion Ceban a declarat la una din conferințe de presă că unele legi înaintate de Blocul ACUM socialiștii sunt gata să le susțină, însă  altele, precum legea Magnițki, nu ar putea fi votată de PSRM. „N-am fi gata să votăm o asemenea lege”, a spus el atunci. Astfel, proiectul a decăzut din nou de pe agenda discuțiilor.

Care sunt șansele adoptării

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a declarat că formațiunea sa o să încerce să repună din nou proiectul legii Magnițki pe agenda de discuții. El a recunoscut că deocamdată nu se știe în ce condiții va avea loc acest lucru, dar că legea este foarte actuală, iar derapajele împotriva democrației și dreptului omului trebuie sancționate.

Politologul Victor Juc se arată însă sceptic că o atare inițiativă va fi adoptată: Șansele sunt zero. Aceasta pentru că afectează interesele partidului de guvernământ .

„Nu are șanse această inițiativă, pentru că afectează interesele unui partid de guvernământ. Și nu este întâmplător că în cadrul fostei majortități parlamentare această chestiune nu a fost abordată”.

Mai mult, expertul chiar se întreabă dacă ar mai fi binevenită o astfel de inițiativă în viitor,  pentru că evenimentele pe plan extern decurg foarte rapid. „Adoptarea unui astfel proiect poate ar fi mai mult o satisfacție morală pentru cei care se consideră nedreptățiți”, a precizat Victor Juc.

Expertul WatchDog Sergiu Tofilat se arată și el sceptic că proiectul Legii Magnițki ar putea fi în curând adoptat, pentru că, potrivit lui,  cei care se află acum la guvernare nu au niciun interes să curățe sistemul de corupție. Dar chiar dacă un asemenea instrument ar fi aprobat, el din păcate nu va fi folosit până când nu „vom avea oameni decenți și responsabili în organele de stat” .

„Să luăm cazul cu miliardul furat, legislația  necesară există, dar nu s-a mișcat niciun deget. Deci, până nu vom avea oameni decenți și responsabili în sistem poți să aprobi toate legile din lume și nu o să fie aplicate. Astfel, deocamdată întrebarea aceasta rămâne suspendată”.

Totuși, expertul consideră că în cazul în care proiectul va fi adoptat mai târziu, acesta va rămâne actual: corupția nu o să dispară peste un an sau doi.

„Legea Magnițki,  Global Magnițki Act, dacă vor fi aprobate în Moldova, targhetează nu cetățenii noștri, ci pe cei străini, iar statul trebuie să aibă instrumentarul necesar pentru a se proteja de astfel de cetățeni”, a menționat expertul.

În final, Sergiu Tofilat a opinat că Legea Magnițki, care vine să pedepsească pe cei care au furat 230 milioane de dolari din bugetul Rusiei și l-au omorât pe Serghei Magnițki, este una pro-rusă, sugerând că ar trebuie să fie sprijinită de PSRM, care este unul pro-rus. „În principiu, legea este una pro-rusă pentru că ea pedepsește pe cei care au furat din bugetul Rusiei. Doar că pro-rus înseamnă în beneficiul poporului, și nu în beneficiul celor de la Kremlin. Acestea sunt două chestii diferite”, a adăugat expertul.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Justiție

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea acestuia a luat prin surprindere, societatea aflând despre ieșirea fostului oficial din penitenciar datorită aplicațiilor de mesagerie. Subiectul a ținut cap de afiș în presa națională.

Imediat după aceasta, actuala guvernare a declarat că decizia de eliberare condiționată poartă caracter ilegal, aducând acuzații în adresa reprezentanților fostului Guvern Maia Sandu. Cei din urmă spus la rândul lor că „justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare”. Unii analiști politici susțin că decizia ar putea avea conotații politice și că ar putea fi o metodă de a distorsiona atenția publicului de la ceea ce face sau nu face guvernarea condusă de socialiști. La rândul său, fostul premier declară că la baza eliberării sale a stat legea. iar toată procedura s-a desfășurat pe perioada a trei guverne.

PE LUNG

Eliberarea neașteptată a lui Vlad Filat „trădată” de tehnologiile informaționale

În după amiaza zilei de 3 decembrie, societatea a fost luată prin surprindere cu anunțul privind eliberarea condiționată a fostului premier Vlad Filat. Interesant este faptul că presa, care aproape în toate cazurile era anterior informată despre evoluțiile dosarului lui Vlad Filat de către avocații acestuia,  de această dată, a aflat ce se întâmplă datorită tehnologiilor informaționale. Aceasta după ce mai multe persoane au primit notificări că el a devenit, din nou, activ pe aplicațiile Signal, Viber și Telegram. Contactați de presă, avocații fostului premier au confirmat eliberarea acestuia, fără a oferi însă alte detalii. Aceștia au declarat că Vlad Filat va ieși singur în fața presei și va face declarațiile respective.

Ulterior, presa a stabilit că la baza deciziei Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, de a-l elibera din detenție înainte de termen pe fostul premier Vlad Filat au stat două încheieri judecătorești anterioare prin care lui Filat i-a fost redus termenul de privațiune de libertate pentru condiții de detenție inumane. Prima hotărâre a fost emisă la 30 iulie 2019, prin care termenul i-a fost redus cu 682 de zile, și alta, pe 28 octombrie 2019, prin care termenul a fost redus cu alte 27 de zile. În total, termenul a fost redus cu 709 zile.

De notat că fostul premier a fost eliberat condiționat prin decizia judecătorului Victor Rațoi, potrivit informației plasate pe site-ul Judecătoriei Chișinău. Același judecător, în octombrie 2015, a dispus arestul lui Filat, după ce fostul premier a fost încătușat în sala Parlamentului.

De ce a fost eliberat Vlad Filat

Avocatul Ion Vîzdoaga a precizat pentru TV8 că eliberarea condiționată a fostului premier a fost posibilă datorită deciziilor CtEDO și legilor moldovene care prevăd reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste și permit punerea în libertate a deținuților după ispășirea a 2/3 din pedeapsă. „Filat a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare. Două treimi din pedeapsă înseamnă șase ani. Acum el a împlinit patru ani. S-a calculat un an pentru doi, pentru că a fost deținut în Penitenciarul nr. 13, în condiții inumane”, a spus avocatul Ion Vîzdoaga.

La câteva ore după anunțul privind eliberarea lui Vlad Filat, actualul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi a susținut un briefing în care a declarat că Ministerul Justiției nu a fost informat despre existența unui demers din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor privind eliberarea înainte de termen a lui Vlad Filat. El a mai spus că decizia de eliberare a lui Vlad Filat trezește mai multe suspiciuni, pentru că demersul ANP a fost expediat în instantă pe 12 noiembrie, ziua în care a căzut Guvernul Sandu. Pe 4 decembrie, tot ministrul Nagacevschi a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că va opera unele demisii la Administrația de Stat a Penitenciarilor. „Anumite cadre urmează a fi înlocuite pentru că nu se isprăvesc cu sarcinile. ANP și în genere penitenciarele sunt conduse de interimari și lucrurile degradează”, a menționat oficialul.

Totodată, Fadei Nagacevschi s-a arătat sceptic asupra faptului cum a fost calculat termenul de 2/3 din din pedeapsa fostului premier. El a atenționat că Vlad a fost condamnat la 9 ani de pușcărie, dar a fost deținut circa 4 ani. „Aici e o matematică simplă. 4 ani, 9 ani. Nu știm cum s-a ajuns la 2/3. Asta este prima întrebare pe care noi o vom clarifica”.

Pe de altă parte, fosta ministră a Justiției Olesea Stamate a precizat că nu a știut despre demersul de eliberare condiţionată a lui Vlad Filat, depus de administraţia Penitenciarului 13.  „Asemenea demersuri sunt semnate de administraţia penitenciarului în care este deţinută persoana şi nu de reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a spus Olesea Stamate.

Cazul trezește dispute politice

„Există suspiciuni că încheierea judecătorească prin care Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție) poartă un caracter ilegal”, a declarat Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate, sugerând că aceasta ar putea fi anulată.

Șeful statului a menționat că a cerut suplimentar să fie informat despre eliberarea lui Filat din detenție. „Din ceea ce avem la acestă etapă este ca eliberarea lui a fost pregătită de fosta guvernare”, a adăugat președintele Dodon. Potrivit lui, eliberarea lui Vlad Filat a fost iniţiată de către o instituție subordonată Ministerului Justiţiei, în ziua în care a plecat Guvernul Sandu, în baza unei decizii unanime a unei Comisii formate din 11 membri. Comisia care se afla în subordinea ministerului Justiţiei.

Pe de altă parte, fosta prim-ministră Maia Sandu a declarat într-un mesaj pe Facebook că „justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare.” „Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea „vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din Republica Moldova”,a menționat fosta prim-ministră.

Potrivit acesteia, acuzațiile lui Dodon în adresa echipei sale sunt aberante, iar complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, „este o făcătură grosolană”. „Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții”. a mai spus Maia Sandu.

Ce declară analiștii politici

Expertul Dionis Cenușă menționează că eliberarea condiționată a lui Vlad Filat creează multă polemică. „De ce acum? De ce înainte de termen? Cui îi este de folos?”. El a arătat că acest eveniment poate avea impact de ordin politic, arătând trei factori în acest sens.

Astfel, potrivit lui, socialiștii deja au lansat suspiciuni despre presupusa implicare a Guvernului Maiei Sandu, deși nu există nicio probă în acest sens. Dacă mesajul socialiștilor va prinde rădăcini, atunci acesta poate compromite mesajul anti-oligarhic al opoziției ACUM, susține el.

Un alt factor ar fi că aflarea lui Filat în libertate va distorsiona atenția publicului de la ceea (nu) face guvernarea sub conducerea socialiștilor. Iar în al treilea rând, revenirea lui Filat în viața publică poate servi pentru scopuri de manipulare, făcând conexiuni între Vlad Filat și Maia Sandu, ca parte din pregătirile pentru anul electoral 2020. „Dacă Filat revine și în viața politică, atunci animozitățile cu reprezentații ACUM vor apărea, deoarece cei din urma vor încerca să se îndepărteze”, a menționat expertul.

Expertul Ion Tăbărță susține că fosta guvernare, cât și actuala au frica de a-și face o imagine proastă și de a prejudicia imaginea politicii în general, după eliberarea lui Filat. „Actuala guvernare, dar și precedenta guvernare, se teme să nu acumuleze bile negre în legătură cu această eliberare. Această condamnare a fostului prim-ministru, indiferent cum a avut ea loc, cu încălcarea procedurilor sau netransparent, dar a fost acel „sânge” așteptat în societate față de clasa politicului care s-a făcut vinovată de mai multe delapidări economice financiare, și aici ne referim la furtul miliardului”, a declarat pentru Deschide.md Ion Tăbîrță.

Vlad Filat: Eliberarea mea are la bază legea

Fostul premier a declarat că toată procedura de eliberare condiționată a sa s-a produs pe perioada a trei guverne, iar încercarea de a scoate în evidență data de 12 noiembrie, atunci când a fost demis Guvernul Maia sandu, este doar o speculație. El a precizat că „încercarea de a sugera că această decizie are legătură cu Guvernul Sandu nu are nimic comun, pur și simplu a fost o coincidență. Am început acțiunea încă aprilie 2019, când premier era Pavel Filip și la guvernarea erau democrații și s-a finalizat ieri, când în fruntea guvernului se află Ion Chicu”.

În cadrul unei conferințe de presă, Vlad Filat a explicat că personal a depus cererea către administrația Penitenciarului nr. 13 pentru eliberarea condiționată. Cererea a fost examinată. În urma examinării de către comisia Penitenciarului, în mod unanim, a fost acceptată cererea sa, iar pe 12 noiembrie demersul a fost transmis în Judecată. „12 noiembrie nu pentru că e ziua când a căzut Guvernul Sandu, dar pentru că era penultima zi, când putea fi depus demersul”, a ținut să precizeze fostul premier.

Avocatul Viorel Berliba a precizat că instanța de judecată a admis demersul Penitenciarului nr.13 de a-l elibera pe Vlad Filat pe 3 decembrie 2019, după ce acela a executat 2/3 din pedeapsa stabilită. Aceasta în condițiile în care în urma încheierilor Judecătoriei Centru din 30 iulie 2019 şi din 28 octombrie 2019 i-a fost redusă pedeapsa cu 709 zile, „adică doi ani fără 23 de zile”. „Menționez de ce 2/3. Pe de o parte, la data de 15 octombrie 2019, Vlad Filat a executat 4 ani de închisoare, prin încheierile din 30 iulie 2019 şi din 28 octombrie 2019 i-a fost redusă pedeapsa cu 709 zile. Dacă adunați la 15 octombrie 23 de zile se obţine data de 6 noiembrie 2019, adică termen de 2/3”, a spus avocatul.

Vlad Filat a reiterat că eliberarea sa are la bază legea. „Acum este o luptă: Cine l-a eliberat pe Vlad Filat. Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon. Eliberarea mea are la bază Legea. Eu am spus mai înainte că nu voi accepta nici un demers politic, ca să fiu grațiat. Nu am stat patru ani în pușcărie pentru ca cineva să mă arate cu degetul că am făcut anumite jocuri. Nu am fugit din țară. M-am conformat legii și mi-am ispășit pedeapsa în liniște”, a spus fostul premier.

Potrivit lui, după eliberarea sa cel mai insistent sfat al unor „prietenilor de-ai săi” a fost să plece cât mai repede din țară. „Întrebarea este de ce mi se transmite atât de insistent acest mesaj”, a întrebat retoric fostul premier. În cadrul conferinței, el a mai spus că nu este interesat de a reveni în politică. În primul rând, este interesat „de recuperarea daunei pe care am provocat-o unor oameni”. Vlad Filat a lăsat să se înțeleagă că în viitor va activa în sectorul privat, însă asta nu înseamnă că nu va comunica cu oamenii politici.

Citește mai departe

Politică

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din închisoare. Aceasta după ce avocații fostului premier au cerut liberarea condiționată înainte de termen în baza articolului 91 din Codul Penal. Astăzi, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis o încheiere în acest sens. Vlad Filat a fost condamnat, pe 27 iunie 2016, la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Subiectul a stârnit mai multe comentarii pe rețelele de socializare. Am adunat câteva opinii de-ale cetățenilor publicate pe Facebook. Unii fac haz de necaz, alții se bucură, iar o altă parte critică eliberarea fostului premier.

PE LUNG

Precizăm că pedeapsa cu nouă ani de închisoare pe numele fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 de zile. La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vlad Filat a fost deținut în „condiții inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea.

Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Citește mai departe

Cultură

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

Publicat

pe

PE SCURT

S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori, atitudinea față de evoluțiile politice „fulgerătoare și primejdioase” care se-ntâmplă în ultimul timp în Republica Moldova.

Autorii au adus în discuție, subtil prin poezii, armata rusă, alianța politică de astă-vară dintre blocul ACUM și PSRM, căderea Guvernului Sandu, „limba moldovenească” și altele.

PE LUNG

Ieri seara, 27 noiembrie, a avut loc evenimentul „Poezie Politică”. Gazda serii, poeta Irina Nechit, a menționat că evenimentul este o reacție a societății la evoluțiile politice „fulgerătoare și primejdioase” din Republica Moldova.

Moni Stănilă a ținut să vorbească „armata rusă care nu va pleca nici din Moldova, nici din Ucraina și niciodată”. Fragment din poezia scrisă recent de Moni Stănilă:

Roșu

Cuvântul cheie al serii a fost „roșu”. Poetul Arcadie Suceveanu a vorbit despre cum poeții au trebuit să se implice cu poezia în realitate. „Nu poți să stai deoparte atunci când se întâmplă ceva în casa ta, în comunitatea ta”.

Suceveanu a amintit de poezia „Noua Danemarcă”. „Nu, Noua Danemarcă e mai Danemarcă decât vechea Danemarcă, vizând realitățile de astăzi, degradante, urâte, terifiante, teribile, triste. Este o poezie care exprimă starea socială în care a ajuns acest fragment de pământ și popor, starea istorică a noastră”.

De asemenea, poetul a ținut să citească poezia „Mărul îndrăgostit de vierme”. „Este firesc ca viermele să se îndrăgostească de măr. Dar este o anomalie, este terifiant, infernal, este contrar oricărei logici normale ca mărul să se îndrăgostească de vierme. Și asta se întâmplă cu noi. Noi astăzi trăim anume aceste stări sociale, politice, istorice.

Mărul îndrăgostit de vierme

În mărul roșu doarme viermele alb.
În mărul alb doarme viermele roșu.
Încă de la naștere viermele alb s-a îndrăgostit de mărul roșu,
Fapt ce mi se pare aproape normal.

La fel și viermele roșu, încă din prima zi, s-a îndrăgostit, numaidecât, de mărul alb,
Ceea ce, de asemenea, mi se pare cât se pare de firesc.

Farmecul inedit al acestei duci povești de sfârșit de mileniu este că
Într-o zi mărul roșu se pomeni și el îndrăgostit de viermele alb
După cum mărul alb se văzu îndrăgostit de și el de viermele roșu.

Întâmplare ce ne face să ne gândim la armonia contrariilor în natură.
Concordia Discors.

Poetul Vitalie Șega a citit două poezii, care-i vizează, direct, pe politicienii din Republica Moldova: Andrei Năstase, Ion Ceban, Igor Dodon, Maia Sandu. Citiți două fragmente din două poezii semnate de Vitalie Șega.

Seara a adunat câteva zeci de spectatori, tot cu poeți. Scaunele scârțiau atunci când răsfoiau poeziile în cărți și carnete sau când se ridicau pentru a recita poezii.

În contextul ultimelor știri legate de „limba moldovenească”, Emilian Galaicu-Păun, a citit următorul amendament:

Amendament la Articolul 13 al Constituţiei Republicii Moldova:

Cum ai/ liiiinge/ de bună/ voie la/ – 20 C/ şinele/ de cale/ ferată/ în urma/ trenului/ care ţi-a/ deportat/ neamu-n/ Siberia,/ iată ce/ vrea să/ spună/ a vorbi/ limba/ moldovenească!

A mai citit o scurtă poezie de Rolf Bossert:

Mică publicitate

Caut câine cu două boturi
Să poată și lătra când mușcă.

„Bilingvismul armonios” și „câinele cu două boturi” au animat seara. Totuși, poeții au declarat că realitatea nu s-a schimbat în ultimii 30 de ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură2 ore în urmă

2 cărți mai mult sau mai puțin fericite

Mă fascinează inteligența emoțională. Ador oamenii empatici. Scriu cu drag despre emoție ca parte inerentă a dezvoltării Sinelui. Dar tot...

Lifestyle3 ore în urmă

Cine sunt milenialii și cât costă fericirea lor

PE SCURT Milenialii sau reprezentanții generației Y, așa cum li se mai spune, sunt cei născuți între anii 1981 și...

Economie21 de ore în urmă

Cât costă chiria în 4 orașe mari din Republica Moldova

PE SCURT Prețul chiriilor în Republica Moldova diferă în funcție de orașe și locuințe. Un lucru este clar – în...

Divertisment23 de ore în urmă

Cea mai feerică petrecere de Crăciun se dă la Castel Mimi. Vino să asculți orchestra lui Cristofor Aldea-Teodorovici

„A fost odată la Castel” este genericul unui șir de evenimente care se vor desfășura la Castel Mimi în perioada...

Social23 de ore în urmă

Un test internațional spune că avem elevi slabi. Unde greșim

PE SCURT 43 la sută dintre elevii de 15 ani din Republica Moldova nu înțeleg ce citesc și nu ating...

CulturăO zi în urmă

Zece scriitoare premiate internațional recomandă cărțile preferate în 2019

PE SCURT De la povești și romane de dragoste la memorii și romane inovatoare. Scriitori și scriitoare câștigători și candidați...

SănătateO zi în urmă

Ateliere, dansuri și filme. Ce își doresc persoanele cu dizabilități din R. Moldova

PE SCURT Cele 50 de beneficiare ale Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți spun că...

Advertisement

Politică

Justiție3 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică4 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

CulturăO săptămână în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

PoliticăO săptămână în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică2 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031