Сând vor fi numiţi şi cine vor fi ambasadorii R. Moldova (video)

Ministerul Afacerilor Externe si Integrării Europene aşteaptă, ca preşedinţia să accepte lista cu numele potenţialilor ambasadori. Şeful diplomaţiei moldoveneşti, Iurie Leancă a declarat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că numirea ambasadorilor este un obiectiv primordial asumat de Alianţa pentru Integrare Europeană, încă de la învestirea guvernului Filat acum o jumătate de an. Iurie Leanca susţine că, Ministerul de Externe şi-a onorat angajamentul cu privire la numirea ambasadorilor. Guvernul, la rândul său, a aprobat lista nominală. Însă fără punctul de vedere al preşedinţiei, procedura de învestire nu poate începe.

Criteriile în selectarea candidaţilor la funcţia de ambasadori sunt multiple. Experienţa profesională constituie o calitate indispensabila pentru pretendenţi. Este deosebit de importanta în susţinerea intereselor Republicii Moldova peste hotare, lucru, pentru care se tergiversează decizia preşedinţiei.  

„Mă bucură că un element din felul cum funcționează serviciul diplomatic a devenit un subiect de interes național, ceea ce înseamnă că există o înțelegere clară a importanței politicii externe. Totuși, trebuie să înțelegem că numirea ambasadorilor nu este un obiectiv în sine, ci o parte dintr-un proces destul de complex, care îl realizăm după un purgatoriu de 8 ani al guvernării comuniste, când cei mai buni au fost nevoiți sau forțați să plece. În plus, există o serie întreagă de impedimente, inclusiv de ordin juridic, c are nu-ți permite să te debarasezi în timp util de toți cei incompetenți”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, în ediție de miercuri a emisiunii „Chestiunea Zilei” la Jurnal TV.

Ministrul Afacerilor Externe a recunoscut că există o întârziere în ceea ce privește numirea noilor ambasadori. Acest proces pornește cu identificarea potențialilor șefi de misiuni diplomatice de către Ministerul Afacerilor Externe. Lista acestora este ulterior înaintată spre aprobare Guvernului, ca, în final, președintele țării să investească noii ambasadori. „Așteptăm președinția să se expună”, a spus Leancă.

Chiar dacă în prezent lipsa ambasadorilor nu se observă, iar diplomația moldovenească funcționează bine, lucrurile ar trebui să se schimbe cât de curând, consideră analistul politic Victor Chirilă. „Mesajele diplomației noastre sunt coerente, iar politica externă este remarcată pozitiv de partenerii noștri. Deocamdată lipsa ambasadorilor nu este un lucru sensibil. Dar, pe măsură ce acest lucru va continua, vor apare mai multe întrebări, și nu neapărat asupra calității diplomației moldovenești, ci asupra deciziilor luate de Alianță, vizavi de criteriile de selectare și nominalizare a acestora”, spune Chirilă.

Referindu-se la criteriile de selectare a noilor ambasadori, ministrul Leancă a spus că din start a fost exclusă algoritmizarea politică. „E o decizie de principiu. Toți membrii Alianței am convenit ca selecția ambasadorilor să se facă doar pe criterii profesionale. Sugestii – da, primesc zilnic, și nu doar în ceea ce privește numirea noilor ambasadori. Trebuie să ai o capacitate de rezistență enormă ca să poți spune „nu”. Există legi și norme europene. În 6 luni de zile am angajat o singură persoană, secretara mea. Iar concedierile care au fost efectuate s-au făcut în urma testării angajaților de către o comisie de experți. Alții – au plecat dând dovadă de bun simț”, spune Leancă.

O serie întreagă de ambasadori au fost lăsați în funcție, deoarece trebuia să fie asigurată continuitatea misiunilor diplomatice și după ce a venit la guvernare Alianța. „Toți acești ambasadori vor fi trerași în perspectivă nu prea îndepărtată”, a menționat Leancă.

Ministrul Afacerilor Externe este încrezut că vom avea ambasadori noi până la alegerile anticipate. „Sunt încrezut că acest proces va fi foarte rapid. Președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu, a declarat în public că acest lucru va fi rezolvat imediat după Paște”.

Victor Chirilă a specificat că selecția ambasadorilor pe criterii profesionale va contribui la eficiența Ministerului Afacerilor Externe. „Cu mici excepții, am o părere foarte proastă față de mulți ambasadori de până acum, care făceau o politică internă, și nu externă, ceea ce afecta mult imaginea diplomației moldovenești”, spune Chirilă.

Iurie Leancă e încrezut că în iunie consulatele române de la Cahul și Bălți vor fi operaționale. „Noi am propus crearea unui consulat român la Ungheni, deoarece acesta este un oraș mare care se află în totalitate în zona de frontieră, unde fiecare locuitor poate beneficia de acordul de mic trafic la frontieră. Acest subiect este discutat în prezent cu autoritățile de la București”, a specificat Leancă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.