Vladimir Voronin dezvăluie: Lui Dorin Drăguţanu i s-a propus demisia de onoare

„La şedinţa cu uşile închise ale Parlamentului, unde s-a discutat situaţia de la cele trei bănci aflate sub administrare specială, guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu i s-a propus demisia de onoare. Dar el refuzat-o sau se mai gândeşte”, a dezvăluit preşedintele PCRM Vladimir Voronin astăzi la o conferinţă de presă.

Totodată, liderul comuniştilor a menţionat că, în opinia sa, responsabili pentru situaţia celor trei bănci şi de pe piaţa valutară se fac toţi cei cinci membri ai consiliului de administrare al BNM.

„Viceguvernatorul BNM Emma Tăbârţă a fost demisă corect, pentru că, din cei cinci membri ai consiliului de administrare, ea era responsabilă pentru activitatea băncilor. Dar cel mai corect ar fi să fie demişi, sau mai bine zis fugăriţi, toţi cei cinci membri”, a menţionat Vladimir Voronin.

Politicianul a precizat că demiterea concomitentă a mai multor membri ai acestui consiliu nu este posibilă, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, BNM nu poate adopta decizii dacă în consiliul de administrare sunt mai puţini de patru membri.

„Mai trece vreo trei luni, după demiterea Emmei Tăbârţă, şi conform legii, putem să ne apucăm de ceilalţi. Mai vedem ce decide Procuratura, SIS, CNA, pentru că pe aceste cazuri au descise 22 de dosare penale”, a adăugat Vladimir Voronin.

La aceeaşi conferinţă, liderul PCRM a recunoscut că fracţiunea sa inițial nu ar fi susţinut demiterea lui Artur Gherman, preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). „Noi nu am fi susţinut demiterea lui, deşi el a spus o frază care ne-a uimit- că instituţia pe care o nu are regulament de activitate. L-am întrebat : Unde ai fost tu trei ani de când eşti acolo, dacă nu există regulament?”, a relatat Vladimir Voronin.

Reamintim că după şedinţă cu uşile închise a Parlamentului din 25 martie, presa a fost anunţată că viceguvernatorul Băncii Naţionale, Emma Tăbârţă, va fi demisă din funcţie, de rând cu preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, ei fiind declaraţi responsabili „de gestionarea proastă, cu consecinţe atât de grave pentru sector”.

De notat că acum mai bine de o lună, Parlamentul a instituit o comisie de anchetă pentru a investiga fluctuaţiile valutare din ultimele luni, dar şi situaţia financiară în care s-a pomenit Banca de Economii, cea Socială şi Unibank. Asta după ce, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, BNM a introdus administrare specială la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, declarând că între aceste bănci au avut loc tranzacţii dubioase care ar fi adus instituţiile financiare în prag de faliment.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.