Connect with us

Politică

Va fi creată Asambleea parlamentară Moldova, Georgia și Ucraina

Publicat

pe

Președintele Parlamentului Andrian Candu participă la cea de-a doua conferință interparlamentară de nivel înalt Georgia, Moldova și Ucraina: Consolidarea componentei interparlamentare a cooperării regionale și în domeniul securității, prin dezvoltarea colaborării cu UE și NATO, care se desfășoară la Kiev, în perioada 8-10 iunie.

La această reuniune va fi semnat un document care va crea Asambleea parlamentară Moldova, Georgia și Ucraina. Mandatul pentru semnarea documentului a fost acordat lui Andrian Candu printr-o decizie a Biroului permanent.

Președintele Parlamentului este însoțit în această vizită de președinta comisiei politică externă și integrare europeană Violeta Ivanov și de către președintele grupului de prietenie cu Ucraina, Eugeniu Nichiforciuc.

Prima conferință interparlamentară de nivel înalt Moldova, Georgia și Ucraina a avut loc la 2 martie la Chișinău, când cei trei președinți de Parlamente s-au angajat să-și  unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Conferința de la Chișinău a fost organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic și a pus în dezbatere probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și creșterea economică stabilă și statul de drept în regiune. Evenimentul a adunat circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Primarul de Băcioi cere mai multor ambasade și organizații internaționale azil politic pentru familia sa// VIDEO

Publicat

pe

De către

Primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari, a solicitat mai multor ambasade și organizații internaționale azil politic pentru familia sa, declarând că este supus persecuțiilor din partea Partidul Democrat și, în particular, din partea deputatului democrat Constantin Țuțu.

Totodată, el a precizat astăzi la o conferință de presă că nu are de gând să renunțe la mandatul de primar al comunei, unde a fost ales cu peste 50 la sută din voturile consătenilor.

Astfel, Vitalie Șalari a menționat că acest conflict a început încă în 2011, când a fost ales primar și a descoperit mai multe ilegalități privind atribuirea a sute de terenuri.

Potrivit lui, acestea ar fi fost făcute cu implicarea secretarei consiliului local, Raisa Stoica.  Deși după sesizările primarului către organele de drept, Raisa Stoica a fost suspendată din funcție, ulterior ea a aderat la PDM „pentru a avea protecție și achitată în acest dosar”.

Șalari a spus că Raisa Stoica a fost restabilită în funcția de secretară al Consiliului Primăriei comunei Băcioi, după ce acum membrii Consiliului s-ar fi convocat ilegal, iar reprezentanții locali ai PDM, PSRM și alți care „au fost duși în eroare”, au luat decizia de a o restabili în funcție.

Acesta a spus că în în localitate este o situație încordată și permanent se așteaptă la diferite acțiuni banditești din partea deputatului Constantin Țuțu, care este originar din această localitate și  „care stă în spate și dirijează aceste acțiuni”.

Pentru a avea presiune asupra mea, am avut o întâlnire cu deputatul Constantin Țuțu, unde mi s-a cerut funcția de secretar și viceprimar al comunei Băcioi. I-am refuzat categoric și chiar am încercat să avem o abordare mai corectă, dar s-a demonstrat că interesul lor este să pună pe putere și nu de a aduce bunăstare locuitorilor Băcioi, a spus Vitalie Șalari.

Primarul a mai spus că organele de drept i-ar fi intentat dosare penale, „la comanda” deputatului democrat Constantin Țuțu. De asemenea, el a spus că a fost intimidat și chiar că ar fi fost amenințat cu lichidare fizică.

Deputatul Constantin Țuțu deocamdată nu a comentat acuzațiile primarului, însă purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, a declarat pentru Deschide.md că primarul de Băcioi, Vialie Șalari are tot dreptul la declarații politice, iar ceea ce ține de acuzațiile aduse PDM, Gămurari spune că nu sunt „probate”.

„Referitor la declarațiile domnului Șalari, aceasta este poziția dumnealui. În mare parte, nu le-aș comenta, deoarece el vorbește despre existența unor dosare pe care le cataloghează drept fabricate de către partidul care este la guvernare. Aș putea spune că declarațiile respective nu sunt probate. Urmează ca organele de drept să se expună. Prezumția nevinovăției se aplică și față de dumnealui”, a spus pentru Deschide.md Vitalie Gămurari.

Vitalie Șalari a câștigat Primăria Băcioi pe listele Partidului Liberal, iar ulterior a aderat la Partidul Unității Naționale.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu îl acționează în judecată pe Ilan Șor: Îi este frică. Trebuie să-i fie frică

Publicat

pe

De către

Președinta PAS Maia Sandu a anunțat astăzi că îl va acționa în judecată pe primarul de Orhei Ilan Șor pentru defăimare. Aceasta după ce ieri Ilan Șor a declarat că atunci când liderul PAS era ministru al Educației, primea în plic de la fostul premier, Vlad Filat, ca un supliment la salariu.

Maia Sandu a declarat că este cu banii la vedere și că poate să justifice proveniența legală a veniturilor și cheltuielilor până la ultimul bănuț.

Totodată, lidera PAS a menționat că anume cheltuielile primarului de Orhei nu sunt făcute publice, dar pot fi văzute cu ochiul liber: vacanțe scumpe (închiriere de hoteluri private și iahturi în Nice și Maldive), avioane și mașini de lux, concerte cu staruri naționale și internaționale, magazine sociale peste tot în țară, publicitate stradală la tot colțul, bani plătiți oamenilor sărăciți tot de ei pentru a-i aduce în stradă ca să ceară protejarea hoților de justiție și multe altele”.

„Sursa acestor cheltuieli este, bineînțeles, miliardul furat, pentru că în declarațiile sale de avere Șor se declară falit cu un salariu de 2800 de lei pe lună și datorii, a menționat Maia Sandu.

Președinta PAS a menționat că atacurile lui Ilan Șor la adresa sa sunt determinate de frică, ea informând partenerii externi despre jaful bancar, insistă pe investigarea tuturor furturilor, pe încătușarea hoților și pe sechestrarea averilor lor.

Potrivit ei, mai devreme sau mai târziu, Ilan Șor și ceilalți care se fac vinovați de furtul secolului vor fi trași la răspundere, pentru că „pentru furtul unui miliard de dolari termenul de prescripție nu expiră niciodată

„De ce vine cu acuzații false la adresa mea? Pentru că îi este frică. Trebuie să-i fie frică. Pentru furtul unui miliard de dolari termenul de prescripție nu expiră niciodată. Și nu există locuri pe pământ unde ar putea să se ascundă. Mai devreme sau mai târziu, el și ceilalți care se fac vinovați de furtul secolului vor fi trași la răspundere și vor înfunda pușcăria până la sfârșitul vieții”, a spus ea.

Lidera PAS a precizat că să-l acționeze pe Ilan Șor în judecată pentru defăimare, deși din cele o duzină de procese de judecată pe care le-a inițiat în ultimii ani, s-a ales doar cu cheltuieli pentru achitarea taxei de stat. Procesele de judecată sunt tergiversate la nesfârșit.În pofida acestor experiențe, noi o să insistăm pe aplicarea legii”, a adăugat ea.

Ieri primarul de Orhei Ilan Șor a catalogat-o într-o postare pe Facebook pe Maia Sandu drept„ un manager mediu din cadrul unui proiect finanțat de mine – PLDM”.

„Trebuie să înțelegi: știu cât de mult ți-a plătit Filat în plic în fiecare lună, ca surplus la salariu, și anume eu am fost cel care punea banii în plic, înainte ca el să ți-i transmită ție.

Apropo, ție ți-a fost transmis mai mult decât altora, așa că să te audo-declari modestă, dacă nu chiar săracă, ar trebui să-ți fie rușine, dar tu nu cunoști acest sentiment”, a declarat Ilan Șor.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon, invitat de Vladimir Putin la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon, a anunțat astăzi că va participa la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal, ce va avea loc în Rusia, la invitația liderului de la Kremlin Vladimir Putin.

Vizita la Moscova a fost discutată în cadrul unei întrevederi a președintelui Dodon cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Farit Muhametșin.

Igor Dodon a precizat că în capitala rusă este preconizată și o întrevedere cu patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Chiril.

Potrivit șefului statului, în cadrul dialogului cu ambasadorul rus a fost făcut un schimb de opinii privind situația din politica internă și externă a țării.

Am menționat că în pofida mai multor acțiuni neprietenoase din partea Guvernului la adresa Federației Ruse, relațiile bilaterale dintre țările noastre se dezvoltă continuu, iar raporturile comerciale sunt în creștere, a  menționat Igor Dodon.

De notat că Rusia, selecţionata ţării gazdă, va întâlni echipa naţională a Arabiei Saudite, joi, 14 iunie, de la 17:00, în meciul inaugural al Campionatului Mondial din 2018, pe Stadionul Lujniki din Moscova.

Citește mai departe