Uniunea Europeană vrea şi sprijină o Moldovă independentă, puternică şi unită

UE are un singur scop: să creeze o Moldovă independentă, puternică, unificată. „Vom continua să facem acest lucru prin a vă ajuta să modernizați țara, să fortificați statul de drept şi să lucrăm mai activ cu societatea civilă”, a menționat Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle după Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, unde participă miniștrii de Externe şi oficiali ai celor 28 de țări membre ale UE.

Declaraţii privind apropierea europeană a Republicii Moldova  au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă şi de ministrul italian de Externe, Federica Mogherini,  nominalizată în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Harlem Desir şi ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean.
Astfel, şeful Diplomaţiei de la Bucureşti, Titus Corlăţean, a menţionat că astăzi este o zi importantă și o prezență de excepție, la nivel înalt, a miniștrilor de Externe, Comisiei Europene. „Prin desfășurarea acestei reuniui ne-am dorit să transmitem un semnal comun pentru susținerea Republicii Moldova, să ne manifestăm solidaritatea într-o perioadă complicată pentru Moldova, să ne manifestăm sprijinul ca urmare a presiunii Federației Ruse. Este o dată semnificativă, coincide cu intrarea în vigoare, provizoriu, a Acordului de Asociere, a menţionat Titus Corlăţean. Potrivit oficialului, există tot interesul pentru o asistență din partea UE, iar pentru  România, acest „acord nu este un capăt de drum”.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Harlem Desir a declarat la rândul său că „aplicarea Acordului va fi susținută de UE”. În perioada 2014-2016 vor fi acordate câte 130 de milioane de euro anual. „Vom oferi Moldovei un acces mai mare la piețele noastre, posibilitatea să-și creeze o economie mai activă”, a spus Harlem Desir.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a menţionat că se dă startul implementării Acordului de Asociere. „Am abordat cu colegii modalitățile concrete prin care Republica Moldova poate fi susținută și mai mult. Am stăruit și asupra sprijinului pe care ni-l poate oferi UE, per ansamblu. A fost aborbată situația din regiune. În următorii ani va trebui să menținem același ritm al reformelor europene. Astăzi am avut încurajarea pentru continuarea acestei abordări”, a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.

La cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) participă 28 de state membre ale Uniunii Europene – 11 miniștri de Externe și nouă secretari de stat, viceminiștri și ambasadori europeni.

Foto www.jurnal.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.